Trump Ezidilerin uğradığı zulme dair cehaletini gösterdi: “IŞİD gitti; şimdi Kürtler var, bir de kim var?”

Nadia Murad, savaşta yaşanan cinsel şiddete son verme kampanyası nedeniyle 2018'de Nobel Barış Ödülü'nü kazandı

Nadia Murad (AFP)

Ezidi soykırımından kurtulan Nadia Murad IŞİD’in, halkına karşı işlediği korkunç suçları anlatmak için yıllardır dünyanın dört bir yanını geziyor. Murad çabaları için Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Donald Trump ise, terör grubunun yenilmesinde payı olduğunu sık sık söylemesine rağmen, çarşamba günü Beyaz Saray’da buluştuğu Murad’ın çalışmalarına aşina değilmiş gibi göründü.

Murad Trump’a IŞİD’in 2014’te Kuzey Irak’taki saldırılarında ailesini nasıl öldürdüğünü ve kendisini nasıl kaçırdığını anlattı. Ancak başkan şöyle cevap verdi: “Ve Nobel Ödülü mü aldınız? Bu inanılmaz. Onu size hangi sebepten verdiler?”

Murad daha sonra Trump’tan, IŞİD’in soykırımından kurtulanlar konusunda daha fazla şey yapması ve Ezidilerin evlerine dönmesine izin vermesi için Iraklı ve Kürt yetkililere baskı yapmasını istedi.

Trump ise “Ama IŞİD gitti; şimdi Kürtler var, bir de kim var?” diye yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump ayrıca “konuyla yakından ilgilendiğini” söyledi.

Diyalog; başkanla dini zulümden kurtulan bir grup insanın din özgürlüğü konulu bir dışişleri bakanlığı konferansının öncesinde bir araya geldiği Oval Ofis toplantısında yaşandı.

Terör grubunun Kuzey Irak’taki anayurdunda yaşayan dini azınlığa ölümcül bir saldırı yaptığı 2014 yazında, binlerce Ezidi öldürülmüş, 6 binden fazla kadın ve çocuk IŞİD tarafından esir alınmıştı.

Birleşmiş Milletler daha sonra, Şengal'e yapılan saldırıyı ve Ezidi kadınların köleleştirilmesini soykırım ilan edecekti. Ezidilerin çoğu hala Irak'taki göçmen kamplarında yaşıyor ve harap olan kasaba ve köylerine geri dönemiyor.

 

 

Murad, 19 yaşındayken, IŞİD tarafından köleleştirilmek üzere kaçırılan kadınlar arasındaydı. Üç ay sonra oradan kaçtı; tüm vaktini taciz ve insan kaçakçılığı mağduru kadın ve çocuklara yardım etmek için harcadı. 2018’de Kongolu doktor Denis Mukwege’yle birlikte “cinsel şiddeti savaş silahı ve çatışma aracı olarak kullanmaya son vermek için sarf ettikleri çaba” nedeniyle Nobel Ödülü aldı.

Murad, “Halkım geri dönemez” dedi başkana ateşli bir savunuyla:

2014’ten sonra 95 bin Ezidi, mülteci olmak istediği için değil, yaşayacak güvenli bir yer bulamadığı için Almanya’ya göç etti. Ben hala güvende yaşamak için savaşıyorum.

Murad sözlerini şöyle sürdürdü:

Lütfen bir şey yapın. Bu tek bir aileyi ilgilendiren bir konu değil.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU