Apple'da soruşturma: Şirket avukatı, önlemesi gereken suçu işlediğini itiraf etti

Apple'ın eski şirketler hukuku müdürü, şirketi dolandırdığını itiraf etti

(AFP)

Görevi kamuya açıklanmamış bilgiye dayalı ticareti engellemek olan bir Apple avukatı, tam da bu suçu işlediğini kabul etti.

ABD Adalet Bakanlığı, şirketin eski genel sekreteri ve şirketler hukuku müdürü Gene Levoff'un "5 yılı kapsayan bir kamuya açıklanmamış bilgiye dayalı ticaret düzenine katıldığını itiraf ettiğini" belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Levoff, Şubat 2011 ile Nisan 2016 arasında Apple hisselerini alıp satmak için şirket hakkında kamuya açık olmayan bilgiler kullandı, Apple'ı ve hissedarlarını dolandırdı ve belirli işlemlerde yaklaşık 227 bin dolar kâr ederken diğerlerinde yaklaşık 377 bin dolarlık zarardan kurtuldu.

Buna ek olarak Levoff, Apple'ın eş başkanıyken şirketin taslak üç aylık ve yıllık kazanç materyalleriyle Birleşik Devletler Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu dosyalarını inceleyip ele alan Kamuyu Aydınlatma Komitesi'nden bilgi alabiliyordu.

Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Levoff, Apple'ın kazanç açıklamalarından önce şirket hisselerini satın alma ve satma kararlarına yön verebilmek için Apple hakkında içeriden edindiği bilgileri suiistimal etti. Apple belirli bir mali çeyrek için güçlü ciro ve net kâr paylaştığında Levoff, büyük miktarlarda hisse senedi satın alıyor ve piyasa haberlere tepki gösterince kâr elde etmek için satıyordu.

Ciro ve net kâr beklenenden düşük olduğundaysa Levoff büyük miktarlarda Apple hissesi satarak ciddi zararlardan kurtuluyordu.

Levoff, "karartma dönemleri" ile ilgili kısıtlamaları (kamuya açık olmayan bilgilere sahip kişilerin işlem yapmasına ilişkin yasaklar) da göz ardı etti ve şirketin yetki bilgisi olmadan defalarca işlem yaptı.

Levoff, karartma süresi sona erene kadar Apple hisseleri almalarının veya satmalarının yasaklandığını kısıtlamaya tabi diğer kişilere bildirdikten sonra birkaç kez karartma süresi içinde işlem yaptı.

Levoff'un bu yıl 10 Kasım'da hüküm giyecek. Dolandırıcılık suçları için maksimum ceza 20 yıl hapis ve 5 milyon dolar para cezası.

Apple, The Independent'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU