Erdoğan'ın ziyaret ettiği cemevinin yetkilisi: Gidip posta oturmuş, bunlar Alevi ritüellerine aykırı

Hüseyin Gazi Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Aslan "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ziyaret edebilir ama ziyaret ettiği kurumun kurallarına uyarak ziyaret eder. Burayı kendine benzetemez" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter @RTEdijital

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara Mamak’taki Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret etti.

Hüseyin Gazi Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Aslan ziyarete ilikin açıklamalarda bulundu.

"Bir tane Alevi sorunu hakkında konuşma olmamış"

Herkesin GBT’si alınaraki kimlik kontrolü ile listeye bakılarak içeriye alındığı belirten Aslan, "AKP’li bakanlar ve milletvekilleri, cemevinin içinde çeşitli yerlere oturmuşlar. AKP’ye yakın bir dede dua okumuş. Tayyip Erdoğan geldiği zaman herkes ayağa kalkmış. Tayyip Erdoğan, gidip posta oturmuş. Bunlar Alevi ritüellerine aykırı şeyler. Kadın TRT sanatçıları mersiye okumuş. Mersiye sonrası Tayyip Erdoğan, mikrofonu eline alıp Ehlibeyt, İslam, Hz. Ali üstüne konuşmalar yapmış" dedi.

66b5e289-6f24-4dd5-8295-9b615e3c8643-w.jpg
Mahmut Aslan: İktidar, ‘Alevilerden nasıl oy alırım’ derdinde. Fotoğraf. ANKA

Aslan şunları kaydetti:

Onun dışında, kendi deyimleriyle oruç açmışlar. Oruçlarını açıp, türbeye geçip, dua edip ayrılmışlar. Bir tane Alevi sorunu hakkında konuşma olmamış.

Katılım sayısında da bir bilgimiz yok. Vakıftan dört kişinin katıldığını biliyoruz. Çünkü katılımcı listesinin Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapıldığı söyleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aleviliğe aykırı birçok uygulama sözkonusu"

Aslan, Alevi inancına göre ibadeti yöneten dedenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oturduğu posta oturması gerektiğine dikkat çekerek, “"levi inancı gereği postun olduğu yere dede dışında kimse oturmaz. Dedenin yanına da zakirler ya da aşıklar oturur. Zaten içeri biri geldiği zaman ayağa kalkmadan başlayan, Aleviliğe aykırı birçok uygulama sözkonusu. O fotoğraflardan tutun da posta oturmaya kadar" dedi.

Vakıf Başkanı Ayyıldız’ın ziyarete ilişkin kendilerine bilgi vermediğini vurgulayan Aslan, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ziyaret edebilir ama ziyaret ettiği kurumun kurallarına uyarak ziyaret eder. Burayı kendine benzetemez. Bu, çok yanlış bir şeydi. Bunu kabul etmedik, kabul etmiyoruz da hâlâ. Diyalog kuramıyoruz. Alevilik inancının ritüellerinin yerine getirilmesinden çok Alevilik sorunlarının dile getirilmemesine taktık. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin başı bir yeri ziyaret ediyor, bu ziyaret sırasında Alevilerin üstünde uzlaştığı ortak sorunları dile getirebilirlerdi. Hiç kimse cesaret edip konuşmamış. Hiç değilse ‘cemevleri ibadethanedir’ sözünü alabilirlerdi. Ya da onun için konuşabilirlerdi. Onu bile yapmamışlar" diye konuştu.

"Son bir yıldır Süleyman Soylu ve danışmanı eliyle bütün Alevi dergahları ziyaret edildi"

Aslan, ziyaretin seçim için oy alma çabası olduğunu savunarak şunları söyledi:

Kendisine en az oy veren Alevi toplumundan nasıl oy devşirebilirizin göstergesi. Çünkü bu, bugünün işi değil. Son bir yıldır Süleyman Soylu ve danışmanı eliyle bütün Alevi dergahları ziyaret edildi. Bazılarının tadilatları yapıldı, bazılarına para verildi. Bunları biliyoruz. Böyle bir çalışma yürütüyorlardı. Hüseyin Gazi’ye gelmesi de zirve noktası. İktidar, ‘Alevilerden nasıl oy alırım’ derdinde.     

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU