Libya'dan havalanan mühimmat yüklü savaş uçağı Tunus'a acil iniş yaptı

Tunus'a iniş yapan uçakta tek bir pilot çıkarken, Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Halife Hafter güçleri, uçağın diğer tarafa ait olduğunu öne sürdü

Libya’dan kalkan bir savaş uçağı, bu sabah Tunus’un güneyinde bulunan Medenin şehrine zorunlu iniş yaptı.

Zorunlu inişin neden yapıldığına dair net bir bilgi verilmezken, olayın yakıt tüketiminden kaynaklandığı düşünülüyor.

Tunus Afrika haber ajansının haberinde Medenin’in kuzeyinde bulunan Bei Gazil yerleşim bölgesine inen uçağın çok sayıda mühimmat ve cephanelik taşıdığı ve tek bir pilot tarafından kontrol edildiği bildirildi.

Ajans, zorunlu inişin nedenleri ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadığı ancak olayın yakıt stokunun tükenmesinden kaynaklanabileceğine dikkat çekti.

Sosyal medyadaki paylaşımlarda, otoyola yakın bir alana iniş yapan uçağı gören sivillerin bölgeye koştuğu ve fotoğraf çektiği görülüyor.

 

Öte yandan Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) sözcüsü Albay Pilot Muhammed Kanunu, L39 tipi savaş uçağının UMH hava kuvvetlerine ait olmadığını belirterek, tüm askeri uçak ve pilotların güvende olduğuna vurgu yaptı.

UMH’den yapılan açıklamada, söz konusu uçağın Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) güçlerine bağlı olduğu öne sürüldü. Uçağın Hafter güçlerine bağlı Vitya kampından havalandığı, ancak havada dengesizleştiği için Tunus’a iniş yapmak zorunda kaldığı söylendi.

LUO adına yayın yapan bir internet haber sitesi, L39 tipi savaş uçağının UMH güçlerine bağlı olduğunu yazdı. 

Durumu incelemek adına olay yerine gelen Tunuslu askeri mühendisler ve güvenlik birimleri, uçağın etrafını sararak koruma altına alırken, uçakta pilot haricinde kimsenin olmadığı belirlendi.

Pilotun isminin Yarbay Ferec Sagir Garyani olduğu öğrenildi.

Cephanelik ve mühimmat dolu uçağı uçuran Garyani, Tunuslu güvenlik güçlerine herhangi bir yeri hedef alma niyetinde olmadığını söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

DAHA FAZLA HABER OKU