Beyin yiyen amip nedir ve neden öldürür?

Söz konusu amip, burun yoluyla beyne gidip ölümcül bir enfeksiyona neden olabilir

Beyin yiyen amip olarak da bilinen Naegleria fowleri (CDC)

ABD'nin Nebraska eyaletinde bir çocuk, muhtemelen nehirde yüzerken yakalandığı, "beyin yiyen amip" olarak bilinen Naegleria fowleri'den kaptığı düşünülen enfeksiyon sebebiyle hayatını kaybetti.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), hafta sonu Elkhorn Nehri'nde yüzdükten sonra kapıldığı düşünülen enfeksiyonu doğrulamak için başka testler de yapıyor.

Tek hücreli organizma genellikle "beyin yiyen amip" olarak adlandırılıyor, çünkü nadir ancak neredeyse her zaman ölümcül bir beyin enfeksiyonuna, primer amep meningoensefaliti'ne (PAM) sebep olabiliyor.

Naegleria fowleri nedir?

CDC, mikroskobik organizmanın tipik olarak ılık tatlı suda yaşadığını ve yüzenlerde enfeksiyona neden olabileceğini söylüyor.

Söz konusu amip, burun yoluyla beyne gidip ölümcül bir enfeksiyona sebep olabiliyor. Bununla birlikte, ABD'de 1962'den beri bildirilen toplam 154 PAM vakasıyla, bu enfeksiyon nispeten nadir görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CDC'ye göre enfeksiyonun erken aşamalarındaki tipik semptomlar arasında başın ön tarafında şiddetli bir baş ağrısı, ateş, bulantı ve kusma bulunurken, enfeksiyon ilerlediğinde boyun tutulması, nöbetler, değişen zihinsel durum, halüsinasyonlar ve koma gibi daha ciddi semptomlar gözlemleniyor.

PAM su içerek bulaşmaz. Amibin ölümcül bir enfeksiyona neden olması için burundan beyne doğru hareket etmesi gerekiyor.

CDC'ye göre ABD'de, hastalıktan sadece 5 kişinin ancak aynı anda birden fazla ilaçla tedavi edildikten sonra kurtulduğu biliniyor.

Naegleria fowleri başka nerede bulundu?

Beyin yiyen amip normalde göller gibi sıcak tatlı su kütlelerinde bulunuyor ve 1962'den beri görülen vakaların çoğu ABD'nin güneyinde yaşandı (Teksas'ta 40, Florida'da 36 ve Kaliforniya'da 10).

İklim kriziyle bir bağlantısı var mı?

CDC'nin beyin yiyen amipler üzerinde yürüttüğü çalışmalar, iklim değişikliğinin ABD'nin kuzey eyaletlerindeki bir dizi vakanın sebebi olabileceğini öne sürüyor.

CDC'den tıbbi epidemiyolog Julia Haston, daha önce NBC News'a yükselen hava ve su sıcaklıklarının vakalar üzerinde etkisi olabileceğini söylemişti.

Haston, "Sıcak koşulları gerçekten seven, ılık tatlı suyu çok seven bir amip" dedi.

Endişemiz bu, iklim değişikliğinin bu yükselen hava sıcaklıklarına katkıda bulunabileceği.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU