Görsel efekt sanatçısı, Marvel'ın sağlıksız çalışma koşullarını anlattı

"Gerçekçi olmayan, çılgın talepleri var"

Görsel efektler, Marvel'ın süper kahramanlardan oluşan evreninin önemli bir kısmını oluşturuyor (Marvel)

İlk Guardians of the Galaxy filminde çalışan Emmy ödüllü görsel efekt sanatçısı Joe Pavlo, Marvel Stüdyoları'ndaki sağlıksız endüstri şartlarını anlattı.

Pavlo'nun The Guardian'daki söyleşisi gerçekçi olmayan teslim tarihleri ve mükemmeliyetçilik yüzünden uzun saatler boyunca çalışmaya zorlandıklarını dile getiren diğer Marvel çalışanlarının açıklamalarının ardından geldi.

Pavlo şu ifadeleri kullandı:

Görsel efekt sektörü işini gerçekten önemseyen, iyi niyetli, harika insanlarla dolu fakat günün sonunda Disney çılgın taleplerde bulunduğunda yaslanabilecekleri hiçbir şey yok. Bir oyuncuyu veya sahnenin çekildiği yeri değiştirdiklerinde tüm iyi niyet ortadan kalkıyor. Mesela 'Artık mısır tarlasında değil pizzacıdalar' diyorlar. Son dakikada bu derece aşırı talepler olabiliyor.

Pavlo, Marvel Stüdyoları film endüstrisinin en büyük müşterilerinden biri olduğu için hiçbir görsel efekt şirketinin arasını bozmak istemediğini, bunun da sektörün içinde zorbalığa sebep olduğunu söyledi.

Görsel efekt sanatçısı, üst düzey yöneticilerin gelip bağırdığı türden bir zorbalık yaşanmasa da, hiyerarşi yüzünden en alttaki çalışanların üstesinden gelemediği iş yükünün altında ezildiğini belirtti:

Buna zorbalık diyebiliriz ama yönetim, süpervizörlük ve hiyerarşi katmanları arasında filtreleniyor. Ortalama bir sanatçı müşterinin yüzünü görmüyor bile. Herkesin o an o şeyin dünyadaki en önemli iş olduğunu hissettiği bir ortam var, yapmazsanız s*çarsınız. 'Yani süpervizörler zorbalık yapıyor' diyebilirsiniz ama aslında zincirleme bir etki. Takım lideri olanlar bir iş halledilemediğinde zorbaya dönüşüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pavlo'ya göre aşırı çalışmalarının sebebi Marvel Stüdyoları'nın planlama eksikliğinden kaynaklanıyor. Sanatçı, son dakika değişikliklerinin ve bir sahnenin birden fazla versiyonunun çekilmesinin sektörde olağan olduğunu fakat az personelle bunu yapmaya çalışmalarının ağır sonuçlara sebep verdiğini söylüyor.

Geçen ay görsel efekt sanatçıları, pek çoğunun stres ve gerçekçi olmayan beklentiler yüzünden endüstri deviyle çalışmayı artık kabul etmediğini Reddit'te paylaşmıştı.

Bir sanatçı, Marvel'la çalıştıktan sonra görsel efekt sektöründen tamamen ayrıldığını belirtmişti.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Gamer

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU