Ukrayna'dan JPMorgan, HSBC ve Citigroup gibi kuruluşlara suçlama: "Savaş suçu işliyorlar"

"Putin rejimine yardım ediyorlar"

ABD merkezli JPMorgan, dünyanın en büyük bankalarından biri (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ekonomi danışmanı Oleg Ustenko, önemli bankaların Rus petrolüyle bağları sebebiyle savaş suçu işlediğini öne sürdü.

Ustenko iki gün önce Financial Times'ta yayımlanan söyleşide JPMorgan, HSBC ve Citigroup gibi kuruluşların "Putin rejimine yardım ettiğini" savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova, 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna istilasının ardından Batılı ülkelerin ağır yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Pek çok şirket, Rusya'daki operasyonlarını ya durdurmuş ya da azaltmıştı.

Ancak bazı finans kuruluşlarının, Rus kuruluşlarıyla bağı hâlâ devam ediyor.

ABD merkezli JPMorgan'ın Rusya'daki yatırımlarla ilgilinen kolu JPMorgan Russian Securities'in, Gazprom, Sberbank ve Rosneft'teki hisseleri duruyor.

Birleşik Krallık şirketi HSBC ve Fransız Crédit Agricole'un varlık yönetimi birimleri de Gazprom ve Rosneft hisselerini hâlâ ellerinde tutuyor.

Ustenko'nun söz konusu şirketlere bu hafta gönderdiği mektupta merkezi ABD'de olan Citigroup'un, Lukoil ve Vitol'e kredi kolaylıkları tanıdığı iddia ediliyor.

Ustenko mektupta, Rus petrolü ticaretini yapan şirketlere kredi verilmemesini istedi.

Bankaları savaşı uzatmakla suçlayan Ustenko, barışın sağlanmasının ardından Ukrayna'nın yeniden inşasında bu şirketlerle işbirliği yapılmasının engellenebileceğini söyledi.

Ekonomi danışmanı, FT'yle söyleşisinde de Ukrayna Adalet Bakanlığı'nın savaş biter bitmez Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) dava açmayı planladığını bildirdi. Rusya'ya ait fosil yakıtlarla ilişkili olan kuruluşlar hakkında veri toplandığını kaydetti:

Bana göre Putin rejimine bu şekilde yardım ettikleri ve rejimi destekledikleri için savaş suçu işliyorlar.

UCC hükümetleri veya şirketleri ne inceleyebiliyor ne de kovuşturabiliyor. Ancak buralarda görev yapan kişiler, UCM'nin kapsamına giriyor.

JPMorgan, FT'ye yaptığı açıklamada Batı'nın yaptırımlarının uygulanmasındaki rolüne dikkat çekti ve yaptırımları özenle uyguladığını savundu.

Citigroup ve Crédit Agricole ise mektuba doğrudan yanıt vermezken, Rusya'daki operasyonlarla ilgili önceki açıklamaları yineledi. Şirketler, Rusya'yı tamamen terk etmenin zaman alacağına dikkat çekti.

HSBC cephesindense açıklama gelmedi.

 

Independent Türkçe, Financial Times, Newsweek

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU