Ev sinemasından vizyona bu hafta: Muazzam bir yeteneğin dayanılmaz ağırlığı; Yetenekli Bay Cage

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Kariyerinin başlangıcından bu yana Nicolas Cage bir aktörden, bir film yıldızından çok daha fazlası oldu; kırk yılı aşan ekran kariyerinde birbirinden çok farklı türler arasında gezinerek bir ikon haline geldi.

Nicolas Cage'in çok yönlülüğü nihayetinde ona ciddi bir hayran kitlesi de kazandırdı.

Yeri geldi, Kaya (The Rock) ve Büyük Hazine (National Treasure) gibi ana akım macera filmlerinde oynadı, ama aynı zamanda Elveda Las Vegas (Leaving Las Vegas) ve Tersyüz (Adaptation) gibi dramalarda Akademi'nin dikkatini çekerek Oscar'a doğru uzandı.

Sonrasında birbiri ardına gelen B-filmi koleksiyonundaki başrollerinin yanı sıra saykodelik gerilim "Mandy", kıyamet sonrası aksiyon-komedi "Prisoners of the Ghostland" ve akıllara kazınan tuhaf intikam draması "Pig" gibi filmlerle sınırları zorlamayı başardı.

Uzun ve üretken kariyerinde Nicolas Cage şimdi kısa süre önce vizyona giren yeni filminde Nicolas Cage'i oynuyor!

Ne dersiniz, bu sizce de kulağa harika gelmiyor mu?


Muazzam bir yeteneğin dayanılmaz ağırlığı; Yetenekli Bay Cage

Yönetmen: Tom Gormican / Oyuncular: Nicolas Cage, Pedro Pascal, Tiffany Haddish, Sharon Horgan, Paco León, Neil Patrick Harris, Lily Mo Sheen, Alessandra Mastronardi, Jacob Scipio, Katrin Vankova, Demi Moore, Anna MacDonald, David Gordon Green, Ike Barinholtz, Luke McQueen, Joanna Bobin, Enrique Martínez, Manuel Tallafé, László Szívós, Ricard Balada, Jaime Ordóñez, Rebecca Finch, Jackson Serafim, Jesus Armando Campos Flores, Christine Grace Szarko, Caroline Boulton, Paula Parducz, Tamás Buza, Mario Perez, Francisco Grey, Kristian Flores, Björn Freiberg, Eli Jane / Süre: 107 dakika
 

 

Hollywood efsanesi gerçek bir kahramana dönüşüyor…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz, merkezine bir neslin en büyük ve en cesur sanatçılarından birini alan The Unbearable Weight of Massive Talent adlı bu film; artık istediği işleri alamadığı için mali yönden sıkıntılı bir süreçten geçen Nick Cage'i kadrajına alıyor.

Gençliğinde başlayan kariyerinin kırkıncı yılında Nicolas Cage, şu anda birçok geri dönüşün tadını çıkarıyor gibi görünüyor, ancak burada oynadığı -kendisinin- kurgusal versiyonu için işler pek de yolunda gitmiyor.
 

 

İş, para ve orta yaş bunalımı, karısından boşanmanın eşiğindeki oyuncuyu kuşatmışken, menajeri ona süper zengin Meksikalı bir hayranının, gözlerden uzak bir konakta bir doğum günü partisine katılması için büyük paralar teklif ettiğini söylediğinde, Nick ekonomik durumunu düzeltmek için bu teklifi gönülsüzce kabul eder.

Parası suyunu çekmeye başlayan Nick, kendisinin büyük bir hayranı olan zeytinyağı patronu Javi Gutierrez'in doğum gününe katılarak 1 milyon kazanacaktır, ancak Nick'in doğum günü partisine gideceği milyarderin aynı zamanda uyuşturucu baronu olduğundan ve Meksika başkan adayının kızını kaçırdığından haberi yoktur.
 

 

Nick böylesi basit bir davetle kazanacağı paraların hayaliyle yola çıktığında CIA ajanları Nick'e Javi'nin yaklaşan bir seçimi etkilemek için bir başkan adayının kızını acımasızca kaçıran bir "adam kaçırma kralı" olduğunu bildirir.

Javi'nin kalesine giremeyen ajanlar, Nick'ten Javi'yi gözetlemesini ister, ama Nick, Javi'yi kandırıp kaçırılan kızın yerini söylemesi için ne yapabileceğinden tam olarak emin değildir.
 

 

Fakat, CIA'nin kendisi ile iletişime geçmesinden kısa bir süre sonra, daha önce birçok kez buna benzer aksiyon filminde oynadığı rollerden aldığı cesaretle oyunculuk yeteneğini böylesi bir gizli görev için kullanabileceğine karar verir.

Böylelikle gizlice ajanlık yapmaya başlayan Nick Cage, İspanya'nın Mallorca Adası'ndaki gösterişli yerleşkesinde, kaçırılan kızı kurtarmak için zorlu bir mücadeleye girişir.
 

 

Bu süre içinde Nick bugüne kadar oynadığı casusluk tipi rollerine yakalaşan bir durumu gerçek anlamda yaşama şansı elde ederken, bu gizli görev sırasında Javi'nin Nick ile çalışma hayali, film sevgisi ve daha pek çok konudaki paylaşımları Nick'in Javi ile bağ kurmasını ve onunla gerçek anlamda yakınlaşmasını sağlar.

Nick, Mallorca'ya geldiğinde oyunculuğu bırakmaya karar vermişken, Javi denemeye devam etmesi için ona ilham verir.
 

 

Hatta ikisi birlikte bir senaryo yazmaya başlarlar ve çoğunlukla bunları doğal bi şekilde canlandırmaya çalışırlar.

Zaman geçtikçe birbirlerinin ruh ikizi olduklarını anlayan iki adamın çiçek açan arkadaşlığı bu gizli görevi daha da karmaşık hale getirir.
 

 

Hem dokunaklı hem absürt

Her ne kadar yaratıcı hayal gücünden beslense de sanat hayatı taklit eder; Nicolas Cage'in kendi kariyerinden beslenen bu filmde kendi hayatını taklit etmesi de bence son derece zekice, üstelik Nicolas Cage zaman zaman sönen kariyerini burada yeniden parlatmak için sahip olduğu fırsatları da oldukça güzel kullanıyor.

Nicolas Cage, tempolu olayların içinde olmasına rağmen hayranlarının beklediği kadar enerjik görünmüyor olabilir, ama bunun yerine o her zamanki gibi en iyi yaptığı şeyi yapıyor ve itibarı pahasına da olsa canlandırdığı karakteri ilginç kılarak, sadece iyi bir iş yapmak ve ailesi tarafından takdir edilen bir film yıldızı olmak isteyen bir adamı kusursuz bir şekilde canlandırıyor.
 

 

Nicolas Cage'in "gerçek hayatı" hakkında yorum yapan bu dokunaklı ve absürt film, mekanlar, politik olarak suçlanan adam kaçırmalar, uyuşturucu kartelleri, kavgalar, silahlı çatışmalar ve hiçbir şeyin aileden daha önemli olmadığına dair verdiği mesajlarla standart bir Nicolas Cage aksiyon filmi olabilir.

Bu belki de pek çok kişi için sıkıcı gibi gelebilir, ancak Nicolas Cage'in ortaya koyduğu performans onun kendi kariyeri hakkında şaşırtıcı derecede incelikli bir gözlem ortaya çıkarıyor.
 

 

Onun en büyük rollerine ve unutmuş olabileceğimiz birkaç rolüne dair referanslarla dolu olan film yer yer şakayla karışık, kontrolsüz bir şekilde çoğalan endüstrideki seçmelerin rezaleti, ünlü fazlalığı gibi Hollywood'a ilişkin eleştirilere de yer veriyor.

Suç unsurlarına daha az yaklaştığı için konusunu fazla ciddiye almıyormuş gibi görünen film daha çok arkadaşlık ve sinema unsurlarını odağına alarak birçok aksiyon ve komediden daha eğlenceli bir seyir sağlıyor ki bence filmi de zaten gerçekten başarılı kılan şey iki karakterin sert duruşları ile ilgiye muhtaçlıkları arasında gelişen bir dostluğu dengeleyen etkileşimleri oluyor.
 

 

Özetle "Yetenekli Bay Cage", Nicolas Cage için ezber bozan bir şey olmayabilir, ama hayranı olun ya da olmayın onun bu filmindeki performansının herkesi memnun edeceğinden eminim.


Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrimiçi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra, "Annemin Zamanı", "Aynasız Haluk", "İkiz", "Kim Demiş Kötüyüz Diye?", "Olga", "Tam Kafadan Karavana", "Yakaza: Zehirli Kabile", "Zebun", "Zeko İçin" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


40-Sıfır

Yönetmen: Fred Wolf / Oyuncular: Jasjit Williams, Katerina Tannenbaum, Alena Savostikova, Tommy Flanagan, Patrick Warburton, Chris Kattan, Steve Schirripa, Colin Quinn, John Gilbert, Michele Ammon, Willie C. Carpenter, Orlagh Cassidy, Ceci Cleary, Logan Crawford, Sean Donnelly, Jonathan Dwyer, Ed Dyer, Spenser Granese, Trevor Gretzky, Kate Grimes, Sam Hewitt, Ken Holmes, Meredith Holzman, Roy Jackson, Connor Johnston, Gina Jun, Cheryl Lewis, Chris McFarland, Gannon McHale, Jesus-Papoleto Melendez, Joel Michaely, Emma R. Mudd, Marjan Neshat, Elisabeth Ness, Charlie Oh, Ariel Pacheco, Mason Pettograsso, Grim Quarles, Rachel Ravel, Matthew Schechter, Matthew Schecter, Caileigh Scott, Robert Stile, Alok Tewari, Sara Wolf / Süre: 98 dakika
 

 

Olay örgüsü tutarsız, temposu yavaş, herkese hitap etmeyen bir romantik komedi…


Netflix'in Spor Filmleri kategorisinde gösterime giren 40-Love adlı bu filmde; bir istatistik dehası, popüler bir tenis yıldızının yaklaşmakta olan bir turnuvayı kazanmasına yardım etme umuduyla bir yolculuğa çıkar.

Yerel bir fast food restoranında çalışan yirmi iki yaşındaki Beek, işinden arta kalan zamanlarında, küresel fenomen Lois Kuzenkova'nın tenis maçlarını analiz ederek geçiren bir matematik dahisidir.

Beek'in tenis danışmanı olma hayali, bir akrabası ölene, ona memleketini terk etmesine ve New York'a gitmesine izin verecek bir miras bırakana kadar imkânsız görünür.

Ama günün birinde eline böyle bir fırsat geçtiğinde dünyanın en büyük tenis yıldızlarından birine, yaklaşan şampiyonluk turnuvasında en zorlu rakibini yenmesine yardım edebileceğine inandırmak umuduyla New York'a doğru bir yolculuğa çıkar.

Beek'in hayatında ilk kez çizgilerin dışını nasıl renklendireceğini öğrendiği bu yolculuk, büyük şehre giderken yol boyunca yaşadığı talihsizlikleri takip eder.

Bu talihsizlikler, onu Casey adlı bir sanatçı ve yolculuğu tamamlaması için devereye giren bir çekici ile bir araya getirir.


Anlatırsam Aşık Olurum

Yönetmen: Gökhan Ayiz / Oyuncular: Zeynep Beşerler, Ümit Erdim, Kerem Poyraz, Tanser Yılmaztürk, İrfan Kangi, Duygu Şen, Osman Büyükercan / Süre: 92 dakika
 

 

Boşanmanın da bir bedeli var…


Televizyon ve sinema kariyerine uzun bir ara veren, zamanının çoğunu eşi ve çocuğu ile geçiren Zeynep Beşerler beyaz perdeye bir romantik komedi ile dönüyor.

beIN CONNECT'in Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren Anlatırsam Aşık Olurum adlı bu filmde; üniversitede tanışıp aşık olan Zeynep ve Selçuk, erken yaşta evlendikten bir süre sonra ayrılık kararı alırlar ve nafaka meselesi aralarında büyük bir krize yol açar.

Selçuk ve Zeynep üniversitede birbirlerine âşık olmuş, erken yaşta evlenmişlerdir.

Selçuk eşini kıskandığı için çalıştırmamış, Zeynep ise sıkıntıdan kendini alışverişe ve ev işlerine vermiştir.

Ancak durum böyleyken beyaz yakalı bir çalışan olan Selçuk bir süre sonra eşinden sıkılır ve ayrılmaya karar verir.

Zeynep artık kendisiyle ilgilenmeyen bir adamla evli kalmak istemez ve araba, ev ve dört bin lira nafaka karşılığında boşanmayı kabul eder.

Selçuk eşinden bir an önce boşanmak için isteklerini bir çırpıda kabul etse de bu boşanma sonucu yasanın ona dayattığı yükümlülüklerden kurtulabilmek için Zeynep'in hayatına müdahale etmeye devam eder.


Annemin Zamanı

Yönetmen: Hakan Gürtop / Oyuncular: Uğur Çavuşoğlu, Meriç Başaran, Gonca Yakut, Serkan Ekşioğlu, Özlem Gündoğdu, Başak Polat, Alper Tazebaş, Volkan Benli, Alpay Ulusoy, Şerizan Güllü, Gizem Türker, Kemal Denizci, Elif Şeker Saka, Alper Şenkal, Musa Güzel, Muttalip Müjdeci, Nail Demir, Beril Çavuşoğlu, Göksu Eser, Furkan Kartal / Süre: 87 dakika
 

 

Kırdan kente yaşanan kültürel değişmenin getirdiği insani sorunlar, aile kurumundaki değişimler ve bir Alzheimer hastasının bakımında yaşanan güçlükler…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Annemin Zamanı adlı bu film; köyden kente göç eden ve yaşlılığında şehir hayatına mecbur kalan bir Anadolu kadınının hikâyesini konu alıyor.

Zehra Ana, yetmişli yaşlarında bir Alzheimer hastasıdır ve en büyük oğlu Kerim'le yaşamaktadır.

Ancak bu süre içinde annenin ilerleyen hastalığı ağır bakım sorunlarını da beraberinde getirir.

Üstelik şehir hayatı ile bir türlü bütünleşemeyen annenin hastalığında en büyük arzusu köyüne yeniden dönmektir, ama şehirde yaşayan çocukları için bu artık neredeyse imkânsızdır.

Hikâyenin bundan sonraki evresi ise kaçınılmaz bir karşıtlığı beraberinde getirir; gelenek ve modernlik ekseninde, hırsına yenik düşen kişiliklerle insani değerler uğruna yapılan fedakârlıklar karşı karşıyadır.

Beş kardeş olmalarına rağmen diğer aile bireyleri annelerine çok vakit ayıramazlar ve annenin bakımıyla ilgilenmezler.

Bilinç kaybı ile birlikte halüsinasyonlar, anksiyete ve evhamlar Zehra Ana ve çevresindekiler için hayatı katlanılmaz hale getirir.

Ama her şeye rağmen Kerim annesinin bakımını manevi bir sorumluluk olarak görür ve bu konuda oldukça titizlenir.

Kerim, aile üyelerinin ısrarı üzerine profesyonel bakım ve kurum bakımı seçeneklerini denese de böyle bir karar almaya gönlü razı olmaz.

Kerim ve eşi bir süre izin alarak annenin bakımını üstlenirler, ama sık sık izin aldıkları ve işyerinde verimli olmadıkları için ikisi de işini kaybeder.

Nihayetinde annesinin isteklerine gösterdiği duyarlılık Kerim ve eşinin hayatını epey zorlaştırır.
Annenin bakımında yaşanan zorluklar nedeniyle Kerim'in iş ve aile hayatı bozulunca sonunda annesinin ısrarı üzerine köye gitmeye razı olur.

Nihayet kendi yaşam ortamına dönen Zehra Ana, bildiği, tanıdığı ortamda, alışık olduğu hayat düzeni içinde huzur bulur, köydeki düzen Kerim ve Zehra Ana için kurtuluş olur.

Şehirdeki yabancılaşma ve bireyselleşmenin aksine köyde, samimi ilişkiler, karşılıklı sorumluluk duygusu hayatı herkes için çok daha kolaylaştırır, hatta Kerim bu huzurlu ortamda daha üretken bir şekilde yazmaya başlar.


Annemle Balayı

Yönetmen: Paco Caballero / Oyuncular: Carmen Machi, Quim Gutiérrez, Justina Bustos, Yolanda Ramos, Dominique Guillo, Danny Bhowaneedin, Edeen Bhugeloo, Vinesha Bissoondeeal, Pere Costa, Juanjo Cucalón, Jake Francois, Celia Freijeiro, Isnard Marcio, Joaquín Ortega, Jorge Suquet, Andrés Velencoso / Süre: 110 dakika
 

 

Balayına annenizle çıksanız nasıl olurdu, hiç düşündünüz mü?..


Netflix'in İspanya Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren Honeymoon with My Mother (Amor de madre) adlı bu filmde; José Luis, düğünde terk edilmesinin ardından balayı seyahatine annesi Mari Carmen'le gider.

José Luis'in düğün günü terk edilmiş olması yetmezmiş gibi, aşırı korumacı ve inatçı annesi Mari Carmen para boşa gitmesin bahanesiyle balayına oğluyla birlikte gitme konusunda gözünü karartır.

Başlangıçta annesiyle Mauritius'da birlikte geçirdikleri her an José Luis'in kendini daha mutsuz ve tükenmiş hissetmesini sağlar.

Ama diğer tarafta Mari Carmen tatilin tadını çıkarmak, hep yapmak istediği ancak cesaret edemediği tüm deneyimleri yaşamak konusunda durdurulamaz bir istek ve heyacanla dolar.

Öyle ki bu tatil Mari Carmen'in gerçekte olduğu ancak ailesindeki hiç kimsenin göremediği o harika kadını ortaya çıkarması konusunda ona müthiş bir ortam sunar.

Bu süre içinde Mari Carmen hayatının yolculuğunun tadını çıkarırken hastalanır ve o andan itibaren José Luis için de bu tatil bambaşka bir anlam kazanır.

Mauritius'taki harika yerlerin göz alıcı manzarasıyla büyüleyen, zor bir dönemde ilişkilerin nasıl daha iyi hale gelebileceğini, anne/oğul arasındaki sevgiyi ve birbirimizi tanımak için daha fazla zaman ayırmamızın ne kadar önemli olduğunu gösteren bu filmden tahmin edemeyeceğiniz kadar keyif almanız ve ders çıkarmanız mümkün görünüyor.


Ayrılık

Yönetmen: William Brent Bell / Oyuncular: Rupert Friend, Violet McGraw, Madeline Brewer, Mamie Gummer, Brian Cox, Eric T. Miller, Simon Quarterman, Manny Perez, Lorrie Odom, Lilah Shreeve, Chelsea Debo, Kayla Wesley, Ratnesh Dubey, Trey Ellett, Anna Maria Vargas, Troy James, Kareemeh Odeh, Linda Powell / Süre: 107 dakika
 

 

Boşanma ve ölümün çocular üzerindeki travmatik etkilerine doğaüstü bir bakış…


beIN CONNECT'in Korku Filmleri kategorisinde gösterime giren Separation adlı bu, boşanmanın korkunç sonuçlarını kadrajına alan film; teselliyi sanatçı babası ve ölmüş annesinin hayaletinde bulmaya çalışan küçük bir kızın hikayesini anlatıyor.

Jenny, avukat annesi Maggie ve ressam babası Jeff'in çekişmeleri arasında sıkışıp kalan sekiz yaşında bir çocuktur.

Jenny babasının eserlerine dayanan "Grisly Kin" adlı kuklalarla çevrili, yalnız ama yaratcı bir yaşam sürer.

Onların hayatı, Maggie'nin trajik bir şekilde öldürülmesiyle bambaşka bir hal alır.

Annesinin ölümünden sonra Jenny, babası ile birlikte kendilerine yeni bir yaşam kurmaya çalışır, ancak annesinin babası velayet için dava açtığında ve bakıcı Samantha evin yeni kadını olmaya çalıştığında evdeki hayat karanlık bir hal alır.

Bu sırada evdeki kuklalar ve korkutucu karakterler canlanır ve onları görebilen tek kişi Jenny olur.


Aynasız Haluk

Yönetmen: Bülent İşbilen / Oyuncular: Tolgahan Sayışman, Erdal Özyağcılar, Algı Eke, Sarp Bozkurt, Öznur Serçeler, Mehmet Bozdoğan, Burak Serdar Şanal, Çağla Boz, Barbaros Dikmen, Aslıhan Karalar, Sera Tokdemir / Süre: 100 dakika
 

 

Hummalı bir operasyonun arkasındaki kadın eli…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Aynasız Haluk adlı bu film; eşinin çocuğunu alıp kendisini terk etmesi sonrası hayattan bir beklentisi kalmayan komiser Haluk'un, bir suç çetesini çökertmek için girdiği hummalı operasyonu konu ediniyor.

Haluk, karısı oğlunu alıp kendisini terk ettiğinden beri hayatla bağını koparmış mesleğine dört elle sarılmış bir komiserdir.

Suçluları takıntılı bir şekilde yakalamaya çalışırken çoğu zaman kuralları hiçe sayar, bu yüzden emniyette Aynasız lakabıyla tanınır.

Bu lakabı almasının bir nedeni de kendini tamamen geri plana atmış hali, kilo almış özensiz fiziksel görünümüdür.

Etrafındakilerin bu konuda eleştirileri ise umurunda değildir.

Bu şekilde yaşayıp giderken hayat onu hiç beklemediği bir yere getirir; uzun zamandır peşinde olduğu suç şebekesini çökertmek için eline bir fırsat geçer, ancak bunun için ülkenin en ünlü yıldızlarından birine dönüşmek zorundadır.

Fazla kiloları, hantal duruşu ve bakımsız halinden bir ilaha dönüşmek onun için çok da kolay olmayacaktır.

Dönüşümü tamamlandığında ise bir yıldızın hayatını yaşamak Haluk'un dengesini bozsa da oğlunun gözünde o hala bir kahramandır.

Haluk, onu bu değişime hazırlayan menajer Aslı'yla birlikte suç dünyasının içinde aksiyonlu bir maceraya girer.

Bu macerada romantizm ve aşk da peşlerini bırakmayacaktır.


Bayram Havası

Yönetmen: Metin Balekoğlu / Oyuncular: Altan Erkekli, Tarık Papuçcuoğlu, Zeynep Gülmez, Anıl Çelik, Durul Bazan, Hazal Adıyaman, Zeynep Gülmez, Metin Yıldız, Tamar Zeynep, Göktuğ Yıldırım, Onurcan Sesli, Nilay Yeral, Ömer Turgut Cihangir, Mustafa Beşli, Kıvılcım Kaya, Tayfun Gölbaşı, Erkan Yeşil, Özlem Geçil, Ayfer Atalay / Süre: 110 dakika
 

 

Bayram gününüze güzellik katacak, nerede o eski, sıcacık bayramlar dedirtecek bir aile filmi…


Yapımcılığını Medya Fikir Kulübü'nün üstlendiği, TRT'nin bayrama özel sinema kuşağında gösterime giren Bayram Havası adlı bu film; Ramazan davulundan Hacivat-Karagöz gölge oyununa, Ramazan şerbetinden, allı güllü şekerlere kadar pek çok bayram geleneği ekranlara taşınıyor.


Benim İçin Gör

Yönetmen: Randall Okita / Oyuncular: Skyler Davenport, Natalie Brown, Matthew Gouveia, Laura Vandervoort, Keaton Kaplan, Jessica Parker Kennedy, George Tchortov, Pascal Langdale, Joe Pingue, Emily Piggford, Kim Coates, Stuart Clow, Nathalie Toriel, Bentley the Cat, Drew Tyce / Süre: 92 dakika
 

 

Daha önce de benzerlerini izlemiş olabileceğiniz tandık bir hikâye…


Netflix'in Kanada Yapımı Gerilim Filmleri kategorisinde gösterime giren See for Me (Mira por mí) adlı bu filmde; görme engelli eski bir kayakçı olan Sophie, gözlerden uzakta bir malikanede yaşar.

Bir grup hırsız bir gün gizlice malikaneye girince Sophie, eski bir asker olan Kelly'ye güvenmek zorunda kalır.

Kelly, Sophie'nin işgalcilere karşı kendini savunmasına ve hayatta kalmasına yardım eder.


Bir Zamanlar Sinema

Yönetmen: Pan Nalin / Oyuncular: Bhavin Rabari, Richa Meena, Bhavesh Shrimali, Dipen Raval, Rahul Koli, Vikas Bata, Shoban Makwa, Kishan Parmar, Vijay Mer, Tia Sebastian, Paresh Mehta, Alpesh Tank, Rafiq Vajugada, Nayan Rana, Punja Bhai, Vidita Mehta, Nareshkumar Mehta, Jasmin Joshi, Kashyap Kapta, Chetan Raval, Surya Singh, Ronak Goswami, Deepal Bhati, Mustak, Vasim Khan, Bhavesh Madhad, Bansi Rinkal, Drishti Rinkal, Rinkalben, Mahesh Bhai, Gautam Bhai, Kamlesh Dave, Amin Sida, Divesh Patel / Süre: 110 dakika
 

 

Hiçbir şeyiniz olmadığında, hiçbir şey sizi durduramaz…


SinemaTV'nin Dram Kuşağı'nda yer alarak televizyon ekranlarında ilk kez gösterime giren Last Film Show adlı bu filmde; dokuz yaşındaki Samay, ailesi ile Hindistan'ın uzak bir köyünde yaşamaktadır.

Hayatında ilk kez film gören Samay, kelimenin tam anlamıyla büyülenir ve filmlerin gerçeküstü dünyasının içinde bulur kendini.

Babası hiç istemese de her gün yeni filmler görmek için sinemaya giden küçük çocuk, kalbini fetheden bu büyülü dünyanın sırrını çözer: Hikayeler ışığa, ışık filme, filmler de hayallere dönüşmektedir.

Modern çağın en yenilikçi ve duygulu sinemacılarından biri olan Pan Nalin, sadeliği ve şiirselliği ile sinemanın en saf haline bakış attığı bu başyapıtta hem filmlerin büyüsünü ele alıyor hem de Lumiere Kardeşler'den Tarkovsky'ye kadar pek çok sinema dehasını olay örgüsünde bir araya getirerek sinemanın tarihine bir saygı duruşunda bulunuyor.


Cennet Koyu

Yönetmen: Martin Guigui / Oyuncular: Todd Grinnell, Mena Suvari, Kristin Bauer van Straten, Eddie Goines, Krista Allen, Horacio Galaviz, Eddie Rivera, Ruben Garfias, Kelsey Collins Keener, Karl T. Wright, Scott Anthony Leet, Dahlia Waingort Guigui, Jacqueline Mazarella, Javier Calderon, Marc Hawes, Nick Stellate, Jamie Morrow, William Guirola, Scott Bailey, Adrienne Frantz, Gunnar Blomgren, Paula Rhodes, Michael Teh / Süre: 103 dakika
 

 

Cennette başka bir gün…


beIN CONNECT'in Gerilim Filmleri kategorisinde gösterime giren Paradise Cove adlı bu filmde; bir müteahhit, karısı ile birlikte annesinin sahil evini yenileyip satışa çıkartmak için Malibu'ya giderler.

Başlarda her şey yolundadır ancak çok geçmeden çiftin hayatı, evin altında yaşayan dengesiz, evsiz bir kadın tarafından terörize edilir, çünkü bu evsiz kadının onlar için başka planları vardır.


Dağların Yüreği

Yönetmen: S.J. Chiro / Oyuncular: Tom Skerritt, Mira Sorvino, Annie Gonzalez, Wally Dalton, Diego Collie, Victoria Summer Felix, Jule Johnson, Lauren Du Pree, Nick Sage Palmieri, Sharva Maynard, Robert Fuentes, John Paulsen, Thurman Kellogg, Tee Dennard, Kris Kristensen, Levi Ralston, Dylan Boeshaar, Donna Dannenmiller, Ozzy, Kevin Cole, Jessica Cruz, Richard Garcia, Evelyn Mellergaard / Süre: 93 dakika
 

 

Hayatın kolay olmadığını hem gerçekçi hem de ironik bir şekilde ele alan, yaşamın bir parçası olan acı ve ıstırabın da her şeye rağmen tüm güzelliğiyle yaşanması gerektiğini anlatan dikkat çekici bir film…


David Guterson'un çok satan romanından beyazperdeye uyarlanan ve beIN CONNECT'in Aksiyon Filmleri kategorisinde gösterime giren East of the Mountains adlı bu filmde; emekli cerrah Ben, kanser olduğunu öğrenir ve son zamanlarını geçirmek için köpeğiyle birlikte çocukluk evine gider, ancak yolculuk pek de planladığı gibi gitmez.

Bu harika filmi tam anlamıyla takdir etmek için hayatın belli bir noktasına ulaşmış ya da dönüm noktaları yaşamış olmalısınız; kayıp ve/veya pişmanlıklar bu deneyimin çok büyük bir parçasıdır.


Düğümü Bağlayalım, Tatlım!

Yönetmen: Pedro Flores Maldonado / Oyuncular: Yiddá Eslava, Julián Zucchi, Andrés Salas, Magdyel Ugaz, Pietro Sibille, Saskia Bernaola, Mayra Couto, Sebastian Monteghirfo, Santiago Suárez, Samuel Sunderland, Ximena Palomino, Mayra Olivera, Oscar Beltran, Eric Varias, Juana Judith Bustos, Moria Casán, Diego Carlos Seyfarth / Süre: 107 dakika
 

 

Romantik komedi standartlarına göre biraz bayat bir film…


Netflix'in Peru Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren Let's Tie The Knot, Honey! (Sí mi amor, la película) adlı bu filmde; sonunda hayatlarını birleştirecek olan imzayı atmaya hazır olan genç bir çift, çeşitli engeller ve tuhaf karakterler arasında hokkabazlık yaparken mükemmel olmasını istediklerini düğünü planlamak için mücadele eder.


Hayat Kırkında Başlar

Yönetmen: Pietro Loprieno / Oyuncular: Erick Elias, Gaby Espino, Adal Ramones, Antonio Fortier, Ximena Gonzalez-Rubio, Sonia Couoh, Miguel Pizarro, Ricardo Zertuche, Mauro González, Anabel Ferreira, Martha Ofelia Galindo, Silvia Mariscal, Juan Carlos Colombo, José Carlos Rodríguez, Giovanna Zacarías, Juan Pablo Zavala, Julio César Luna, Helena Haro, Luna Balvanera, Paola Salinas, Edgar Landa, Dulce Angélica Aguilar, Ernesto Alarcón, Rachel Biazzo, Viviano Marco Clemente, Edgar Motte Contreras, Ezequiel Lucas Damián, Sofía Ivanna Díaz, Fabiola Herrera, Martha Edith Herrera, Ivo Mijoevich, Verónica López Osornio, Cesareo Peña, José Emiliano Quintero, Alejandro Ruiz de Azua, Daniela Soto Santos, Germán Donald Valverde, Christian Vargas / Süre: 81 dakika
 

 

Kader seni tokatladığında biraz zaman ayırıp bu yeni durumdan faydalan…


Netflix'in Meksika Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren 40 Years Young (Cuarentones*) adlı bu filmde; acı gerçeklerle yüzleşen ve yaşama sevincini yeniden kazanmak isteyen bir şef, ortağı ve arkadaşı olan başka bir şefle birlikte Cancún'daki bir yemek yarışmasına katılır.

İzleyicisini pek çok açıdan hayal kırıklığına uğratma potansiyeline sahip olan film basit hikayesi, gelişiminde sorunları olan çatışması, depresyon konusunu yanlış açılardan ele alışı nedeniyle Netflix'in sınıfı geçemeyen yapımları arasına hızlıca katılması muhtemel görünüyor.

*Cuarentones (filmin İspanyolca orijinal adı), 40'lı yaşlarındaki biri için kullanılan bir argodur.


İkiz

Yönetmen: Taneli Mustonen / Oyuncular: Teresa Palmer, Steven Cree, Barbara Marten, Tristan Ruggeri, Andres Dvinjaninov, Nick Connor, Tiiu Uibo, Raivo Trass, Liisi Org, Kert Kurist, Raul Talmar / Süre: 109 dakika
 

 

Kötülüğü sadece bir anne sevebilir…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan The Twin adlı bu film; ikiz evlatlarından birini kaybettikleri elim bir kaza sonrası hayatta kalan çocuklarıyla birlikte İskandinav kırsalında inzivaya çekilen Rachel ve Anthony çiftinin hikâyesini anlatıyor.

İkiz oğullarından birinin hayatına mal olan trajik bir kazanın ardından kendilerini uzun bir süre toparlayamayan Rachel ve eşi Anthony, hayatta kalan çocukları Elliot ile yeni bir hayat kurmak umuduyla dünyanın diğer ucuna taşınır.

Ailenin İskandinav kırsalında başlattıkları iyileşme süreci, çok geçmeden Rachel'in oğluyla ilgili acı verici gerçeği çözmeye başlamasıyla ve onu ele geçirmeye çalışan kötü niyetli güçlerle yüzleşmesiyle gittikçe uğursuz bir hal alır.


İstanbul'a Sürgün
 

 

Rusya Ukrayna'yı işgal ettikten sonra, savaşa "savaş" dedikleri için ülkelerine ihanet etmiş sayılan ve on beş yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşma ihtimali olan otuz kadar bağımsız Rus gazeteci, adeta bir gecede karar vererek bulabildikleri ilk uçakla İstanbul'a geldiler.

Profesyonel kariyerlerini ve hayati birikimlerini bırakıp ülkeyi terk eden bu kişiler, her şeye sıfırdan başlamak zorunda kaldılar.

Deneyimli gazeteci Can Ertuna'nın hazırladığı, GAİN'in Orijinal Belgeseler kategorisinde gösterime giren İstanbul'a Sürgün adlı bu özel yapım; Ukrayna savaşının ardından Moskova'dan İstanbul'a kaçan bu gazetecilerin hikayesini anlatıyor.

Belgesel, yayınlarına son verilen bağımsız haber kuruluşlarında görev yapan gazetecilerle yapılan röportajları izleyicilerle paylaşıyor.

Rus gazetecilerin yanı sıra, onların Türkiye'ye ilk geldiklerinde bağlantı kurdukları Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin (MLSA) Eş Direktörü Barış Altıntaş ile Rusya üzerine uzman Türk gazeteci Cenk Başlamış da programda söz alıyor.

Bu özel yapım ayrıca "Savaşa 'savaş' dahi denilemeyen bir yerde insanlar gerçeği nasıl öğrenebilir?", "Sürgündeki Rus gazeteciler İstanbul'da neler yaşıyorlar?", "Kızgınlıkları ve hayal kırıklıkları neler?", "Gayriresmi sansür sisteminin çok sert olduğu Rusya, yakın tarihte ifade özgürlüğünden bahsedilen bir ülke olabilir mi?", "91'deki darbe girişimi sırasında televizyonlarda sadece Çaykovski'nin Kuğu Gölü Balesi'nin verildiği ülke ile Türkiye'nin benzerlikleri neler?" gibi soruları da cevaplamaya çalışıyor.


Kim Demiş Kötüyüz Diye?

Yönetmen: Pierre Perifel / Oyuncular: Sam Rockwell, Marc Maron, Awkwafina, Craig Robinson, Anthony Ramos, Richard Ayoade, Zazie Beetz, Alex Borstein, Lilly Singh, Barbara Goodson, Dina Morrone, Michael Godere, Kelly Cooney, Walt Dohrn, David P. Smith, John Venzon, Jesse Averna, Ava Kouloumbrakis / Süre: 100 dakika
 

 

Kötü olmak hiç bu kadar iyi görünmemişti…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan The Bad Guys adlı bu film; suçlu hayvanlardan oluşan usta bir haydut çetesinin örnek birer vatandaş olmaya çalışmasını konu ediniyor.

Daha önce hiçbir beş arkadaş, bu kötüler kadar kötü bir şöhrete sahip olmamıştı; atik yankesici Bay Kurt, görmüş geçirmiş kasa hırsızı Bay Yılan, sakin kılık değiştirme ustası Bay Köpek Balığı, çabuk sinirlenen güçlü Bay Piranha ve sivri dilli uzman hacker Bayan Tarantula, nam-ı diğer "Sekizbacak."

Ancak yıllarca süren sayısız soygundan ve dünyanın en çok aranan kötü adamları olduktan sonra, çete sonunda yakalandığında, Bay Kurt hepsini hapisten kurtarmak için "tutmaya hiç niyeti olmadığı" bir anlaşma yapar: Kötüler, iyi olacaktır.

Kötüler, kibirli ama sevimli kobay faresi olan akıl hocaları Profesör Marmelat'ın gözetimi altında dünyayı, değiştikleri konusunda kandırmak üzere işe koyulurlar.

Fakat Bay Kurt, bu yolda gerçekten iyi olmanın kendisine her zaman içten içe arzu ettiği şeyi verebileceğinden şüphe eder; onaylanma.

Acaba yeni bir kötü karakter şehri tehdit ettiğinde Bay Kurt, çetenin geri kalanını "iyiler" olmaları için ikna edebilecek midir?


Komplo-19
 

 

Büyük komplo teorisi salgınında hayatta kalma rehberi…


11 Eylül'de İkiz Kuleler'e giren uçak değil hologram mıydı? Ay'a aslında gidilmedi mi? Dünyayı beş büyük aile mi yönetiyor? gibi sorular yıllar boyunca komplo teorileri arasında başı çekerken, Kovid-19 salgınından sonra salgın ve aşı konulu teoriler gündemde daha fazla yer tutmaya başladı.

GAİN'in Orijinal Belgeseler kategorisinde gösterime giren Komplo-19 adlı bu özel yapım; pandemi döneminde altın çağını yaşayan komplo dünyasına derinlemesine bir dalış yapıyor.

Bill Gates aşı adı altında hepimize çip takmak mı istiyor? Çamlıca Kulesi şırınga şeklinde mi inşa edildi? Kovid-19 dünya nüfusunu azaltmak için üretilen bir virüs mü? "Plandemi" ve "deneysel sıvı" ne demek? PCR testi faydasız mı? Kovid-19 aşısı başından beri insanları gizli amaca sürükleyen yolda bir araç mıydı? gibi soruları cevaplamaya çalışan belgeselde aşı karşıtları, bilim insanları, sosyal bilimciler, araştırmacılar modern çağın giderek büyüyen fenomenini tüm yönleriyle masaya yatırıyor.

Dünden bugüne komplo evreninin altını üstüne getiren belgeselde komplo teorilerinin inşa edilmesinden ömrünü tamamlamasına ya da bazen sonsuza kadar gündemde kalmasına uzanan serüvenlerine, altın çağını yaşadığı pandemi dönemi çerçevesinden bakılıyor.

Bu konudaki ilk yapım olan belgesel, ABD'deki İkiz Kuleler saldırısının yirminci yıldönümü olan 11 Eylül 2021'de Kovid-19 aşısı karşıtlarının düzenlediği Büyük Uyanış Mitingi'nden başlayarak, bilinmezlerle dolu bu dünyayı anlamayı ve anlatmayı amaçlıyor.

Mükemmel komplo nasıl inşa edilir? Ne hızla yayılır, nasıl ölürler? Komplo teorilerine inanma istatistiklerinde Türkiye'nin yeri ne? Cinsiyetin, eğitim seviyesinin, siyasi görüşün bu duruma etkisi var mı?

Türkiye'nin ilk komplo belgeselinde miting alanından seslerin yanı sıra Dr. Bilgehan Bilge, Erkan Trükten, Bora Gencer, Dr. Öğr. Üyesi Sinan Alper, Dr. Nuriye Ortaylı, Immanuel Tolstoyevski, Can Kozanoğlu, Bekir Ağırdır'ın görüşleri eşliğinde teoriler evreninde sırlarla dolu bir tura çıkacaksınız.


Mishan Impossible

Yönetmen: Swaroop Rsj / Oyuncular: Jay Chandra, Johnson D M, Jayateertha, Viswanath Mandalika, Taapsee Pannu, Hareesh Peradi, Kishore Kumar Polimera, Bhannu Prakshan, Satyam Rajesh, Rangadham, Harsh Roshan, Rishab Shetty, Manikanta Varanasi, Harsha Vardhan, Vikram Veramaneni, Ravindra Vijay / Süre: 134 dakika
 

 

Çocuk ticaretinin gerçeklerini gösteren bir suç komedisi…


Çocukların masumiyetini karanlık bir hikayeyle birleştirirken izleyicisini hayal kırıklığına uğratmayan ve eğlendirmeyi başaran, Netflix'in Hint Yapımı Filmler karegorisinde gösterime giren Mishan Impossible adlı bu sevimli suç komedisi; Hindistan'ın en çok aranan firarisi Dawood Ibrahim'i yakalamak isteyen üç gencin macerasını anlatıyor.

Hiç kimse olmaktan bıkan üç çocuk, kötü şöhretli bir suçluyu yakalamak için yola çıkar, ancak bir çocuk kaçakçılığı çetesi ve kendi görevi olan bir gazeteciyle karşılaştıklarında işler onlar için karmaşık bir hal alır.


Nefesini Tut: Buz Dalışı

Yönetmen: Ian Derry / Oyuncular: Jean-Charles Granjon, Maria Hellinger, Antero Joki, Tapani Launonen, Elina Manninen, Enja Manninen, Benjamin Mercer, Johanna Nordblad, Kasper Nordblad, Frédéric Swierczynski / Süre: 40 dakika
 

 

Zor gelen şeylerden sırf 'zor' oldukları için vazgeçilmemeli…


Bu, insan cesareti, bağlılık, tutku, aşk, hayatta engellerden sonra bile bir şeyler başarma duygusu hakkında en iyi kısa belgesellerden biri.

Netflix'in Spor Filmleri kategorisinde gösterime giren Hold Your Breath: The Ice Dive adlı bu heyecanlı ve ilham veren belgesel; buz altında tek nefeste katettiği mesafeyle dünya rekorunu kırmaya çalışan serbest dalgıç Johanna Nordblad'ı kadrajına alıyor.


Olga

Yönetmen: Elie Grappe / Oyuncular: Anastasiia Budiashkina, Sabrina Rubtsova, Caterina Barloggio, Théa Brogli, Jérôme Martin, Tanya Mikhina, Alicia Onomor, Lou Steffen, Aleksandr Mavrits, Philippe Schuler, Stéphanie Chuat, Roger Jendly, Pierre Mifsud, Max Rüdlinger, Monika Schätzle, Mélanie de Jesus dos Santos / Süre: 85 dakika
 

 

İsviçre'nin 2022 Oscar adayı Olga, çok ödüllü kısa film yönetmeni Elie Grappe'nin ilk uzun metrajlı filmi…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Olga adlı bu film; İsviçre'de jimnastik kariyerini sürdüren genç Ukraynalı Olga'nın, yeni milli takımına adapte olmaya çalışıp Avrupa Şampiyonası'na hazırlanırken ülkesi Ukrayna'da gerçekleşen Turuncu Devrim ile değişen hayatı konu ediniyor.

Ülkesinden uzakta İsviçre'de yaşayan on beş yaşındaki Olga Ukraynalı, yetenekli bir jimnastikçidir.

Kariyerinin zirvesindeki tüm sporcular gibi, hayali Olimpiyatlar'da altın madalyaya ulaşmaktır.

Yeni milli takımına uyum sağlamak için elinden geleni yapmaktadır ancak Avrupa Şampiyonası yaklaşırken Kiev'deki Turuncu Devrim, Olga'nın dünyasını alt üst eder.

Filme adını veren Olga'yı 2016 Gençler Avrupa Şampiyonası'nda Ukrayna'yı temsil eden eski Ukrayna milli takım sporcusu Anastasia Budiashkina canlandırıyor.

Filmdeki diğer jimnastikçiler de gerçek sporcular tarafından canlandırılıyor.


Radhe Shyam

Yönetmen: K.K. Radhakrishna Kumar / Oyuncular: Prabhas, Pooja Hegde, Bhagyashree Patwardhan, Krishnamraju, Jagapathi Babu, Sachin Khedekar, Priyadarshi, Flora Jacob, Murli Sharma, Kunaal Roy Kapur, Sathyan, Jayaram, Nabeel Mirajkar, Sunil Beniwal, Mahati Bhikshu, Sharik Khan, Bikram Malati, Hani Yadav, Abhinay Raj Singh, Sasha Chettri, Riddhi Kumar, Gaurav Pareek, Darbha Appaji Ambarisha, Arun Bali, Beena Banerjee, Rakesh Bhavsar, Akash Boro, Ebadat Akram Dunia, Akdas Hayat, Anuradha Patel, Sathyaraj, Mohammad Shawon, Chobber Sidhu, Surya, Thalaivasal Vijay, Micky Makhija / Süre: 138 dakika
 

 

Mucizelere inanmanızı sağlayacak bir aşk hikayesi…


1976 yılında, bir avuç içi uzmanı Vikramaditya, Hindistan Başbakanı Indira Gandhi'nin yakında ülkede acil durum ilan edeceğini tahmin eder.

Gün geldiğinde bu tahmin gerçekleşir ve Vikramaditya ünlü olur ama bunun sonunda ülkeyi terk etmek zorunda kalır.

Bu süre içinde bir gezgin olan ve ülkesinden ayrdılktan iki yıl sonra İtalya'da ünlü bir el falı uzmanı olarak yeniden ortaya çıkan Vikramaditya, annesi ve arkadaşı Vedant ile birlikte olmak için uzun bir aradan sonra evine döner.

Bu arada aşka inanmayan ve kadınlarla kısa ilişkileri olan Vikramaditya bir tren yolculuğu sırasında Prerna ile tanışır ve ona âşık olur, ama amcası bu ilişkinin iyi bir sonu olmayacağını söyleyerek ondan uzak durmasını ister.

Netflix'in Bollywood Filmleri kategorisinde gösterime giren Radhe Shyam adlı bu romantik dönem dramasında; kaderinde aşka yer olmadığına inanan ünlü bir el falcısı, geleceği belirsiz olan bir doktora gönlünü kaptırınca inandığı her şeyi sorgulamak zorunda kalır.


Rumspringa: Berlin'de Bir Amiş

Yönetmen: Mira Thiel / Oyuncular: Timur Bartels, Matthias Bundschuh, João Kreth d'Orey, Gizem Emre, Jonas Holdenrieder, Nicole Johannhanwahr, Enno Kalisch, Tijan Marei, Adél Onodi, Rauand Taleb, Leon Ullrich / Süre: 101 dakika
 

 

Kendi yolunu bulamamış olsan da kimsenin sana başka bir yolun daha iyi olduğunu söylemesine izin verme…


Netflix'in Almanya Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren Rumspringa: An Amish in Berlin adlı bu filmde; yetişkinliğe geçiş dönemindeki genç bir Amiş, köklerini keşfetmek, farklı yaşam biçimlerini görmek, âşık olmak ve önemli bir kararla yüzleşmek için Berlin'e gider.

Hangi yaşta olursak olalım hayatımızın cevaplarını bulabileceğimize dair hepimize umut veren hikayesiyle film hem derin hem de komik anları birbirine harmanlamayı başarır.


Sessiz Gece

Yönetmen: Camille Griffin / Oyuncular: Keira Knightley, Matthew Goode, Roman Griffin Davis, Annabelle Wallis, Lily-Rose Depp, Sope Dirisu, Kirby Howell-Baptiste, Lucy Punch, Rufus Jones, Davida McKenzie, Hardy Griffin Davis, Gilby Griffin Davis, Trudie Styler, Holly Aird, Dora Davis, Simon Prince, Kate Prince, Rosamund McManus, Amy McManus / Süre: 92 dakika
 

 

Bir kıyamet günü Noel kara komedisi…


beIN CONNECT'in Dramalar kategorisinde gösterime giren Silent Night adlı bu filmde; Nell, Simon ve çocukları Art, mükemmel bir Noel geçirmek için aile ve arkaşlarını evlerinde ağırlarlar.

Herkesin ölecek olması dışında her şey mükemmeldir.

Çünkü yavaş yavaş, yakın bir çevre felaketi olduğu ve bu yemeğin onların hayatta kaldıkları son geceleri olacağı ortaya çıkar.


Showtime 1958

Yönetmen: Anwardi Jamil / Oyuncular: Fatin Afeefa, Farah Ahmad, Henzi Andalas, Chi Azim, Shah Iskandar, Amai Kamarudin, Mubarak Majid, Aprena Manrose, Izzat Mushtaq, Bell Ngasri, Halim Sabir / Süre: 110 dakika
 

 

Kayıp bir varyete şovunun anlatılmamış hikayesi…


Ünlü film yönetmeni Jamil Sulong'un oğlu Anwardi Jalil'in annesinden topladığı bilgiler ve babasının o döneme ait günlüklerindeki anekdotlarından yola çıkarak otuz yıl üzerinde çalışarak gerçek olaylardan uyarladığı, Netflix'in Malezya Yapımı Dramalar kategorisinde gösterime giren Showtime 1958 adlı bu duygulu film; efsanevi sinema yıldızı Tan Sri P. Ramlee ve sanatçı arkadaşlarının Persama Birliği altında yaşadığı mücadelelere ve zorluklara bir bakış sunuyor.

P. Ramlee ve Jamil Sulong'un 1958'de müzisyen arkadaşlarıyla, bir bayram arifesinde işini kaybeden stüdyo çalışanları için para toplamak amacıyla düzenledikleri bir varyete sırasında yazdığı ikonik Selamat Hari Raya şarkısının arkasındaki gerçek hikâye ayrıca P. Ramlee ve ikonik şarkıcı Saloma'nın nasıl tanışıp âşık olduklarını da anlatıyor.

Kadrajına aldığı tarihi şahsiyetlerin hem insani yanlarını hem de onları birer yıldıza dönüştüren olağanüstü yeteneklerini ele alan Showtime 1958, izleyicileri yalnızca rakip film stüdyolarının düşük ücretli yeteneklerin değil, aynı zamanda her zaman en iyi şovu sergilemeye çalışan sanatçıların da mücadele içinde olduğu bir zamana geri götürüyor.


Tam Kafadan Karavana

Yönetmen: Oğuz Öztürk, Celal Öztürk / Oyuncular: Ali Biçim, Mesut Can Tomay, Burcu Karakaya, Serkan Dağlı, Efekan Can, Melis Sabah, Burak Güneş, Aleyna Eroğlu, Nedim Suri, Cemre Solmaz, Elif Yılmaz, Sali Alkan, Zümre Ertürk, Mehmet Pamukcu, Bilal Yılmaz, Umut Şahin, Şevki Özcan, Mehmet Ensar Sevim / Süre: 111 dakika
 

 

Tam Kafadan takımı beklenmedik bir maceraya çıkıyor…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Tam Kafadan Karavana; mali sıkıntılarla boğuşan bir e-spor takımının, bu şartlarda turnuvaya hazırlanmaya çalışması sırasında olanları anlatıyor.

Mali sorunları bitmek bilmeyen Şenol Başkan, bu sefer de e-spor kulubünü yani internet kafesini, kentsel dönüşüme kaptırmış ve kapıda kalmıştır.

Şenol Başkan takım oyuncularına "mobil oyun konseptine geçiyoruz" diyerek külüstür bir karavan almış ve takımı mahalledeki top sahasına çektikleri bu karavanda antrenman yapmaya zorlamaktadır.

Turnuvaya hazırlanması için kamp yapması gereken, ancak karavanda gereken ortamı sağlayamayınca dağılma aşamasına gelen takım, elektriği bile olmayan karavanda antrenman yapamadığı için kazan kaldırmak üzereyken Şenol Başkan yine sıkışmış, takımı dağılmaktan kurtarma peşindedir.


Tethered

Yönetmen: Daniel Robinette / Oyuncular: Alexandra Paul, Kareem Ferguson, Jared Laufree, Brody Bett, Chris Demm / Süre: 88 dakika
 

 

Ne yaparsan yap, ipin ucunu kaybetme…


2017'de çekilen aynı adlı bir kısa filmden uyarlanan ve Tivibu'nun Korku Filmleri kuşağında gösterime giren Tethered adlı bu film; Kuzey Carolina ormanlarının derinliklerinde, medeniyetten kilometrelerce uzakta, kör bir genç ve arkadaş olduğu avcının gizemli bir yaratık tarafından gördüğü işkenceyi anlatıyor.

Karakter gelişimi, oyunculuk, merak uyandıran gizemli olay örgüsüyle film kendi türü içinde dikkat çekmeyi başaıyor.


Yakaza: Zehirli Kabile

Yönetmen: Hakan Aydın / Oyuncular: Dilara Ayata, Hakan Aydın, Ayşegül Kaygusuz, Şükran Çağman, Mismis Özkan, Kahraman Tayfur / Süre: 103 dakika
 

 

Karanlığın acımasız yüzü…


Bu hafta sinemalarda izleyeceğiniz filmlerden biri olan Yakaza: Zehirli Kabile; yaşadıkları köyde bir anda tüm düzenleri bozulan bir ailenin hikâyesini anlatıyor.

Yıllar önce yaşanan bir olaydan doğan bir intikam ateşi, bir ailenin etrafını sarar.

Ailenin mutlu hayatı, bir anda üzerlerine çöken karanlıkla darmadağın olur.

Yaşadıkları kâbustan kurtulmanın yolunu arayan aile, sonu hiç beklenmeyen büyük hüsranla sona eren bir mücadeleye girişir.


Zebun

Yönetmen: Mesut Erbaş, Hakan Yusufoğulları / Oyuncular: Hakan Akgün, Sema Şimşek, Almina Kahraman, Murat Ercanlı, Gül Arcan, Afrikalı Ali, Güney Kılınç / Süre: 92 dakika
 

 

Korkularınızla yüzleşmeye hazır olun…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Zebun; eşi Esma ve küçük kızı ile birlikte mutlu bir hayatı olan Kenan'ın, yaptığı bir iş seyahati sonrası halüsinasyonlar görmeye başlamasıyla değişen yaşamını konu ediniyor.

Kenan başarılı bir iş insanıdır.

Eşi Esma ve küçük kızı ile mutlu bir yaşam süren Kenan, gittiği bir iş gezisinden döndüğünde birtakım tuhaflıklara şahit olur.

Olanlara anlam veremeyen Kenan, yaşadıklarını iş yoğunluğuna bağlar, ancak halüsinasyon görmeye başladığında ve artık hayatını kontrol edemez hale geldiğinde durumu yakın arkadaşı olan Burak'a anlatır.

Burak'ın da tavsiyesi ile önce psikologa ardından da bir hocaya giden Kenan'ın hayatında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Kenan içinde bulunduğu bu kabustan kurtulmak için gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalır.


Zeko İçin

Yönetmen: Peter Mimi / Oyuncular: Kareem Mahmoud Abdel Aziz, Menna Shalabi, Amr Abdulgalil, Mahmood Hafez, Dalia Abdelghany, Mostafa Adam, Youssef Ahmed, Shady Ashraf, Kamilia Assem, Caroline Azmy, Sabrine Cherif, Laila Ezz El Arab, Wael El-Awni, Shady Eldanf, Salma Ezz Eldein, Mohamed Elgendy, Khaled Elkodosy, Ahmed Farag, Mohamed Farouk, Taha Farrag, Omar Fathy, Abdelrahman N. Fawzy, Mohamed Ramdan Ghonem, Fahd Hassan, Youssef Hassanin, Ahmed Ibrahim, Ibrahimshahoot, Khaledrizk, Mahmoud Khattab, Mido Magdy, Ebrahim Mohamed, Saif Mohsen, Mario Moris, Samar Morsi, Ahmed Mounir, Mohamed Nagia, Fady Naguib, Mohamed Naiem, Alaa Nashat, Ebrahem Okda, Zakaria Abdel Rahim, Mahmoud Saad, Abdulrahman Saleh, Adham Yasser Sayed, Wael Sayed, Ahmed Seman, Ahmed Shawky Shaheen, Ahmed Taha, Kareem Tarek, Ahmed Shafy Tolba, Abdelrahman Yasser, Essad Youniss / Süre: 95 dakika
 

 

Denemeye devam ederseniz, aradığınız şey olmasa bile sonunda iyi bir şeye yol açacaktır…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan For Zeko (Men Agel Ziko); ülkenin en zeki çocuğu yarışmasına katılacak olan Zeko ve ailesinin bu süreçte yaşadıklarını konu ediniyor.

Sıradan bir ailenin sıradan bir çocuğu olan Zeko yanlışlıkla "Ülkenin En Zeki Çocuğu" yarışmasına katılma şansı kazanır.

Bunun sonucunda umut ve istekle dolu tüm aile, macera ve komikliklerle dolu iki günlük bir yolculuğa çıkarlar.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getiriyor. Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Adamım Benim! (I Love You, Man, 2009)
  • Aldatma Sanatı (Lying and Stealing, 2019)
  • Araf (Limbo, 2020)
  • Arif V 216 (2018)
  • Bu Kız Beni Aşar (She's Out of My League, 2010)
  • Deli Aşk (2017)
  • Hızlı ve Öfkeli 9: Hız Efsanesi (F9, 2021)
  • İftarlık Gazoz (2016)
  • Koruyucu Aile (Foster Boy, 2019)
  • Koş Saklan Dövüş (Run Hide Fight, 2020)
  • Kötü Adam (Villain, 2020)
  • Kurye (The Courier / Ironbark, 2020)
  • Mutluluk Zamanı (2017)
  • PAW Patrol Filmi (PAW Patrol: The Movie, 2021)
  • Sabah Neşesi (Morning Glory, 2010)
  • Sessizlik Körfezi (The Bay of Silence, 2020)
  • Snake Eyes: G.I. Joe Origins (2021)
  • Yumurcak (The Kid, 1921)

Netflix

190'dan fazla ülkede 222 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • '63 Cehennemi (De hel van '63 / The Hell of '63, 2009)
  • 3 Ninja: Geri Tekme (3 Ninjas Kick Back, 1994)
  • 42 (2013)
  • Adolf Eichmann Davası (Le procès d'Adolf Eichmann / The Adolf Eichmann Trial, 2011)
  • Aranan Adam (A Man Wanted, 2017)
  • Aşkzede (Forgetting Sarah Marshall, 2008)
  • Athos (2016)
  • Azap Yolu (Road to Perdition, 2002)
  • Bebek Robert'ın Laneti (The Curse of Robert the Doll, 2016)
  • Bir Zamanlar Amerika (Once Upon a Time in America, 1984)
  • Bizi Ayıran Nehir (A River Runs Through It, 1992)
  • Cehennemden Gelen Üçlü (3 from Hell, 2019)
  • Charlie'nin Çikolata Fabrikası (Charlie and the Chocolate Factory, 2005)
  • Çılgın Aptal Aşk (Crazy, Stupid, Love., 2011)
  • Dalgalara Karşı (Soul Surfer, 2011)
  • Damgalama Zemini (Stamping Ground, 1971)
  • Diyalog Dünyası (Dialogue Earth, 2019)
  • Doris (2018)
  • Dünya Pazarı Hakimiyeti: Tan Siekmann'ın Öyküsü (World Market Domination: The Story of Tan Siekmann, 2003)
  • Dünyalar Savaşı (War of the Worlds, 2005)
  • Empire State (2013)
  • Faso Turu (Tour du Faso, 2014)
  • Forrest Gump (1994)
  • Göl Evi (The Lake House, 2006)
  • Güneşe Karşı (Against the Sun, 2014)
  • Harold ve Kumar (Harold & Kumar Go to White Castle / Get the Munchies, 2004)
  • Harry Sally'yle Tanışınca (When Harry Met Sally…, 1989)
  • Hatıra (The Souvenir, 2019)
  • Heimat'ın Sesi (Deutschland singt / Sound of Heimat, 2012)
  • Hesaplaşma (Paycheck, 2003)
  • Hızlı ve Ölü (The Quick and the Dead, 1995)
  • Hyena Geçidi (Hyena Road, 2015)
  • In Search… (2018)
  • Jackass: The Movie (2002)
  • Jackass 2.5 (2007)
  • Jackass 3.5: The Explicit Movie (2011)
  • Jargo (2004)
  • John Rambo (Rambo, 2008)
  • John Q (2002)
  • Kaçakların Peşinde (U.S. Marshals, 1998)
  • Kedi (Dr. Seuss' The Cat in the Hat, 2003)
  • Kedibone (2020)
  • Kirli Adam (Dirty Harry, 1971)
  • Köprüdekiler (2009)
  • Küresel Aile (Global Family, 2018)
  • Manson Ailesi Katliamı (The Manson Family Massacre, 2019)
  • Merhaba Benim Adım Doris (Hello, My Name Is Doris, 2015)
  • Mesajınız Var (You've Got Mail, 1998)
  • Mutlu Gilmore (Happy Gilmore, 1996)
  • Nerden Biliyorsun? (How Do You Know, 2010)
  • On Air (2019)
  • Ölü Gelin (Corpse Bride, 2005)
  • Özel Hayat (Private Life, 2018)
  • Peter Lindbergh - The Eye (2016)
  • Pirana (Piranha, 2010)
  • Rambo: Son Kan (Rambo: Last Blood, 2019)
  • Robert ve Oyuncakçı (Robert and the Toymaker, 2017)
  • Senin İçin Bir Şarkı (A Song for You, 2018)
  • Suç Takımı (Den of Thieves, 2018)
  • Şimdi ya da Asla (The Bucket List, 2007)
  • The Gentlemen (2019)
  • Tibet'te Yedi Yıl (Seven Years in Tibet, 1997)
  • Topluma Tehdit (Menace II Society, 1993)
  • Topun Ruhu (Spirit of the Ball, 2019)
  • Uyanışlar (Awakenings, 1990)
  • Yalanlar Savaşı (Krieg der Lügen / War of Lies, 2014)
  • Yaz Ülkesi (Summerland, 2020)

SinemaTV

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun yanı sıra D-Smart, TV+ ve KabloTV platformları üzerinden de yayın yapan SinemaTV, yerli ve yabancı farklı türlerdeki kanallarında pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş aksiyon, macera, korku, komedi ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

SinemaTV'nin izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Ayıların Krallığı (Terre des ours / Land of the Bears, 2014)
  • Ben Senin Zencin Değilim (I Am Not Your Negro, 2016)
  • Denizden Gelen (2010)
  • Dostumun Yolculuğu (A Dog's Journey, 2019)
  • Efsane Sürücü (Trading Paint, 2019)
  • Gece Yarısı Bir Çığlık Duydum (Down a Dark Hall, 2018)
  • Halef (2018)
  • Hayalet Avcıları (Ghostbusters, 1984)
  • İçerdekiler (Down by Law, 1986)
  • İnsanın Değeri (La loi du marché / The Measure of a Man, 2015)
  • Kızlar Sahada (A League of Their Own, 1992)
  • Marsilya (Marseille, 2016)
  • Oyun Kurucu (The Games Maker, 2014)
  • Savaşta (En guerre / At War, 2018)
  • Sır Perdesi (Bi-mil-eun eobs-da / The Truth Beneath, 2016)
  • Tekerlekli Ölüm (Tiszta szívvel / Kills On Wheels, 2016)
  • Yokuş (The Climb, 2019)

SPI International

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yer alan önde gelen film ve dizi kanalı FilmBox, etkileyici öyküleri, dünya yıldızları ile buluşturan sinema filmleriyle ekranlara heyecan ve eğlence katıyor.

Uzun bir tatilin keyfini süreceğimiz Kurban Bayramı haftasında, Türk ve dünya sinemasından birbirinden güzel sekiz film, FilmBox ekranlarında izleyicisiyle buluşmayı bekliyor.

Uma Thurman, Natalie Portman, Salma Hayek, Keira Knightley, Steve Carell, George Clooney, Alec Baldwin, Matthew McConaughey, Onur Ünsal, Mert Fırat gibi yıldızların ışığıyla renklenen muhteşem öyküleri, 10-18 Temmuz günleri arasında FilmBox ekranlarında izleyebilirsiniz.

Ayrıca SPI International bünyesinde aksiyon ve gerilim ağırlıklı filmlere ağırlık veren FilmBox Extra, en parlak yıldızları, aksiyon, gerilim, heyecan dolu sürükleyici öykülerle birleştiren filmlerle serüvenin temposunu ekranlara taşıyor.

Jennifer Lopez, Demi Moore ve Benicio Del Toro gibi dünya yıldızları, birbirinden sürükleyici beş filmle FilmBox Extra ekranlarında yer alıyor.

Heyecan dozunu ve film izleme keyfini sürekli yukarıya çeken FilmBox Extra ve Filmbox'ın yayın kuşağında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Altın (Gold, 2016)
  • Aşk ve Mutluluk (A Tale of Love and Darkness, 2015)
  • Başkaldırış (The Hunted, 2003)
  • Collinwood'a Hoş Geldiniz (Welcome to Collinwood, 2002)
  • Erkek Tarafı (Erkek Tarafı Testosteron, 2013)
  • Şöhret (Fame, 1980)
  • İlk ve Son Aşkım (Seeking a Friend for the End of the World, 2012)
  • İngilizler Geliyor (The Brits Are Coming / The Con Is On, 2018)
  • Lila & Eve (2015)
  • Loş Işık / Alacakaranlık (Half Light, 2006)
  • Öldür.com (Untraceable, 2008)
  • Sarhoş Ebeveynler (Drunk Parents, 2019)
  • Yardımcı (Vice, 2008)

Tivibu

Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'da bayram şenliği başlıyor.

Tivibu'nun bütün kanalları ve Seç İzle klasöründeki içeriklerin tamamı, Kurban Bayramı'nı kapsayan 9 17 Temmuz tarihleri arasında tüm abonelerine açık olacak.

Tivibu aboneleri, geniş içerik yelpazesine sahip Tivibu klasörleri ve Tivibu'da ilk kez ekrana gelecek yapımlarla keyifli vakit geçirirken, çocuklar da Tivibu Çocuk Klasörü'ndeki sevilen çizgi dizilerle tatilin tadını çıkarabilecekler.

Temmuz ayında Tivibu Çocuk Klasörü'nde "Oscar Çöllerde", "Sünger Bob Kare Pantolon", "Paw Patrol", "İşte Pony", "Kitap Kurdu Ayıcıklar", "Olly" ve "Luna'nın Bilim Dünyası" gibi birbirinden özel serileri çocuklarla buluşturuyor.

Kurban Bayramı tatili süresince abonelerine keyifle seyredebilecekleri yüzü aşkın kanal ve geniş film arşivinden benzersiz yapımlar sunarken temmuz ayında yeni içeriklere de ev sahipliği yapacak olan Tivibu'nun bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • 1917 (2019)
  • Cehennem (Inferno, 2016)
  • Eltilerin Savaşı (2020)
  • Greenland: Son Sığınak (Greenland, 2020)
  • Ölümcül Labirent: Şampiyonlar Turnuvası (Escape Room: Tournament of Champions, 2021)
  • Peter Rabbit 2: Kaçak Tavşan (Peter Rabbit 2: The Runaway, 2021)
  • Uzay Yolcuları (Passengers, 2016)
  • Venom: Zehirli Öfke 2 (Venom: Let There Be Carnage, 2021)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • Aşkın Müziği (Cadillac Records, 2008)
  • Deniz Ejderi (Moby Dick, 1956)
  • Doğayla Mücadele (Against the Wild, 2013)
  • Doru (2017)
  • Gülşah (1975)
  • Kuklalı Köşk: Hırsız Var (2019)
  • Labirent (Labyrinth, 1986)
  • Rafadan Tayfa Dehliz Macerası (2018)
  • Rafadan Tayfa 2: Göbeklitepe (2019)
  • Son Takla (2016)
  • Yumurta (2007)
  • Zafer Topu (Charro!, 1969)
  • Festival ve Etkinlik Ajandası

Akbank Sanat ve Psikesinema & Psikeart

Yirmi dokuz yıldır Türkiye'de çağdaş sanatın gelişimini destekleyen ve sanatın birçok farklı alanında uluslararası projelere yer veren Akbank Sanat ve Psikesinema & Psikeart iş birliğiyle düzenlenen Sinema & Psikiyatri Seminerleri "Sinemanın Hayat Bilgisi Dersleri" başlığı ile gerçekleşti.

Koordinatörlüğünü Prof. Dr. M. Emin Önder'in yaptığı seminer dizisi Kasım 2021- Haziran 2022 döneminde Akbank Sanat YouTube kanalında yayımlandı.
 

 

Seminer serisinin sonuncusu "Sinemanın Hayat Bilgisi Dersleri: Nefret" başlığı altında "Boys Don't Cry" filmi üzerinden gerçekleşti.

Yönetmen Kimberly Peirce'ın "Boys Don't Cry" filminin konuşulacağı oturumun konuşmacıları ise Prof. Dr. M. Bedir Üstün (Oturum Başkanı), Agâh Aydın, Serdar Soyer, Tülin Özen ve Aslı Aktümen oldu.

Oturumda "Nefret ne işe yarar?", "Düşman kim, nerede?", "Kendine acı, ondan nefret etme; oyunculuk ve nefret" ve "Nefretin, öfkenin nedeni: Boys don't cry" başlıkları konuşmacılar tarafından ele alındı.

"Sinemanın Hayat Bilgisi Dersleri" temalı etkinlik dizisi Vicdan, Affetmek, Yalan, Kibir, Ötekileştirme, Merhamet, Uzlaşma ve Nefret alt başlıklarından oluştu.

Belirlenen başlıklar kapsamında seçilen filmler yönetmen, yazar, oyuncu ve psikiyatristlerin katıldıkları tartışma bölümleriyle gerçekleşti.

Serinin tüm bölümlerini Akbank Sanat Youtube kanalından izleyebilirsiniz.


Gemlik Film Festivali

Eşref Kolçak anısına Gemlik Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Gemlik Film Festivali'nin jüri üyeleri belli oldu.

24-27 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek Gemlik Film Festivali kapsamındaki Kısa Film Yarışması'nda, dereceye giren filmleri; usta oyuncu Halil Ergün'ün başkanlığında, oyuncu Erkan Can, yönetmen Yüksel Aksu, senarist ve yönetmen Zeynep Dadak, yönetmen Ömer Sinir, Yalova Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü'nden Doç. Dr. Serkan Öztürk gibi güçlü isimlerden oluşan jüri belirleyecek.
 

 

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, festivalin Gemlik'e ve Bursa'ya renk katacağını söyleyerek Eşref Kolçak gibi bir ustanın anısına böyle bir festivalin öncüsü olmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Başkan Sertaslan "Eşref Kolçak Yeşilçam'ın en güzel abilerinden biriydi. Ömrünün büyük bir kısmını geçirdiği Gemlik'te ise hepimizin kalbine taht kuran çok özel bir insandı. O bizim Eşref abimiz, Eşref babamızdı. Anısını yaşatabilmek amacıyla projelendirdiğimiz Gemlik Film Festivali'nin aynı zamanda Yeşilçam'a ve emektarlarına saygımızın ve sevgimizin bir ifadesi olmasını arzu ediyoruz. Festival kapsamında düzenlenecek olan kısa film yarışması ile de Türk sinemasının geleceğine yön verecek olan genç sinemacılara, kendilerini ispatlayabilecekleri imkânı yaratmayı amaçladık. Şimdiden tüm katılımcılara başarılar diliyorum" dedi.

Türkiye'den katılan filmleri kabul eden yarışmaya başvuran filmleri ise alanında uzman kişilerden oluşan ön jüri değerlendirecek.

Aykırı Sinema Derneği koordinatörlüğünde, başvuran filmleri değerlendirecek Kısa Film Yarışması Ön Seçici Kurulu'nda; Adem İşler, Çağdaş Olgu Durmuş, Hande Özemre Gençosman, Işık Nur Dolapçı, Selen Erdoğan, Zekiye Sayar, Zeynep Güzey; Kısa Film Yarışması Danışma Kurulu'nda ise Aykırı Sinema Derneği Başkanı Ümit Özmen, Doç. Dr. Hakan Aşkın, Doç. Dr. Mine Artu Mutlugün ve Dr. Necla Çelik yer alıyor.

Birbirinden özel konukların katılımıyla gerçekleşecek festivalde Türk sineması film gösterimleri, sergiler, konserler ve söyleşiler yer alacak.

Festivale dair güncel bilgileri gemlikfilmfestivali.com adresinden takip edebilirsiniz.


Kalamış Yaz Festivali

Kalamış Yaz Festivali kapsamında, Kurukahveci Mehmet Efendi'nin desteğiyle düzenlenen Yıldızlar Altında Sinema 3 Temmuz akşamı Kalamış Atatürk Parkı'nda orkestra eşliğinde görkemli bir Chaplin gösterimiyle başladı.
 

 

Şef Orçun Orçunsel yönetimindeki Avrasya Filarmoni Orkestrası, Charlie Chaplin'in sessiz klasiği Sirk (The Circus, 1928) filmine, bizzat Chaplin'in film için bestelediği müzikle eşlik etti.

"Şarlo" neredeyse bir asır sonra seyircisini yeniden güldürmeyi başarırken, Orçunsel yönetimindeki orkestra dinleyenleri mest etti.

Kendi binasındaki programlara sonbahara dek ara veren Sinematek/Sinema Evi'nin festival kapsamında düzenlediği açıkhava film gösterimleri ağustos sonuna dek devam edecek.

Film gösterimine katılan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, geçen sene pandemi koşullarına uygun olarak düzenlenen yaz festivalinin bu sene 2'ncisinin yine pandemi koşullarına riayet ederek başladığına dikkat çekti.
 

 

51 gün boyunca devam edecek olan festivalde 34 konser, 17 film gösterimi tüm sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Festivale katılım, alanın düzeninin sağlanabilmesi için biletli olacak.

Çarşamba ve pazar günleri 21.00'da gerçekleşen gösterimlerin biletleri Mobilet üzerinden haftalık satışa çıkıyor; biletler Mobilet üzerinden dileyen 10 TL ödeyerek, dileyen de sokak hayvanlarına veya yeni doğan paketine yardım yaparak temin edilebilir.
 

 

Etkinlik programında yer alan filmlerin gösterim takvimini aşağıda bulabilirsiniz.

06.07.2022 Bazıları Sıcak Sever (Some Like It Hot, 1959)
10.07.2022 Arabesk (1989)
13.07.2022 Roma Tatili (Roman Holiday, 1953)
17.07.2022 Cazcı Kardeşler (The Blues Brothers, 1980)
20.07.2022 Alcarràs (2022)
24.07.2022 Oz Büyücüsü / Billur Köşk (The Wizard of Oz, 1939)
27.07.2022 Chungking Ekspresi (Chung Hing sam lam, 1994)
31.07.2022 E.T. (1982)
03.08.2022 Sensiz Olmaz (High Fidelity, 2000)
07.08.2022 Yağmur Altında (Singin' in the Rain, 1952)
10.08.2022 Cabiria'nın Geceleri (Le notti di Cabiria / Nights of Cabiria, 1957)
14.08.2022 Ruhların Kaçışı (Sen to Chihiro no kamikakushi / Spirited Away, 2001)
17.08.2022 Paralel Anneler (Madres paralelas / Parallel Mothers, 2021)
21.08.2022 Selamsız Bandosu (1987)
24.08.2022 Ölüm Korkusu (Vertigo, 1958)
28.08.2022 Batı Yakası'nın Hikâyesi (West Side Story, 2021)

Pera Film

Pera Film, Onur Haftası'nı bu yıl "Bir Direniş Alanı Olarak Yoldaşlık" başlıklı programla kutluyor, farklı coğrafyalardan dört filmi bir araya getiren programda, bir aradalıkla hayata tutunma teması ön plana çıkıyor.
 

 

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programları her yıl kutladığı Onur Haftası kapsamında bu yıl "Bir Direniş Alanı Olarak Yoldaşlık" başlıklı bir seçki hazırladı.

Amerikalı yazar ve kadın hakları savunucusu bell hooks'un "Kendimizi ayakta tutmanın en hayati yollarından biri, direniş topluluklarını, yalnız olmadığımızı bildiğimiz yerleri inşa etmektir." Sözünden hareketle yoldaşlığı bir direniş alanı olarak tanımlayan program, farklı coğrafyalardan dört filmi sinemaseverlerle buluşturuyor.

Brezilya, Gürcistan, İtalya ve Şili yapımı filmlerdeki tüm kuir karakterler, içinde yaşadıkları ülke, toplum ve ailelerde kendilerine nefes alma alanları açmaya çalışırken yol arkadaşlığı kurdukları insanlarla baskı ve sıkışmışlığa karşı direniyorlar.


Din ve hafıza ekseninde Güney Amerika'da kuir olmak

Programın açılış filmi olan Şili yapımı "Asi ve Genç", tutucu Evangelist bir ailede yaşayan biseksüel Daniela'nın hikâyesini aktarıyor; dini eğitim aldığı okuldan atıldıktan sonra ailesinin önerisiyle dini bir kanalda staj yapmaya başlayan Daniela, burada Tomas ve Antonia ile ilişki yaşarken, baskı altında daha da güçlenen cinsel arzularını yazdığı blogla yaşıtlarıyla paylaşıyor. Yönetmen Marialy Rivas, ergen cinselliğinin dizginlenemezliği ve sınır tanımazlığını yıkıcı bir güce çeviren yeni teknolojileri, filmin hikâyesi kadar dokusuna da başarıyla uyarlıyor.

"Üç Üzgün Kaplan", distopik bir gelecekte, beyni ve hafıza kabiliyetini hedef alan bir virüsün etkisi altındaki São Paulo'da geçiyor; pandemi ve kontrolden çıkmış kapitalizm tarafından kanı kurutulmuş bu şehirde gezintiye çıkan üç genç, tıpkı kendileri gibi toplumca unutulmuş insanlarla bir araya gelip birbirlerinin ölmüş sevgililerini anıyor, HIV tecrübelerini paylaşıyor, maskeli yüzler için makyaj tavsiyeleri alıyor. Anıların ancak kolektif olarak paylaşıldığı ve duygusal ilişkiler yoluyla aktarıldığı için korunabildiği kuir bir çağı anlatan filmde, Gustavo Vinagre politik olarak dayatılan hafıza kaybını içten ve sürrealist bir şekilde ele alıyor. Film, dünya prömiyerini yaptığı Berlin Uluslarası Film Festivali'nden Teddy Ödülleri: En İyi Film Ödülü'yle döndü.


Sıra dışı arkadaşlık hikâyeleri

Ketevan Kapanadze'nin ilk filmi "Odanın Hissi", LGBTİ+'lara yönelik kapsayıcılığıyla ünlü olmayan Gürcistan'da, oyuncularına rahat ve güvenli bir buluşma alanı sağlayan yerel bir kadın futbol kulübünün hikâyesini anlatıyor; Kutaisi şehrindeki bu kulüp, birlikte zaman geçirmek, eğlenmek, birbirlerine sarılmak ve varoluşsal meseleleri tartışmak için sık sık bir araya gelen bir grup kadına ve non-binary'e ev sahipliği yapıyor. Filminde ucuz duygusallığa yer vermeyen Kapanadze, dışarıdaki dünyanın düşmanlığına gereğinden fazla yoğunlaşmadan, arkadaşlar arasındaki olağanüstü atmosferi kolayca hissedilir kılıyor.

"Salıncak", İtalya'nın güneyinde, tıpkı iç dünyası gibi her şeyin olabileceği ancak hiçbir şeyin olmadığı bir bölgede yaşayan on beş yaşındaki ilgiye muhtaç obez Benedetta'ın kendini keşfetme ve özgürleşme hikâyesini beyazperdeye taşıyor; evlerinin önüne kurulan lunaparkta kendi kaderini tayin eden bir hayat yaşayan ve cinsiyet normlarına meydan okuyan panayır işçisi Amanda ile tanışan Bernadetta, okulu hızla arka plana atar. Yönetmen Chiara Bellosi'nin sıra dışı bir arkadaşlığı şefkatle anlattığı filmde, karakterlerin dostluğu büyük duygularla değil, güler yüzlü şefkat, merak ve konuşulmayan onaylarla besleniyor.

Önemli festivallerde izleyiciyle buluşmuş filmlerin yer aldığı "Bir Direniş Olarak Yoldaşlık" adlı bu film programı 8 Temmuz'a kadar Pera Müzesi Oditoryumu'nda ücretsiz izlenebilir.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm gösterimler 18+ uygulamasına tabidir.


Pera Müzesi

Pera Müzesi, çocuklar için hazırladığı Kayboldum Ben Galiba! mini animasyon serisine "Kaplumbağalı Adam" ile devam ediyor.

Animasyonun baş karakterleri elçi ve maymun bu kez müzede Osman Hamdi Bey sergisini ziyaret ederek, ünlü "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosu üzerine sohbet ediyor.

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'nu çocuklara tanıtmak için hazırladığı Kayboldum Ben Galiba! isimli animasyon serisinin ikinci bölümünü yayımladı.
 

 

4-12 yaş arası çocuklara yönelik animasyonlarda, bir elçi ve yemiş aramak için haremden çıkan bir maymun, zamanda yolculuk yaparak Pera Müzesi'nin koleksiyon sergilerini keşfe çıkıyor.

"Elçinin Serüveni" adlı ilk bölümde Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar koleksiyon sergisini gezen elçi ve maymun, "Kaplumbağalı Adam" başlıklı ikinci bölümde, müzenin Osman Hamdi Bey'e ayrılan bölümünü keşfe çıkıyor.

Türk tarihinin en etkili kültür insanlarından biri olan Osman Hamdi Bey'in hayatı hakkında sohbet eden ikili, Oryantalist resmi eğlenceli bir dille anlatıyor.

Osman Hamdi Bey'in başyapıtı Kaplumbağa Terbiyecisi'ne odaklanan animasyonda, çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgisini çekecek bilgiler yer alıyor.
Yönetmenliğini Ethem Onur Bilgiç ve Emrah Tümer'in yaptığı "Kayboldum Ben Galiba!" animasyon serisinin müzikleri Nilipek ve Berkay Küçükbaşlar'a ait.

Maymunu Meltem Cumbul'un, elçiyi Yekta Kopan'ın seslendirdiği Kayboldum Ben Galiba! Kaplumbağalı Adam bölümü Pera Müzesi Youtube kanalından izlenebilir.
 

 

YouTube Linkleri

Elçinin Serüveni: https://youtu.be/GyjVx6S5UIM
Kaplumbağalı Adam: https://youtu.be/VFL1PoJzB78

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU