Bosna Hersek parlamentosu IHRA'nın antisemitizm tanımını kabul etti

Bosna Hersek parlamentosu, Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın (IHRA) antisemitizm tanımını benimseyen 38. ülke oldu

Bosna-Hersek parlamentosu IHRA'nın antisemitizm tanımını onayladı / Fotoğraf: Bosna Hersek Parlamenter Meclisi

Parlamento düzeyinde ve cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınan bu önemli karar, Bosna Hersek Parlamento Başkanı Dargan Čović ve cumhurbaşkanlığı kabinesinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in geçtiğimiz ay İsrail'e yaptıkları ziyaretin ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Antisemitizmle Mücadele Hareketi'nin (CAM) kıdemli danışmanı olan CJI Başkanı Robert Singer, "Bosna Hersek'in IHRA'nın antisemitizm çalışma tanımını benimsemesinden memnunuz" dedi.

Singer, "Bosna Hersek artık dinler arası ilişkilerde Balkan ülkelerine liderlik edecek bir konumda" dedi ve daha fazla ülkeye IHRA'nın antisemitizm tanımını benimsemeleri çağrısında bulundu.

Ülkede yaklaşık 500 Yahudi yaşıyor

Avrupa Yahudi Kongresi'ne (EJC) göre Bosna Hersek'te yaklaşık 500 Yahudi yaşıyor. Bu Yahudilerin çoğu (yüzde 90) Sefarad kökenlidir.

EJC'ye göre, Saraybosna'da, II. Dünya Savaşı'ndan sonra yeniden inşa edilen ve Bosnalı Yahudilerin faaliyetlerini sürdürebildiği tek sinagog bulunuyor. Saraybosna Sinagogunda, bazıları 300 yıl önce basılmış olan Ladino ve diğer Yahudi kitaplarından oluşan değerli bir koleksiyon mevcut. 1921 nüfus sayımına göre, Ladino, Saraybosna'da yaşayan 70 bin kişiden 10 bininin ana diliydi.

 

Şslom

DAHA FAZLA HABER OKU