Trump'ın başkan seçilmesiyle Latin Amerika kökenli kadınların erken doğum yapması arasında bağlantı bulundu

Çalışma seçimle Latin Amerika kökenli kadınların erken doğum oranlarının ilişkili olduğunu kanıtladı ama seçimin erken doğumların nedeni olup olmadığını belirleyemedi

Araştırmaya göre oranlardaki bu artış 2016 seçimlerinin etkisiyle ortaya çıkan doğum öncesi stresle bağlantılı (Reuters) 

Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesiyle ABD’de yaşayan Latin Amerika kökenli kadınların erken doğum yapma oranlarının ilişkili olduğunu ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. 

Amerikan Tıp Derneği'nin JAMA adlı bilimsel yayınının yaptığı araştırmaya göre, Trump’ın başkan seçildiği 2016’nın Kasım ayını takip eden 9 ayda Latin Amerika kökenli nüfus arasındaki erken doğum oranları yüzde 3,2 ila yüzde 3,6 arttı.

Çalışma, oranlardaki bu ufak artışı 2016 seçimlerinden etkilenen doğum öncesi stresle ilişkilendirdi. 

 

 

Öte yandan makalenin yazarları erken doğum oranlarının seçimle ilişkili olduğunu ancak seçimin bu orandaki artışın doğrudan sebebi olmadığını vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın yazarı, Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'ndan profesör Alison Gemmill, “Anneler ve çocuklar psikososyal strese karşı özellikle savunmasız olduğu için bulgularımız siyasi kampanyaların, söylemlerin ve politikaların erken doğum seviyelerinin artmasında payı olabileceğini gösteriyor” dedi.

Gemmill sözlerine şöyle devam etti:

Bizce bu sonuçları açıklayabilecek çok az alternatif var. Muhtemel bir açıklamaya göre seçim döneminde doğum yapan Latin Amerika kökenli kadınların düzeninde ani bir değişim olmuş. Ayrıca seçimden hemen sonra doğum yapan Latin Amerika kökenli tüm kadınlar arasında başka bir ülkede doğanların sayısının düşmesi, erken doğum verilerini oransal olarak artırmaya yol açmış olabilir.

Çalışmanın 2017’de sona ermesi de araştırmada boşluklar yaratıyor. CNN’e göre araştırma, başka ülkede doğmuş Latin Amerika kökenli kadınlarla ABD’de doğmuş Latin Amerika kökenli kadınlar arasında ayrım yapmıyor.

Çalışmada Kasım 2016-Temmuz 2017 döneminde Latin Amerikali kökenli kadınlarda 2 bin 337 ilave erken doğumun meydana geldiğini ortaya koydu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU