CHP kulislerindeki iddia: İmamoğlu adaylıktan vazgeçmedi, taktik değiştirerek geri çekildi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun son süreçlerde Kılıçdaroğlu'na yönelik pozitif mesajlarındaki artış parti çevresinde adaylık noktasında ısrarcı olmayacağı yorumlarına neden oluyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu (solda) ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu (sağda) / Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı uzun süreden beri Millet İttifakı'nın olası cumhurbaşkanı adayları arasında geçiyor.

İmamoğlu da yaptığı açıklamalarda adaylık düşünmediğine dair net bir ifade kullanmayarak bu olasılığa soğuk bakmadığını gösteriyordu.

Gerek ulusal gerekse sosyal medyada da İmamoğlu'nun adaylığını destekleyen pek çok yorum yapılıyordu.

Bu nedenle İmamoğlu'nun İstanbul'a fazla yoğunlaşmaktansa cumhurbaşkanlığı adaylığı süreci için ülke genelindeki çalışmalara yöneldiği, Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığına yüksek sesle destek açıklamadığı iddiaları ortaya atılıyordu.

 

ekmekfabrikası.jpg
Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu, ekmek fabrikası açılışında / Fotoğraf: AA

 

Son dönemdeki açıklamaları dikkat çekiyor

Ancak son süreçte İmamoğlu'nun tutumunda bir değişikliğe gittiği görülüyor. Daha fazla İstanbul'daki çalışmalara yöneldiği gözlemlenirken, aday belirlenme noktasında 6'lı masaya vurgu yaparak, Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığına destek veren mesajlarla dikkat çekiyor.

Örneğin daha önce de söylediği "Altılı masanın neferiyim" sözlerini 7 Ağustos 2022 Pazar günü Ardahan'da bir açılışta yaptığı açıklamada bu sefer daha güçlü ifadelerle tekrarladı.

İmamoğlu, buradaki konuşmasında, "Altılı masaya, o masanın liderliğini yapan genel başkanımıza buradan söylüyorum. Bu değişimin gerçekleşmesi için bu sürecin en çalışkan neferi olacağım. Çok çalışacağız, genel başkanımıza da o sürece de layık olacağız" dedi.

26 Temmuz'da Habertürk'te "Teke Tek" programına katılan İmamoğlu, gazeteci Fatih Altaylı'nın adaylığa dair sorusu üzerine "En az 7-8 kez 'Benim böyle bir niyetim yok' dedim. Amacım İstanbul'a layıkıyla hizmet etmek. Şimdi ortada bir altılı masa var ve Türkiye'nin geleceğini tasarlıyor. Onların kararının altına imzamı atarım" diye konuşmuştu.

23 Temmuz'da ise İstanbul'daki Ahmet İsvan Ekmek Fabrikası'nın açılışına katılan Kılıçdaroğlu'na "Şu anda burada olmanızın Türkiye'ye bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Bütün açılışlarımızı sizinle yapmak istiyorum. Vaktinizin yarısını İstanbul'a ayırmanızı istiyorum" diye iltifat eden İmamoğlu'nun aynı gün Hilton Oteli'nde CHP Genel Başkanı ile yaptığı görüşmede desteğini açıkladığı öne sürülmüştü.

CHP kulislerinde iki iddia: Geri çekildi, taktik değiştirdi

İmamoğlu'ndaki bu değişim CHP kulislerinde de konuşuluyor. Buna dair iki iddia var.

Birincisi İmamoğlu'nun adaylık noktasında Kılıçdaroğlu karşısında geri çekildiği yönünde.

Diğeriyse "İmamoğlu'nun henüz adaylıktan vazgeçmediği, taktik değiştirdiği" şeklinde. Daha doğrusu Kılıçdaroğlu ile rekabet etmekten vazgeçtiği ancak kafasında hala adaylık olduğu ileri sürülüyor. 

İkinci iddiayı dile getirenler İmamoğlu'nun halen "Tabii ki adayımız genel başkanımızdır. O cumhurbaşkanı olmalı" demeyerek 6'lı masaya vurgu yaptığı, Kılıçdaroğlu'nun kazanamama gibi bir durumunun oluşması halinde kendi isminin 6'lı masada öne çıkmasını umduğu belirtiliyor.

 

 

karadeniz.jpg
Yukarıdaki fotoğraf karesi eleştirilere neden olmuştu

 

"Karadeniz gezisi dönüm noktası oldu" iddiası

Her iki iddiayı da dile getirenlerin üzerinde mutabık olduğu konu ise şu: İmamoğlu'nun tavır değişikliğinde son aylarda yaşadığı iletişim krizlerinin etkisi oldu.

İmamoğlu'nun geçen mayıs başında yaptığı Karadeniz gezisine Nagehan Alçı ve Ertuğrul Özkök gibi isimleri götürmesine yönelik tepkiler ve bunlara kendisi ve sözcüsü Murat Ongun verdiği cevaplar daha büyük bir tartışmayı başlatmıştı.

İmamoğlu'nu destekleyen birçok CHP'li, solcu, Atatürkçü isim de bu eleştirilere katılmıştı.

Eleştirilerin ardından İmamoğlu'nun partisi CHP'ye ve Kılıçdaroğlu'na saygı içeren açıklamalarının arttığı gözlemlenmişti.

Yine İstanbul'u etkileyen kimi doğal olaylar sırasında tatilde olması nedeniyle yaşanan eleştiriler de olmuştu.

Bütün bunların etkisiyle İmamoğlu'nun İstanbul'a yöneldiği "150 günde 150 proje" çalışmalarına ağırlık vererek, icraatlarıyla ön plana çıkmaya çalıştığı kaydediliyor.

 

emrekoç.jpg
Özgün Emre Koç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"İmamoğlu’nda bir geri çekilme gözlemleniyor"

Peki CHP'yi yakından takip eden isimler bu iddialara ne diyor?

Akademisyen Özgün Emre Koç, İmamoğlu'nda adaylık noktasında bir geri çekilme gözlemlediğini kaydederek ancak cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçtiğini söylemenin henüz erken olduğunu söyledi. 

İmamoğlu'nun geri çekilişinde Karadeniz gezisi başta olmak üzere yaşadığı iletişim hatalarından kaynaklı eleştirilerin de etkili olduğunu öne süren Koç, "Bu eleştirilere verdiği tepkilerin İmamoğlu'nu kriz yönetimi ve seçim sürecinde stres altında yönetebilme konusunda birçok kişide soru işaretlerine neden oldu" dedi.

"Akşener'den olumlu sinyaller gelmedi"

Koç, son olarak Millet İttifakı'nın adayının 6'lı masada çıkacağının netleştiğini kaydederek, özellikle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den adaylık noktasında İmamoğlu'na olumlu sinyaller gelmemesinin de geri çekilmede etkili olabileceğini savundu.

 

kadirgökmeköğüt.jpg
Kadir Gökmen Öğüt / Fotoğraf: CHP

 

"İmamoğlu, belediyeye yoğunlaşmış görünüyor"

Eski CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de İmamoğlu'nun belediyeye yoğunlaşmış göründüğünü ifade etti. 

Öğüt, İmamoğlu'nun başarılı çalışmalar yaptığını ve bugün için Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığına desteğinin artacağının göründüğünü söyledi.

 

özkiraz.jpg
Kemal Özkiraz / Fotoğraf: Twitter

 

"Genel başkanın adaylığı varken başkası adayım demez"

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz ise İmamoğlu'nun, Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi noktasında bir sorun olmadığını belirtti.

Özkiraz şunları söyledi:

CHP içerisinde herkes cumhurbaşkanlığı adaylığını en çok Kılıçdaroğlu'nun hak ettiğini biliyor. Buna Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da dahil. Ancak yakın zamana kadar Kılıçdaroğlu aday olma niyetini çok net söylemiyordu. Şimdi herkes açık açık Kılıçdaroğlu'nun adaylığını konuşuyor. Kemal Bey de buna dair olumsuz bir şey söylemediğine göre aday masada netleşmiş durumda. İmamoğlu, CHP'de yetişmiş partili bir siyasetçi. Genel başkanın adaylık şansı varken bir partide başka kimse ben adayım demez

 

muratsarı.jpg
Murat Sarı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Baştan beri Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabullenmişti"

Konsensus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı da İmamoğlu'nun baştan beri Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabullendiğini sadece "Aday yaparlarsa aday olurum" dediğini aktardı. 

Sarı, Ekrem İmamoğlu'nun şu an izlediği stratejiyi sürdüreceğini, Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olması halinde parti içindeki yeni döneme hazırlanacağını söyledi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU