SGK çalışması ortaya koydu: Türkiye sosyal koruma konusunda en düşük ikinci sırada

11 ülkeden dokuzunun yüzde 10 barajını aştığı çalışmada Türkiye'nin, Meksika'nın ardından en düşük düzeyde harcama yapan ülke olduğu ortaya çıktı

Fotoğraf: AA

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), “Türkiye’de ve Seçilmiş OECD Ülkelerinde Sosyal Koruma” başlıklı çalışmasını açıkladı. Çalışmada toplam 11 ülke, hane halkına sağlanan sosyal yardımlar konusunda karşılaştırıldı. 

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; SGK’nin çalışmasında Meksika, yüzde 2,90 düzeyindeki harcama ile hane halkına sağlanan sosyal yardımları en düşük seviyedeki ülke oldu. OECD ortalamasına yönelik verinin yer almadığı çalışmada, AB ortalaması ise yüzde 18,70 olarak hesaplandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB'de en yüksek yardım Fransa'dan

Çalışmada öte yandan, yüksek AB ortalamasına ilişkin "AB üyesi ülkelerde sosyal yardım programlarının toplumun en mağdur kesimlerine çok üst düzey bir destek sağlandığına işaret etmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu. 

Fransa, yüzde 22,78 düzeyindeki sosyal koruma harcaması ile toplumun mağdur kesimlerine en üst düzeyde destek veren ülke olurken Almanya yüzde 17,80 ile ikinci sırada yer aldı.

En düşük Meksika ile Türkiye

Verileri toplanan 11 ülkeden dokuzunun yüzde 10 barajını aştığı çalışmada Türkiye’nin genel bütçeden ayırdığı yüzde 9,69 pay ile Meksika ile birlikte en düşük düzeyde harcama yapan ülke olması dikkati çekti. Çalışmada, şu değerlendirmelere yer verildi:

Türkiye en düşük ikinci düzeyde harcama yapan ülke olarak görünse de gruplanan ülkeler itibarıyla ortalama düzeyde sosyal yardım sağlayan bir ülke görünümüne sahip olduğu anlaşılmaktadır. Ülkemizde son yıllarda gerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ve gerekse kar amacı gütmeyen kuruluşlar kanalıyla yapılan sosyal yardımlardaki artışın hane halkına yapılan destekler alanında elde edilen bu başarıda oldukça etkili olduğu değerlendirilebilir.  

 

 

 

 

Birgün

DAHA FAZLA HABER OKU