Elon Musk: SpaceX aracı iki yıl içinde Ay’a inecek

Musk “Starship’i (Yıldız Gemisi) doğrudan Ay’a indirmek, NASA’yı bunu yapabileceğimize ikna etmekten çok daha kolay olabilir” dedi

SpaceX’in CEO’su Elon Musk şirketinin 2021’e kadar Ay’a uzay aracı indirebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ay’a ilk insanlı inişin 50. yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirilen bir röportajda Musk, NASA mühendislerinin kuşkularına rağmen Starship (Yıldız Gemisi) isimli uzay mekiklerinin iki yıl içerisinde Ay’a insansız iniş yapabileceğini ve 4 yıl içerisinde de astronot indirmeyi başarabileceklerini söyledi. Time dergisine verdiği röportajda Musk şu sözlere yer verdi:

Kulağa çılgınca gelebilir ama iki yıldan kısa süre içerisinde Ay’a iniş yapabileceğimizi düşünüyorum. Tabii ki mürettebatsız bir araçla, iki yıl içerisinde Ay’a iniş yapabiliriz. Belki ondan bir ya da iki yıl sonra da mürettebat da gönderebiliriz. Önümüzde 4 yıl olduğunu söyleyebilirim.

“Eğer NASA’yı ve yöneticilerini bunu yapabileceğimize ikna etmek, Ay’a gitmekten uzun sürerse, o zaman direkt gideriz” diyen Musk sözlerine “Belki de Starship’i doğrudan Ay’a indirmek NASA’yı bunu yapabileceğimize ikna etmekten çok daha kolay olur” diye devam etti.

SpaceX CEO’su sözlerine şöyle devam etti:

NASA’daki çok sayıda şüpheci mühendisi ikna etmek ciddi miktarda çaba gerektiriyor. Ancak şüpheciliği sonlandırmanın kesin yolu o işi sadece yapmaktır.

Musk SpaceX’i kurarken başarılı bir girişim olmasına yalnızca yüzde 10 ihtimal verdiğini sıklıkla belirtiyor.

 

uzay1.jpg
Elon Musk, şirketi SpaceX’in ürettiği Starship (yıldız gemisi) isimli uzay aracının 2021’de Ay yüzeyine inebileceğini ileri sürdü (SpaceX)

 

İlk insanlı uzay inişi Apollo 11’den ilham alan girişimci, eBay’in satışından elde ettiği paranın bir kısmıyla uzay yolculuğuna meraklı yeni bir nesli teşvik edecek özel bir uzay şirketi kurmaya karar vermişti.

Musk süreci şöyle anlattı:

Aslında yola ilk çıktığımda “Mars Oasis” isimli insancıl bir uzay görevi hedefliyordum. Mars yüzeyine küçük bir sera indirecektim, tohumları susuz bir besi jeli içinde olacaktı ve inişten sonra suyla birleşecekti. Böylece arkasında kırmızı bir arka plan olan yeşil bitkilerin harika bir karesini görecektiniz.Hedefim özetle halkı heyecanlandırmaktı. Bu, Kongre’yi de heyecanlandıracak ve bu sayede daha fazla paraya onay verecek, NASA’nın bütçesini arttıracaklardı.

Ancak Musk SpaceX’in artan başarısıyla birlikte şirketle ilgili hedeflerini büyüttü. Yeniden kullanılabilir roket gibi icatları sayesinde Musk, SpaceX’in insanlığın en sonunda çok gezegenli bir türe dönüşmesine ve nihai hedef olan türümüzü yok oluştan kurtarmaya hizmet edebileceğine inanıyor.

 

uzay2.jpeg
SpaceX’in 2006’dan bu yana tamamladığı uzay görevlerinin sayısı (Statista)

 

Verdiği sözleri bir şekilde tutmayı başaran Elon Musk tarihlere yönelik çok iddialı tahminleriyle tanınıyor.

NASA’nın da Ay’a yeniden gidiş tarihiyle ilgili tahminleri iddialı. Ancak uzay ajansı bu konuda Elon Musk’a göre biraz daha temkinli. Ajans 2024’te Ay’ın güney kutbuna mürettebatlı bir kapsül indirmeyi hedefliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU