1 milyon hacı adayı Arafat’a ulaştı

Mekke Valisi, "Mekke’ye giriş izni olmayan 111 bin kişi engellendi" açıklaması yaptı

Hacılar Mescid-i Haram’da akşam namazını kılıyor. Fotoğraf: EPA

Suudi Arabistan’da yaklaşık 1 milyon Hacı adayı, bu sabah erken saatlerde Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın talimatları doğrultusunda ilgili yetkili makamlar tarafından sağlanan entegre sağlık ve güvenlik hizmetleri altında Arafat dağına ulaştı.

Mekke Valisi ve Merkez Hac Komitesi Başkanı Prens Halid El Faysal ile İçişleri Bakanı ve Hac Yüksek Komitesi Başkanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayef, Hacı adaylarının Mina’dan Arafat’a gitme sürecini takip etti.

Prens Halid ve Prens Abdulaziz, ilgili makamlara Rahman’ın misafirlerinin ibadetlerini sorunsuz ve güvenli bir şekilde yerine getirmelerini sağlamak için azami çaba göstermeleri talimatı verdi.

Prens Halid dün Mina’da düzenlediği basın toplantısında, “Öncelikle Rahman’ın konuklarının herhangi bir kaza veya salgın hastalık kaydedilmeden kutsal yerlere gelip Mina’da Terviye gününü geçirmelerini nasip ettiği için Yüce Allah’a şükrediyorum” dedi.

Hacıların ibadetlerini sağlık ve güvenlik içinde yerine getirmeleri konusunda sağlanan hizmetler için Kral Selman ve Veliaht Prens’e teşekkür eden Prens Faysal, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını patlak vermesine rağmen, Suudi Arabistan’ın Hac ibadetini durdurmadığını ve yüksek ihtiyati tedbirlere göre sınırlı sayıda Hacı kabul ettiğini hatırlattı.

Prens Halid, Hacılara hizmet eden güvenlik görevlisi, sağlık ve ağırlama çalışanı sayısının 150 bini aştığını bildirerek sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Mekke’de Hac yapmak için kutsal yerlere izinsiz girmeye çalıştıklarından şüphelenilen, ikamet ve sınır güvenliği düzenlemelerini ihlal eden farklı milletlerden 2 bin 500’den fazla kişi gözaltına alındı. Hac izni olmayan kişileri taşıyarak Hac kısıtlamalarını ihlal eden 19 kişi ve sahte kampanyaların arkasındaki 79 kişi de gözaltına alındı.”

Prens Halid, Mekke’ye giriş izni olmayan 111 bin kişi ve 68 bin aracın engellendiğini söyleyerek, “Bu yılki Hac sırasında Mekke ve kutsal mekanlardaki elektrik tüketiminin 3800 megavattan fazla olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca Zilhicce ayı boyunca yaklaşık 20 milyon metreküp su pompalanacak” diye konuştu.

Prens Halid, Hacılara tıbbi bakım sağlamak için Cidde ve Taif’teki sahra hastanelerine ek olarak, Mekke ve Mescid-i Haram’da 171 sağlık merkezi tarafından desteklenen 3 bin 700’den fazla yatak kapasiteli 18 hastanenin mevcut olduğunu bildirdi.

Al Mashaer treninin 210 bin Hacı taşıyacağını belirten Prens Faysal, 790 bin Hacı’nın da 16 bin otobüsle taşınacağı bilgisini verdi.

Yarın Hacı adayları ve dünyadaki Müslümanlar mübarek Kurban Bayramı’nı kutlayacak.

Hacı adayları yarın Kurban Bayramı’nın ilk gününde Cemarat bölgesine giderek büyük şeytan olarak adlandırılan Akabe Cemresi’ne yedi taş atacak ve ardından kurbanlarını kesecek.

Kurban kesiminin ardından tıraş olacak Hacı adayları, ihramdan çıkarak Hacı olacak.

Rabıta Genel Sekreteri Hac Hutbesi’ni vermekle görevlendirildi

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri ve Yüksek Alimler Konseyi üyesi Muhammed el-İsa’ya Arafat’ta bulunan Nemire Mescidi’nde bugün 2022 Hac Hutbesi’ni verecek.

Yüksek Alimler Konseyi’nden Hacı adaylarına tavsiyeler

Suudi Arabistan Yüksek Alimler Konseyi, Hacı adaylarına ibadetlerini Allah’ın emrettiği ve Resulü’nün sünnetine göre yerine getirmelerini, bütün günahlardan uzak durmalarını, münakaşa gibi Müslümanlar arasında kin ve nefrete neden olan her şeyi terk etmelerini ve ihtilafa neden olabilecek her şeyden kaçınmalarını tavsiye etti.

Yüksek Alimler Konseyi Genel Sekreterliği tarafından bugün yapılan açıklamada, Hac ibadetini Hz. Muhammed’in sünnetini örnek alarak, namazda, duada, tavafta ve say yaparken tüm bu ibadetleri ihlas ile yerine getirme konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

Söz konusu açıklamada, Cenab-ı Hakk’ın Hac ibadetiyle emrettiği şeyin her türlü hayır, güzel söz, nasihat, sadaka, şefkat, yoldan sapanlara doğru yolu göstermek ve bilmeyene öğretmek olduğu vurgulandı.

Genel Sekreterlik, Allah’ın hacılara bu ibadetlerinde kendilerine fayda sağlayacak her şeyi kullanmalarını emrettiğini ifade etti.

Hacı adaylarının, akıllarını karıştıran her şeyi ilim ehline sormasını tavsiye eden Genel Sekreterlik, Yüce Allah’a Hacıları koruması, ibadetlerini kolaylaştırması ve onların ve tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesi için dua etti.

Hac ve Umre Misafir Programı kapsamında Hacı adayları geldi

İslami İşler, Davet ve İrşad Bakanlığı tarafından denetlenen İki Kutsal Caminin Koruyucusu Hac ve Umre Misafir Programı kapsamında 185 Hacı adayı kabul edildi.

Program, bu yıl 41 ülkeden İslam Askeri Terörle Mücadele Koalisyonu (IMCTC) bünyesinde görev yapan ülke temsilcileri ile 8 ülkeden gelen terör saldırılarında şehit ve yaralı ailelerinden oluşan bir grubun bu yıl Hac ibadetini gerçekleştirmelerini hedefliyor.

Sahadaki çalışmalar başarıyla devam ediyor

Sağlık Bakanı Fahd el-Celacil, Mekke ve kutsal bölgelerde bulunan hastanelerdeki çalışmaları denetledi ve Mina Vadi Hastanesi ile Maaysem’deki acil durum kompleksini ziyaret etti.

Mekke’deki Kriz ve Afet Merkezi’ne giderek çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan, teftiş gezisini Mina Acil Hastanesi’ni ziyaret ederek sonlandırdı.

Sağlık Bakanlığı, bu yıl Hac döneminde 23 hastane ve 147 sağlık merkezini donattı ve klinik kapasitesini Mekke, Medine ve kutsal bölgelerde 5 bin yatağa çıkardı. Ayrıca, yaklaşık 25 bin nitelikli sağlık pratisyeni, hacılara hizmeti verecek.

Belediye, Köyişleri ve İskan Bakanlığı ise, bu yılki Hac mevsiminde kutsal mekanlarda genel hijyene yönelik operasyonel planlarını uygulamak için yoğun saha çalışmalarına devam ediyor.

Bakanlık, teknisyen, sıhhi tesisat, idari yetkililer ve işçiler olmak üzere 7 bin 454 personel ile çalışmaları yürütüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU