Sullivan: Biden'ın Ortadoğu ziyaretinin gündeminde gıda ve enerji güvenliği, Yemen ve İran var

Sullivan düzenlediği basın toplantısında, Biden’ın, Ortadoğu turunda birçok ülkenin lideriyle görüşme yapacağını belirtti

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ortadoğu turunun başlamasının günler kala, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, stratejik öneme sahip bir bölgede hayati önem taşıyan ABD’nin rolünü geliştirecek bu ziyaretin önemini vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın haberine göre, Sullivan dün düzenlediği basın toplantısında, Biden’ın Ortadoğu turunda, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının küresel enerji piyasalarını etkilediği bir zamanda enerji güvenliğinin ele alınacağını söyledi.

Ayrıca bu ziyaretle istikrarı sağlamak, savaşları ve terörizmi azaltmanın hedeflendiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sullivan’a göre Biden, ziyareti sırasında Yemen’deki kırılgan ateşkesi korumaya ve güçlendirmeye çalışacak.

İsrail’in bölgeye entegrasyonunu derinleştirmeye, Filistin halkına maddi destek sağlamaya ve iki devletli bir çözüm vizyonunu korumaya çalışacak.

Sullivan, Biden’ın gezisinin ilk ayağının İsrail olacağını söyleyerek ziyaretin gündemini sundu.

Biden, İsrail’de cumhurbaşkanı, başbakan ve muhalefet liderleri ile görüşecek. ABD Başkanı, İsrail’in füze savunma yetenekleri hakkında bir brifing alacak.

Ayrıca İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hindistan liderleriyle gıda güvenliğine odaklanan dört yönlü bir sanal zirve düzenleyecek.

Biden, daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelecek ve Filistin sivil toplumu ile bir toplantıya katılacak.

ABD Başkanı, Suudi Arabistan ziyaretinde ise Kral Selman, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve hükümetteki bakanlarla görüşecek.

Ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Mısır, Ürdün ve Irak zirvesine katılacak.

Sullivan, “Başkan bu ziyarette yönetiminin stratejisi ve Ortadoğu vizyonu hakkında önemli bir açıklama yapacak” dedi.

ABD’nin Suudi Arabistan ile verimli bir ortaklığı olduğu ve Yemen’deki savaşı sona erdirmek, gıda ve enerji güvenliğini artırmak için çalıştıklarını ifade etti.

ABD-Suudi Arabistan diplomasisini öven Sullivan, “Küresel ekonomiyi korumak için küresel pazarda yeterli arz olması gerektiğine inanıyoruz. Petrol fiyatı ve gaz fiyatı üzerinde olumlu bir etkimiz olmasını sağlamak için çabalarımıza yoğun bir şekilde devam edeceğiz” dedi.

Sullivan, Biden’ın turundaki gündem maddelerinden birinin İran’ın nükleer güç olmasını önlemek olduğunu da vurguladı.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU