Türkmenistan Konsolosluğu görevlilerinin dövdüğü kişilere darp raporu verilmedi

Türkmenistan Cumhurbaşkanı'na mektup göndermek üzere İstanbul konsolosluğuna giden Türkmenler burada saldırıya uğradı. Dövülenler arasında iki çocuk bir de kadın var

Saldırıya uğrayanlar darp raporu almak için hastaneye gitti. Ancak burada darba ilişkin bir evrak düzenlenmedi. Asıl darp raporu, ikinci hastanede verildi

Türkmenistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na bir mektup vermek üzere giden Türkmenler, konsolosluğun güvenlik ekibi tarafından darp edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay esnasında konsolosluğun önünde saldırıya uğrayanlar arasında Türkmenlerin avukatı Gülden Sönmez, Özgür-Der üyeleri Musa Üzer ve Mehmet Emin Kışmaz ile 2 ve 4 yaşında iki çocuk da vardı.

Dursultan Taganova ismindeki bir Türkmen kadın da aynı güvenlik görevlilerince darp edildi. Taganova'nın karnına tekme atan güvenlik ekibi kadını yerde sürükledi. 

Eyüp Devlet Hastanesi darp raporu vermedi

Olay esnasında saldırıya uğrayan isimlerden biri olan Atamurat Saparov başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı.

Kanlar içinde kalan Saparov ve diğer isimler darp raporu almak üzere polis eşliğinde Eyüp Devlet Hastanesi'ne gitti. Burada doktor F.A. tarafından düzenlenen raporda sağlık yönünden hiçbir tespit yer almadı ve darp edilen kişilere delil olacak bir rapor düzenlenmedi.

Hazırlanan raporlarda, karnından tekme alan kadının "karınn ağrısı", başına vurulan bir başka ismin ise "baş ağrısı" şikayetiyle kaydedildiği belirlendi.

Saldırıya rağmen darp raporu alamayanlar bu kez Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'ne gitti. Burada yapılan muayenede darp olayı başka bir doktor tarafından kayıt altına alınabildi.

Savcılığa şikayet edildi

Saldırıya uğrayanlara darp raporu vermeyen ilk doktor ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet edildi. 

Türkmenler ve aktivistler, konsolosluğa Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov'a bir mektup göndermek üzere gitmişlerdi. 

Konsolosluğa verilmek istenen mektup:

Türkmenlerin karşılaştıkları sorunlardan bahseden mektupta şu ifadeler yer alıyordu:

Bizler Türkiye'de bulunan ve çok ciddi sorunlar yaşayan Türkmenistanlılar olarak acil ve hassasiyet arz eden durumumuzu dikkatinize arz etmek isteriz. 

Şöyle ki; Türkiye'de yaşayan yaklaşık bir milyon Türkmenistan vatandaşı olan işçi göçmenlerin talihsiz bir şekilde Türkiye'de kaçak duruma düşmüş olmaları ile oluşan büyük kriz tek tek her kişiyi çok hayati bir şekilde etkilemekle beraber gelecekte bir sosyal trajedi patlamasının yaşanmasına neden olabilir.

Sizleri aşağıdaki konuları analiz etmeye ve binlerce kişiyi ilgilendiren bu krizi çözmeye davet ediyoruz. 

-Hukukun gereği olarak ve vatandaşlık hakkımız olarak söz verildiği gibi ve diğer ülkeler gibi Türkmenistan vatandaşlarının başvurularını elektronik ortamda kabul etmek ve gerekli belgelerin teminini sağlamak 

- Hava yolculuğunu pandemi öncesi duruma geri getirmek ve ülkelerine dönecek çok sayıda vatandaşlarımızdan dolayı, ek uçak seferleri koymak.

- Türkmenistan İstanbul Başkonsolosluğu'nun çalışmalarını kolaylaştırmak için de aşağıdaki hususları dikkate almanızı rica ederiz.

a) Eski pasaportlu Türkmenistan vatandaşlarını sorunsuz bir şekilde anavatanlarına gidebilmelerinin sağlanması,

b) Türkmenistan İstanbul Başkonsolosluğu'na ek uzman personel gönderilmesi. Aynı zamanda yurt dışında kalmak isteyen ve eski pasaporta sahip olan vatandaşlara biyometrik pasaport verilmesi. Türkmenistan'a gitmeden önce süresi dolan biyometrik pasaportlarını da yenilemeleri gerekmektedir. Bu durumda yurt dışındaki vatandaşlar yasal olarak okuyabilecek, sağlık hizmeti alabilecek ve çalışabilecektir.

Türkmenistan Kanunlarına göre, halkın içinde bulunduğu sıkıntıları şahsi çıkarları için kullanan devlet görevlilerini ve onlara sponsorluk yapan Türkmenistan vatandaşı olan sorumluların yargıya intikal ettirilerek cezalandırılmasını ve bu hususların soruşturulmasını talep ediyoruz. Soruşturma sonuçlarına göre özellikle bu suçları geniş çapta yayan kişileri, görevini kötüye kullanan kamu görevlilerini adalet önüne çıkarmanızı ve adil bir şekilde cezalandırmanızı rica ederiz. Türkmenistan vatandaşı mağdurlar olarak, yaşadığımız problemler çok ağır sonuçlara ulaşmıştır. Hasta olanlarımız, vefat edenlerimiz, anne babasında ayrı kalmış çocuklarımız her birimizin aileleri ile birlikte yaşadığı ızdırap dayanılmaz hal almıştır. Vatanımızın, devletimizin en üst makamı olarak sizin bu sorun yumağına çözümünüzü umutla bekliyoruz.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU