Kıbrıs Barış Harekatı’nın 45’nci yıl dönümünde kim ne dedi?

"Ayşe tatile çıktı" parolasıyla başlatılan ve Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı 45'inci yılına girdi

1974 Kıbrıs Barış Harekatı

Harekat 20 Temmuz 1974 sabahı saat 06.05’te başladı. Harekat, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Garanti Anlaşması'nın III. maddesine dayanarak gerçekleştirildi. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, görüşmelerden bir sonuç alınamayınca TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırdı ve Kıbrıs Barış Harekatı'na karar vermişti.

Harekat kapsamında Türk paraşütçüler, sabahın erken saatlerinde Kıbrıs semalarında göründü. Türk ordusu Lefkoşa civarına havadan indirme, Girne civarına ise denizden çıkarma yaptı. Harekatta yaklaşık 3 bin asker yer aldı.

Her yıl törenlerle kutlanan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 45’nci yıl dönümünde hangi lider ne dedi?

Başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçoğlu ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik olmak üzere, birçok siyasetçi sosyal medya hesaplarından Kıbrıs Barış Harekatı’nı kutlayan mesajlar yayımladı.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı başlıklı bir video paylaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 45. yıldönümü ve KKTC’nin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlu olsun” dedi.

“Kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız”

AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi ve parti sözcüsü Ömer Çelik, “Kıbrıs Barış Harekatı, zulme karşı barışı tesis etmek için yapılmıştır. Kıbrıs'taki kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağımızı, onların hukukunu her daim koruyacağımızı tüm dünyaya göstermiştir. Aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz” diye yazdı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 45’nci yıl dönümüne ilişkin, “Tüm tehdit ve ambargolara direnerek, vatandaşlarımızın maruz kaldığı zulme karşı, yüzlerce yıldır yaşadığımız adaya barış ve huzuru getirmek için düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45. yılını kutluyor; barışın tesisinde Şehit düşen kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum” paylaşımında bulundu.

“Kıbrıs davamız tavizsiz devam edecek”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, dönemin Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ın bir videosunu paylaşarak, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 45. yıl dönümünde merhum Erbakan Hocamız başta olmak üzere harekatta emeği geçenleri ve şehitlerimizi rahmetle anıyor, Kıbrıs davamızın tavizsiz devam ettiği bir süreç temenni ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici de Twitter üzerinden yayımladığı mesajında “Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45. Yıldönümü anma ve kutlamalarındayız. Rabbim şehitlerimize ve mücahitlerimize rahmet eylesin” dedi.

Yunanistan Başbakanı: İstilayı unutmadık

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ise Kıbrıs Barış Harekatı’nı “istila” olarak nitelendirerek "45 yıl önceki istila sırasında, mağdurları ve Kıbrıs'lı kurbanları unutmadık. Daima Kıbrıs'lı kardeşlerimizin yanındayız” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU