Yeni Zelanda'da sokak kedileri, opossumlar, sıçanlar ve kirpiler yok edilecek

Çevreciler, imha programının adanın savunmasız yerli türlerinin korunmasını sağlayacağını belirtiyor

(Noé U. de la Sancha, Field Doğa Tarihi Müzesi)

Yeni Zelanda meskun bir adadaki opossumlar, sıçanlar, sokak kedileri ve kirpiler gibi sonradan getirilen yırtıcıları gelecek 4 yıl içinde imha etmek için, şimdiye kadar dünyada görülen en kapsamlı çaba olduğuna inanılan bir görev başlatıyor.

Halk arasında Stewart Adası olarak bilinen Rakiura adası, kendi doğa koruma grubu Yırtıcısız Rakiura ile kraliyet araştırma enstitüsü Manaaki Whenua-Landcare Araştırma'nın kurduğu 2 milyon 800 bin dolarlık ortaklık kapsamında adayı yırtıcıdan arındırma görevine başlıyor.

Yoğun orman dokusuna sahip tepelik ada, flora ve fauna bakımından zengin fakat kediler, sıçanlar ve fırça kuyruklu opossum gibi istilacı türlerin artan tehdidine maruz kalıyor.

Çevreciler, imha programının adanın savunmasız yerli türlerinin korunmasını sağlayacağını belirtti.

Yırtıcısız Raikura'nın vakıf grubu Te Puka Rakiura Vakfı'nın eş başkanı Dean Whaanga, "Şu anda Rakiura, pōuri, yani üzüntü yaşıyor" dedi.

Bir ziyaretçi yüzeyde bu güzel hazineyi görebilse de gerçek manası [gücü] ve maurisi [özü], yerli türler atalarımızın gördüğü sayılara döndüğünde anlaşılacaktır.

Māori efsanesinde Rakiura, Māui'nin büyük balığı (Kuzey Adası) denizden çıkarırken üzerinde olduğu kanosunun (Güney Adası) çapa taşı Te Punga o Te Waka a Māui diye bilinir. Şimdi de ülkeyi tüm yurdun yırtıcılardan arındırılması hedefine demirlemenin bir motifi görevi görecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Proje, haşerelerin nasıl çoğaldığını ve en iyi nasıl kontrol edileceğini daha iyi anlamak için yapılan yoğun araştırmaların ardından yürütülecek.

Manaaki Whenua-Landcare Araştırma'dan yapılan açıklamada, "Burada öğrendiklerimiz, tüm ülkenin yırtıcı hayvanlardan arınmasının önünü açmaya katkı sunacak" dendi.

Yeni Zelanda, 2050'ye kadar yırtıcılardan kurtulmak için bir ulusal program da dahil geçmişte benzer planlar sunmuş olsa da bu büyüklük ve karmaşıklıkta bir proje daha önce hiç denenmemişti.

Uzmanlara göre, Yeni Zelanda adalarına özgü olmayan sıçanlar ve opossumlar gibi istilacı yırtıcı türler her yıl milyonlarca yerli kuşu öldürüyor ve milli sembolü Kivi dahil birçok türü tehdit ediyor.

Hükümetin tahminlerine göre, Yeni Zelanda dünyanın ekosisteme sonradan girmiş en çok memeli nüfusuna sahip. Bu durum ülkeye her yıl milyarlarca dolara mal oluyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU