Madımak Katliamı Sivas'ta anıldı: Bugünkü siyasi iktidarın yol yürüdükleri yaktı canlarımızı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe yaptığı konuşmada "Devletin mahkemelerinin kararları bizim için yok hükmündedir. Bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Biz bitti demeden bitmez bu dava. Zaman aşımına asla uğrayamaz" dedi

Fotoğraf: Pirha

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelen 33 aydının Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle öldürülmesi 29'uncu yılında anıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Şubesi önünde toplanan kitle, Madımak Oteli önüne yürüdü. Kortejin ön saflarında, ölenlerin fotoğrafları aileleri tarafından taşındı.

Anmaya katılanlar Madımak Otel’i önünde katledilenleri anarak, Madımak Oteli’nin "Utanç müzesi" olması için çağrıda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Otelin önüne karanfil bırakıldı

Pirha'nın haberine göre Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin yakınları ve Alevi örgütü temsilcileri ile CHP ve HDP Milletvekilleri otelin önüne karanfiller bıraktı.

Anmaya katılanlar ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’, ‘Sivas’ı Unutma’, ‘Sivas için adalet’, ‘Madımak utanç müzesi olsun’ yazılı dövizler ve Sivas’ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu dövizleri taşıyan kitle sık sık ‘Sivas’ı unutma unutturma’, ‘Yobazlar yaktı devlet baktı ’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Dün Sivas’ı yakanlar bugün AKP’yi kuranlardır’, “Devletin Alevisi olmayacağız’ sloganları attı.

Öldürülenlerin aileleri de söz alarak faillerin bulunması ve adaletin sağlanması için taleplerini dile getirdi.

Alevi kurumları adına açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe şunları kaydetti:

Bu anma programında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ülkemizin ve dünyanın her yerinden gelen canlar hos geldiniz. Dernekler, siyasi partiler, devrimciler, solcular hosgeldiniz. Bu otel hala yanıyor ve ışık saçıyor. Devletin mahkemelerinin kararları bizim için yok hükmündedir. Bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Biz bitti demeden bitmez bu dava. Zaman aşımına asla uğrayamaz. Gerçek anlamda adalet sağlanana kadar mücadele edeceğiz. Tüm kesimler bir araya gelecek, kol kola gireceğiz ve böyle mücadele edeceğiz. Burada sadece 33 can yakılmadı. Laiklik, adalet, hukuk, demokrasi, her şey yakıldı.

2 Temmuz, bugünkü gibi tek adam rejimini getirmek için yapıldı. Bugünkü siyasi iktidarın yol yürüdükleri yaktı canlarımızı. Tarihiyle yüzleşmeyen toplumlar çürür. Bugün çürümüş durumdayız. Her türlü katliam yaşanıyor bugün. Tarihle yüzleşmezsek karanlığa boğulup kalırız. Çok acı çektik ama doğrularımızdan ve inancımızdan asla geri adım atmadık, atmayacağız. Yüz yıllardır katledildik. Bizden korkmuyorlar. Çoğalarak geleceğiz buraya. Ezilen sömürülen tüm kesimlerle birlik olacağız. Diyanet ve bakanlıklar gençlik kampı kuracakmış. Hadi oradan. Alevi kurumları varken sana ne oluyor? Onların kampına giden, alet olan düşkündür. Alevilerin talebi belli. 30 yıldır haykırıyoruz. Özgürlüğü, demokrasiyi, adaleti, biz getireceğiz. Kaç gündür anmalarımızı engellenmeye çalışıyorlar. Kahrolsun faşizm.

 

 

 

Pirha

DAHA FAZLA HABER OKU