İran'da casusluk gerekçesiyle 8 yıl hapse mahkum edilen Fransız turistin cezası onandı

"Fransız hükümetine mesaj gönderiyorlar"

Benjamin Briere'nin itirazı ya da açlık grevi İran'ın kararını değiştirmeye yetmedi (Reuters)

Turist olarak gittiği İran'da casusluk suçlamasıyla 2020'de tutuklanan ve 8 yıl hapse mahkum edilen Benjamin Briere'in cezası onandı.

Briere'in avukatı Philippe Valent, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında kararı "şoke edici ve üzücü" diye niteledi.

Avukat, temyiz mahkemesinin 36 yaşındaki Briere'in "yabancı bir devlet adına çalışan bir ajan olduğunu" savunarak cezayı onadığını belirtti.

Valent, müvekkilinin hakkındaki suçlamaları tam olarak öğrenmesine bile izin verilmediğini öne sürerken, Briere'in kardeşi Blandine ise "Bu duruşma düzmece" diyerek karara tepki gösterdi.

Briere, Mayıs 2020'de İran-Türkmenistan sınırında insansız hava aracı (İHA) kullandığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Daha sonra hapishanede açlık grevine başlayan Fransız turist hakkında ocakta hapis cezası verilmiş, Briere ise karara itiraz etmişti.

Fransız turiste verilen cezanın onanması, Batı ülkeleriyle Tahran arasında İran'ın nükleer programı üzerine tartışmaların yeniden gündeme geldiği bir dönemde gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın nükleer faaliyetlerine dair Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan anlaşmanın ilki, 2015'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ve Almanya ile İran arasında imzalanmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de ülkesini tek taraflı olarak anlaşmadan çekmesinin ardından İran'a yönelik ekonomik yaptırımlar tekrar uygulamaya konmuştu. Bunun üzerine Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerine aşamalı olarak geri dönmüştü.

Bu hafta ABD-İran arasında KOEP'le ilgili diyaloğun Katar ev sahipliğinde yeniden başlaması da planlanıyor.

Blandine, kardeşi hakkında verilen kararın bu bağlamda siyasi nitelikte olduğunu savunarak, "İran için kullanışlı bir durum, Fransız hükümetine mesaj gönderiyorlar" dedi.



Independent Türkçe, Times of Israel, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU