Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin görev yerinin Akdeniz olduğunu açıkladı

Erdoğan, "Abdülhamid Han'ı yeni sondaj noktamız Akdeniz'e gönderiyoruz. Gemimizi Gazipaşa'nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlayacağız" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taşucu Limanı'nda Abdülhamid Han Sondaj Gemisini İlk Görev Yerine Uğurlama Töreni'ne katıldı.

Yeni sondaj gemisinin Türkiye'nin enerji alanındki yeni vizyonunun sembolü olduğunu ifade eden Erdoğan, "Daha önce paramızla bile yaptıramadığımız sismik araştırmaları sondaj faaliyetlerini keşfedilen kaynakların ekonomiye kazandırılması süreçlerini kendi imkanlarımızla yürüttüğümüz bir döneme girdik. Özellikle ekranları başında bizi izleyen milletime az önce bakanımızın da rakamlarla ifade ettiği gibi bugün Abdülhamid Han sondaj gemimizle Türkiye farklı bir yere gelmiştir" dedi.

Karadeniz'deki 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervi ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Erdoğan şunları söyledi:

Haziran ayında denize boru döşeme işlemine başladık. Sığ kısımlardaki boru döşeme işi bitti, derin kısımda da 100 kilometreyi tamamladık. Su altında enerji üssü kuruyoruz. Fatih gemimiz halen Türkali 10 kuyusundaki sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Yavuz gemimiz Türkali 4 kuyusundaki üst işlemleri gerçekleştiriyor. Kanuni de Türkali 6 kuyusunun alt tamamlama işlemlerini bitirdi. Böylece Karadeniz gazının ilk etabı için gereken 10 kuyudaki işlemleri birer birer bitirerek buradan gelecek doğalgazı 2023 yılında milletimizin hizmetine vermeyi planlıyoruz. Aynı anda 3 sondaj gemisinin çalıştığı bu saha dünyada üretime en hızlı hazırlanan saha olarak kayıtlara geçmiştir.

Denizlerdeki başarıyı karadaki keşiflerle taçlandırmak istiyoruz. Üzeri kapatılmış kuyuları tekrar üretime kazandırma faaliyetleri kesintisiz devam ediyor. Yurtiçi petrol üretimimiz 65 bin varile ulaştı. Yıl sonuna kadar 150 kuyu açarak bu rakamı artırmak istiyoruz. Doğalgaz ve petrol kaynaklarımızı ne kadar çok artırabilirsek bu süreçte o kadar avantaj kazanacağız. Enerji bağımsızlığımızı temin, cari açığımızı kapatma bakımından bu çalışmaları çok önemli görüyor. 2022 enerji faturamızın 100 milyar doları bulacağı gözönüne alındığında yürütülen çalışmaların manası daha iyi anlaşılacaktır.

Yeni sondaj gemisinin rotasını da açıklayan Erdoğan, "Abdülhamid Han'ı, Mavi Vatana yeni sondaj noktamız Akdeniz'e gönderiyoruz. Abdülhamid Han gemimizi Gazipaşa'nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlayacağız" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU