Erbil Havalimanı, İran uçağının inişine izin vermedi

IKB makamları önceden kendileriyle koordinasyon kurulmadığını söyledi

Erbil Uluslararası Havalimanı. Fotoğraf: AA

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) makamlarının açıklamasına göre, Erbil Uluslararası Havalimanı dün (pazartesi) “ön koordinasyon kurmadığı” gerekçesiyle İranlı bir hava yolu şirketine ait uçağa iniş izni vermeyi reddetti.

Rudaw’da yer alan habere göre, Erbil Uluslararası Havaalanı Müdürü Ahmed Hoşyar, İran’ın kuzeybatısındaki Urmiye kentinden kalkan uçağın havaalanına iniş yapmasına izin vermemelerine “ön koordinasyon olmamasını” gerekçe gösterdi.

Hoşyar, “Erbil-Urmiye arasındaki ilk uçak seferlerinin başlatılması kararlaştırılmıştı. Fakat uçağın inişine izin vermedik. Çünkü daha önceden uçağın geleceğine dair bizlere resmi bilgi verilmedi. İran Havayolu Şirketi Erbil’in, Havalimanı’nda temsilci bulundurma ve resmi izinleri getirme taleplerini yerine getirmedi. Dolayısıyla da uçağın iniş yapmasına izin vermedik” dedi.

İniş izni verilmeyen uçağın akıbetine değinen Hoşyar, kararın Irak Sivil Havacılık Otoritesi’ne ait olduğunu ve konuyla ilgili olarak onları bilgilendirdiklerini söyledi.

Erbil merkezli Kürdistan 24 kanalına konuşan Hoşyar, “Daima izlenen normal bir prosedür kapsamında 4 gündür İran Hava Yolları’ndan uçak, yolcuları ve taşıdığı yükle ilgili bilgi vermelerini talep ediyoruz. Ancak İranlı havayolu şirketi bize bilgi vermeyi reddetti. Bu nedenle inişe izin verilmedi” dedi.

Rudaw’a göre, İran Konsolosluğu, sorunun “koordinasyonsuzluktan” kaynaklandığını belirterek, bunun iki havalimanı arasında “geçici bir sorun olduğunu” ve gelecek hafta pazartesi gününden başlayarak uçak seferlerinin yeniden başlayacağını bildirdi.

Urmiye Havalimanı Müdürü Muhammed Nail Karamleki, geçen hafta perşembe günü yaptığı açıklamada, Urmiye-Erbil uçak seferlerinin yeniden başlayacağını ve seferlerin haftada bir gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

Erbil Havalimanı Müdürü ise pazar günü bu konuda bilgi sahibi olmadıklarını açıkladı. IKB Havacılık Birliği, iki kent arasında sefer düzenleneceği iddiasını yalanladı ve iki taraf arasında anlaşma yapılmadığını kaydetti.

İran Devrim Muhafızları’nın Mart ayında yaklaşık 10 füze ile Erbil’e saldırması nedeniyle iki taraf arasındaki ilişkilerde gerginlik hakim. Ayrıca Erbil’deki petrol rafinerileri Mart’tan bu yana saldırılara maruz kalıyor. Bu saldırıları şimdiye kadar üstlenen olmadı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU