Bakan Çavuşoğlu'nun "uzlaşı" açıklamasının ardından Suriye’de Türk bayrağı yakıldı

TSK'nın kontrolündeki Azez kentinde Türk bayrağını ateşe verildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye ile ilgili açıklamalarını protesto eden bir grup, TSK kontrolündeki Azez’de Türk bayrağı yaktı.

"Suriye'nin tek çıkar yolu siyasi uzlaşı"

Çavuşoğlu, Ankara’da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı’nda düzenlediği basın toplantısında  Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad'la 10 ay önce yaptığı görüşmeyi şu ifadelerle aktardı:

Bağlantısızlar Toplantısı'nda, Belgrad'da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanıyla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu. O toplantı marjında, yemekten önce...

Sonuçta orada da biraz önce söylediğimi söyledim. Suriye'nin tek çıkar yolu siyasi uzlaşı. Teröristlerin temizlenmesi lazım. Kim olursa olsun, adı ne olursa olsun...Diğer taraftan muhalif Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çavuşoğlu'nun bu ifadelerinin ardından Suriye'nin Azez kentinde bazı gruplar Türk bayrağı yaktı.

Sosyal medyaya yansıyan bazı görüntülerde de AK Parti'li Şahinbey Belediyesi'nin yaptırdığı Millet Bahçesi önünde toplanan grubun "Türkiye duysun Suriye devriminin sesini. Kanım değerli ve satılık değil" sloganları attığı görüldü.

Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirileceği iddiaaları basında yer almıştı.

Dışişleri'nden Çavuşoğlu'nun ifadeleriyle ilgili açıklama

 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç yaşananların ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin Suriye ihtilafının başından beri, bu ülkedeki krize halkın meşru beklentileri doğrultusunda çözüm bulunması için en çok çaba harcayan ülke olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi'nin kurulmasında öncü rol oynadığını hatırlatan Bilgiç, "(Türkiye) Öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyeti'ne siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir" ifadesini kullandı.

Bilgiç, Türkiye'nin milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağladığını, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürdüğünü aktararak şunları kaydetti:

Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir. Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir."​​​​​

Cübbeli Ahmet: Azez bölgesinde ayaklanarak Türk bayrağını yakanlar, Selefilerin tahrikiyle iş yapanlardır

Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, Suriye'nin Azez kentinde Türk bayrağı yakılması ile yorumlarda bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ünlü, "Azez bölgesinde ayaklanarak Türk bayrağını yakanlar, Selefîlerin tahrîkiyle iş yapanlardır" iddiasında bulundu.

Ünlü iddialarını şöyle sıraladı:

Biz Selefî olayının büyüklüğünü anlatmaya çalışırken hafife alıp “rakiplerini tasfiye etmeye çalışıyor” diyen bâzı solcular şimdi bizim adımızı vermeden “Selefî sorunu çok önemlidir, çok tehlikelidir” demeye başladılar.

Bizim maksadımız; Selefîlerin Türkiye’de Diyanet câmilerinde bile konuşturularak bu işe zemin hazırlandığına dikkat çekmekti.

Esas mesele ise Suriye sınırımızda gelişmektedir. Çünkü dün el-Kaide olanlar bugün el-Nusra oldular,  Heyet-u Tahrîru'ş-Şâm oldular, fakat kafa aynı kafa, tekfîrci ve insanları öldürmeye yönelik.

İpin ucu Siyonizm'in ve İngilizin elinde, sınırlarımızda Selefî-Vehhabî örgütleri patlamaya hazır vaziyette beklemekte ve içimizde de buna yandaşlık eden yataklık yapan olduğuna göre biz bu sorunu asla küçümseyemeyiz!

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU