The Times: Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Truss göçmenleri Türkiye'ye göndermek istiyor

"Türkler buna hazır mı, bu ayrı bir konu"

Birleşik Krallık'ın Ruanda planı büyük tartışma yaratmıştı (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi öngören programa Türkiye'yi de katmayı planladığı öne sürüldü.

BK'nin önde gelen gazetelerinden The Times, geçen hafta istifa eden Boris Johnson'ın yerine başbakan olmak için yarışan Truss'ın göreve seçilmesi halinde Ruanda programına Türkiye'yi de eklemeyi düşündüğünü iddia etti. 

Dışişleri Bakanı'na yakın kaynakların The Times'la paylaştığı bilgilere göre Truss, Muhafazakar Parti'den parlamenterlerle yaptığı özel görüşmelerde, sığınmacıların sınırdışı edilmesi programının genişletilmesi için Türkiye'yle müzakere yapmayı hedeflediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliği paylaşılmayan kaynakların "Türkiye, Liz'in potansiyel olarak bakacağı ülkelerden biri fakat Türkler buna hazır mı, bu ayrı bir konu" dediği iddia edildi. 

Muhafazakar Parti'den Sör Christopher Robert Chope da yakın zamanda Truss'ın kendisiyle iletişime geçerek sığınmacı programı için Türkiye ve İspanya gibi ülkelerle anlaşma yapmayı planladığını öne sürdü. Fakat Truss'ın seçim kampanyası ekibi, İspanya'yla müzakere planı yapılmadığını duyurdu. Türkiye'yle ilgili iddialar hakkındaysa henüz açıklama yapılmadı.

Haberde, Türkiye'nin halihazırda 4 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığı da belirtildi.

Ruanda anlaşması

BK, ülkeye yasadışı giriş yapan kişilerin sınır dışı edilmesi için nisanda Ruanda'yla 120 milyon sterlinlik (yaklaşık 2,4 milyar TL) bir anlaşma yapmıştı. İnsan hakları kuruluşları anlaşmaya tepki göstermiş, BK'de hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti. Geçen ay da bazı Ruandalı sığınmacılar açlık grevine başlamıştı.

Öte yandan 14 Haziran'da sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuş, sığınmacıların avukatlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvurunun ardından kalkışa saatler kala durdurulmuştu.
 


Seçim maratonu

58 yaşındaki Boris Johnson'ın 7 Temmuz'da Muhafazakar Parti liderliğinden ayrıldığını açıklamasıyla parti içinde bir seçim maratonu başlamıştı.

Parti liderliği ve başbakanlık için yarışan 8 adaydan üçü, bu hafta yapılan oylamada 30 oy oranının altında olduğu için elendi. Diğer kalan 5 kişi arasında en yüksek oy alansa Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak oldu.

Sunak'ı sırasıyla Dış Ticaretten Sorumlu Bakan Yardımcısı Penny Mordaunt, Truss, Eski İskan ve Topluluklar Dairesi Eşitlik Bakan Yardımcısı Kemi Badenoch ve Dışişleri Bakanlığı'nda Dış İlişkiler Komitesi'nin başkanı olarak görev yapan Tom Tugendhat takip etti.

Adayların sayısını ikiye düşürmek için 18 Temmuz'da bir oylama daha yapılacak.

Ardından ülke çapında yaklaşık 160 bin Muhafazakar Parti üyesi, ülkenin yeni başbakanını ve partinin yeni liderini sona kalan iki aday arasından seçecek. Oylama sonuçları 5 Eylül'de açıklanacak. 



Independent Türkçe, The Times, Daily Mail, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU