Siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları ve sanatçılardan "siyanürle maden aramaya" karşı "Kaz Dağları Hepimizin" mesajı

Çanakkale ve Balıkesir'de yaşayan 800 bin kişiyi etkileyebileceği belirtilen madencilik faaliyetine karşı ‘’#Kazdağlarıhepimizin” hashtag ile kampanya başlatıldı

Çanakakale'nin kuzey kesiminde kalan Kirazlı Atikhisar Havzası’nda yürütülen altın madenciliği faaliyetlerine, şehrin tek içme suyu kaynağını tehdit ettiği gerekçesiyle tepkiler büyüyor. 

CHP, İYİ Parti ve Saadet Parti temsilcilerinin yanı sıra belediye yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve sanatçılar, çalışmaların bölgede yaratabileceği zarara dikkat çekmek için 19 Temmuz Cuma, saat 18:30'da İskele Meydanı'nda ortak bir basın açıklaması yapacak. 

Kanadalı altın şirketi Alamos Gold’a bağlı çalışan Doğu Biga Madencilik'in bölgedeki faaliyetleri kapsamında 195 bin ağacın kesildiği ve madende kullanılacak siyanürün insan sağlığını tehdit ettiği belirtiliyor. Çevre savunucuları, kesilecek ağaç sayısının ÇED raporunda yaklaşık 45 bin adet olarak belirtildiğini savunuyor. 

Bölgedeki madencilik faaliyetinden Çanakkale ve Balıkesir’de tarımla uğraşan 800 bin kişi etkilenecek. Bu duruma tepki çekmek için sosyal medyada "#Kazdağlarıhepimizin” kampanyası başlatıldı. 

Twitter hesabından bir açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Bir ağaca, bir cana, bin pınarlı İDA'ya kıyana ne denir? Ya bu katliama sessiz kalana? İşte orada DUR‼ Çünkü #KazDağlarıHepimizin" paylaşımının yanı sıra şunları söyledi 


Gökhan, 29 Haziran'da yaptığı paylaşımda da "Havasına suyuna taşına toprağına, bin can feda bir tek dostuma. Her köşesi cennetim ezilir yanar içim. Bir başkadır benim memleketim. Çanakkale'nin altından daha değerli güzelliklerinin talanı tüm hızıyla sürüyor, içim yanıyor. Memleketimiz için mücadele şimdi değilse ne zaman?" ifadelerini kullanmıştı. 

Çanakkale Belediyesi resmi Twitter hesabı da takipçilerine çağrıda bulundu: 


CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan da " Kaz Dağları’nın karşı karşıya kaldığı vahşetten bahsedeceğim" diyerek Meclis'taki konuşmasından bir bölüm yayınladı: 


CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de kampanyaya destek verdi ve bugün gerçekleşecek basın açıklaması için çağrıda bulundu. 

 

CHP'den bir destek de İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'dan geldi: 


Oyuncu Mert Fırat, yaptığı paylaşımda Kaz Dağları'nın bir dünya mirası olduğunu hatırlattı: 

 


TEMA tarafından sosyal medyadan başlatılan imza kampanyasına ise binlerce insan katılırken, “Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi” faaliyete geçmek için geri sayıma başladı başlıklı bir metin yayınlandı. 


Açıklamada "Kaz Dağları’nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye’de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kaz Dağları’nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya" ifadeleri yer aldı. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU