Tarihi köprü savunulunca Jeff Bezos'un 500 milyon dolarlık süper yatı tersanede "mahsur kaldı"

128 metrelik yelkenli yat Y721, Oceanco tarafından Rotterdam'da inşa ediliyor

"De Hef" olarak da bilinen Koningshaven köprüsü, 1993'ten bu yana kullanılmıyor (AFP)

Bir habere göre, Jeff Bezos'un 500 milyon dolarlık süper yatı, kamuoyunda oluşan tepkiler ve yumurta atma protestosu tehditleri sonrasında, Hollandalı üretici firmanın tarihi Rotterdam köprüsünün sökümüne karşı karar vermesinin ardından mahsur kaldı.

Amazon'un milyarder kurucusu, Y721 adlı 128 metrelik kocaman yelkenli yatı tersanesinden okyanusa ulaşabilsin diye, artık kullanılmayan Koningshavenbrug'un orta bölümünün kaldırılması için ödeme yapmayı teklif etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anda dünyanın ikinci en büyüğü olan yat, tadilat yapılmadan "De Hef" köprüsünün altından geçemiyor. Ancak Hollanda'daki haber ajansı Trouw'a göre bu plan, eleştirilerin ardından üretici firma Oceanco tarafından artık iptal edildi.

Şubat ayında Oceanco'nun, en son 2017'de yenilenen ve geçmişi 1878'e dayanan köprüyü geçici olarak kaldırmasını şehir yönetiminden istediği açıklanmıştı.

Yenileme projesini yöneten Marcel Walravens, gemiyi kısmen yapıp inşaatı başka yerde tamamlamanın "pratik olmadığını" RTV'ye söyledi:

Bir yerde büyük bir iş yapıyorsanız, tüm araç gereciniz orada olsun istersiniz. Aksi takdirde sürekli gidip gelmeniz gerekir. Ayrıca bu o kadar büyük bir proje ki bu işin bitirileceği yer neredeyse hiç yok.

Tekne
(YouTube/DutchYachting)


Walravens şöyle ekledi:

Ekonomik perspektiften ve istihdamın sürdürülmesi açısından, belediye bunu çok önemli bir proje olarak görüyor. Rotterdam, Avrupa'nın deniz başkenti de ilan edildi.

Rotterdam'daki tarih grupları çalışmalara karşı çıkarken binlerce Facebook kullanıcısı, bir dilekçe imzalayarak şehirden okyanusun açıklarına doğru ilerlediği sırada yata yumurta atacaklarına dair söz vermişti.

Etkinliğin organizatörü Pablo Strörmann sosyal medya platformunda şunları yazmıştı:

Tüm Rotterdamlıları yanlarına bir kutu çürük yumurta almaya çağırıyoruz ve onları, Rotterdam'daki Hef'ten geçerken Jeff'in süper yatına topluca atalım.

Şimdi NL Times'ın Trouw'dan aktardığına göre, Oceanco, "mevcut lojistik planlarını iptal ettiği bilgisini belediyeye iletti."

DutchNews.nl'ye göre Trouw, şirketteki çalışanların "tehdit altında hissettiğini ve şirketin zarar görmekten korktuğunu" aktardı.

Yatın şimdi şantiyeden açık sulara nasıl taşınacağı belirsiz.

The Independent yorum yapmaları için Bezos ve Oceanco'ya ulaşsa da henüz yanıt alamadı.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU