AFP, Türkiye'de yasaklanan konserleri haberleştirdi

"Seçimler öncesi oluşmaya başlayan kültürel çatışmaların habercisi niteliğinde"

Melek Mosso'nun konserinin iptali sanat camiasından tepki toplamıştı (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, 2023 seçimleri yaklaşırken Türkiye'de konserleri yasaklanan sanatçıları yazdı.

Haberde, "Türkiye'nin yaz festivali sezonu, gelecek yıl yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarındaki en zorlu mücadelesini vereceği seçimler öncesinde oluşmaya başlayan kültürel çatışmaların habercisi niteliğindeki gelişmelerle, siyasi bakımdan yüklü bir şekilde başladı" ifadelerine yer verildi.

Sahne adı Apolas Lermi'yle de tanınan halk müziği sanatçısı Abdurrahman Lermi'nin iptal edilen iki konserinin, bu durumun örneklerinden biri olduğu savunuldu.

Trabzon doğumlu sanatçı, geçen ay Denizli'deki konserinin Pamukkale Belediyesi, Kadıköy'ün Bostancı mahallesindeki konserinin de organizatör tarafından iptal edildiğini duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karadenizli sanatçı, Trabzonspor'un Spor Toto Süper Lig şampiyonluk kutlamasında Yunan müzisyen Matthaios Tsahouridis'in performansının iptal edilmesi üzerine sahneye çıkmayı reddetmişti.

Yunan müzisyenin performansıysa sığınmacı karşıtlığıyla tanınan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın konser afişini sosyal medyada, "Matthaios Tsahouridis, 19 Mayıs 1919'u sözde Pontus soykırımı yıldönümü olarak anan bir kişi. Eminim bilmiyordunuz. Lütfen kutlamaya gölge düşürmesin. Fenerbahçeli bir dosttan uyarı" mesajıyla paylaşması üzerine iptal edilmişti.

Lermi, açıklamasında "Türkiye'nin ve Türklerin düşmanı olmakla, ayrılıkçı olmakla suçlandım" dedi.

Haberde, Denizli'deki konserin iptaline dair, "Lermi'nin Türkiye'nin tarihi boyunca birçok kez savaştığı bir ülkeden gelen sanatçıyı destekleme kararı, Erdoğan'ın iktidardaki partisi tarafından yönetilen bir belediyeye fazla geldi" ifadelerine yer verildi.
 

Apolas Lermi - AFP.jpg
Apolas Lermi konserlerinin iptal edilmesine Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla tepki göstermişti (AFP)


Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (MESAM) başkanı Recep Ergül ise "Bu yasaklamalar kabul edilemez" dedi.

Haberde, yasaklardan en çok Kürtçe gibi azınlık dillerinde beste yapan müzisyenlerin etkilendiği savunuldu. Kürt kökenli müzisyen Aynur Doğan'ın konserlerinin, Kocaeli'nin Derince ilçesinde ve Bursa'da AK Parti'nin yönetimindeki belediyelerce iptal edildiği hatırlatıldı.

Benzer şekilde Niyazi Koyuncu ve Berlin'de yaşayan, Zazaca ve Kurmanci müzik yapan Metin ve Kemal Kahraman kardeşlerin konserlerinin yasaklandığına da dikkat çekildi.

"Erdoğan'ın iktidarı altında muhafazakarlar kültür alanında yeniden etkili hale geldi" değerlendirmesine yer verilen haberde, Eskişehir'de "olumsuz örnek oluşturduğu" gerekçesiyle Anadolu Fest müzik festivalinin iptal edildiği de hatırlatıldı.
 

Melek Mosso 2  - AFP.jpg
Melek Mosso, konserinin iptal edilmesinin ardından ileride Isparta'da dinleyicileriyle buluşacağına söz vermişti (AFP)


Haberde, Melek Mosso sahne adıyla da tanınan Melek Davarcı'nın 3 Haziran'da Isparta'da vereceği konserin de benzer sebeplerle yasaklandığına işaret edildi.  

Muhafazakar Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği tarafından yayımlanan basın açıklamasında, Mosso'nun "ahlaksızlığa özendirdiği" öne sürülmüş ve Isparta Belediyesi'nden konserin iptal edilmesi istenmişti.

Haberde, Mosso'nun konserlerinin sanatçının giyim tarzı ve kadın haklarına verdiği destek nedeniyle yasaklandığı da savunuldu.
 


Ayrıca sanatçının İstanbul Sözleşmesi'ni desteklediği de hatırlatıldı. Erdoğan, 20 Mart 2021'de Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesini onaylayan kararı imzalamıştı. Öte yandan sözleşmenin feshine ilişkin Danıştay'da açılan iptal davası henüz sonuçlanmadı.

Mosso, 2019'daki bir konserinde kadınlara seslenerek "Açmak istiyorsanız açın, konuşmak istiyorsanız konuşun. Kimsenin nasıl davranmanız gerektiğini, ne yapmanız gerektiğini, nasıl giyinmeniz gerektiğini söylemesine ihtiyacınız yok" deyip el hareketi çekmesi de gündem olmuştu. Ayrıca sanatçı 2020'de Aqua Florya Hayal Kahvesi'nde verdiği konserde "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" dediği için sahneden indirildiğini de savunmuştu.

Mosso'nun daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Beyoğlu'nda düzenlediği Kültür Yolu Festivali'nde 1 Haziran'da sahne aldığına da dikkat çekildi.

Haberde, iktidarın sanatçıların hedef alınmadığını savunduğu belirtilerek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un 31 Mayıs'taki açıklamasında "Büyük resmi görmeye çalışalım. Sanatın ve kültürün destekçisiyiz" dediği de hatırlatıldı.



Independent Türkçe, AFP, Diken

DAHA FAZLA HABER OKU