Shakespeare's Globe'un yeni yapımında Jeanne d'Arc kadın olarak tasvir edilmeyecek

Yapımda "cinsiyet ikililiği" sorgulanacak

Jeanne d'Arc 1431'de kafir kabul edilip diri diri yakıldıktan 490 yıl sonra azize ilan edilmişti (AP)

Jeanne d'Arc, Shakespeare's Globe'un yeni yapımında non-binary (ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimlikler için kullanılan tanım -ed.n) bir karakter olarak canlandırılacak.

Yüzyıl Savaşları'nda İngiliz askerlerine karşı yapılan savaşlarda Fransızlara korkusuzca liderlik etmesiyle tanınan Fransız kadın kahraman, tiyatro oyunu I, Joan'da non-binary oyuncu Isobel Thom tarafından canlandırılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarihi tiyatroda bu ay başlayacak oyunun senaryosu, koruyucu Fransız azizesinin zamirlerini değiştirecek şekilde düzenlendi.

Yapım, "güçlü ve neşeli" olarak tanımlanırken, sanat yönetmeni Michelle Terry oyunun "cinsiyet ikiliğini sorgulayacağını" ve "başka bir bakış açısı olasılığı sunacağını" söyledi.

Terry, "Jeanne yüzyıllardır sayısız oyunda, kitapta, filmde vb. canlandırılan bir kültürel ikon" dedi:

Tarih, Jeanne'ın bir kadın olarak tasvir edildiği sayısız ve harika örnekler sundu. Bu yapım basitçe başka bir bakış açısı olasılığı sunuyor. Tiyatronun rolü budur: Basitçe 'Hayal edin, ya öyle olsaydı?' sorusunu sormak.

Terry şöyle devam etti:

Tiyatrolar oyunlar üretir ve oyunlarda her şey mümkün olabilir. Shakespeare tarihle birebir örtüşen oyunlar yazmadı. Kendi dünyası hakkında sorular sormak için geçmişin figürlerini aldı.

Shakespeare rahatsızlıktan korkmuyordu, Globe da korkmuyor.

The Globe'un web sitesinde yer alan açıklamada, "kendini kapsayıcı ve çeşitliliğe sahip bir kuruluş olmaya adayan" tiyatronun "gerekli değişikliği" yapmaya istekli olduğu belirtildi.

Açıklamada "Shakespeare's Globe'daki herkesin deneyiminin eşit, kapsayıcı ve adil olduğu bir kültür ve ortam yaratmayı amaçlıyoruz" ifadeleri yer aldı.

I, Joan 25 Ağustos - 22 Ekim tarihlerinde Globe'da sahnelenecek.

Press Association'dan da yararlanılmıştır.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU