Nerede olursa olsun oyunun merkezinde olan Netanyahu!

Binyamin Netanyahu, öyle bir konuma geldi ki, ya başbakan oluyor ya da diğer başbakanları korkutan bir hayalet

Fotoğraf: AFP

Yahudi devletinin kuruluşundan bu yana ister iktidarın başında ister muhalefette olsun, tek bir kişinin siyasi hayatın merkezinde yer aldığı görülmemiştir.

Bunun tek istisnası Binyamin Netanyahu olmuştur. Kendisi İsrail'in en uzun süreli başbakanı ve muhalefetin en güçlü ve etkili lideri ünvanını taşıyor.

Analistlerin dediği gibi iç oyunun kralı olarak kalıp konumunu pekiştirmesi için başında dört yolsuzluk davası varken bile onu güçlendiren ve koruyan ittifaklar kuruldu. Karşı karşıya olduğu davalardan yargının karara varamamasıyla kurtuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna karşılık Netanyahu'yu devirmek için ittifaklar ve koalisyonlar da kuruldu. Bu ittifaklar onu geçici olarak başbakanlık merkezinden uzaklaştırabildiyse de Netanyahu'nun despot hayaletinin İsrail'deki hükümet ve parlamenter yaşam üzerindeki etkisini silemedi.

Netanyahu muhalefete geçerek milletvekili sayısında rakipleriyle eşit bir biçimde başbakanlık kapısının önündeydi. Neredeyse kendi tarafına bir üye daha çekseydi geri dönebilecekken muhalifler onun geri dönme ihtimalinden kaçındılar.

Bu artık kesin olmaya yaklaştığında, nereye koştular? Rakiplerinin onu yeneceğine dair hiçbir garantinin olmadığı erken seçimlere…


Netanyahu'yu devirmek için oluşturulan ve tek programı tam da bu nokta olan koalisyon, Netanyahu'nun hayaleti tarafından tam bir felç durumuna sokuldu.

Bu da hükümeti Knesset içinde ciddi yasalar çıkaramayan ve önemli hükümet kararları alamayan belirsiz, geçici bir yapıya dönüştürdü.

İsrail'deki hükümet oyunu muhalefetin başına 'Kral Netanyahu'yu koyduğunda, rakip koalisyonu yoğun bakım odasına girerek solunum cihazlarıyla yaşamaya başladı.

Ta ki koalisyon kutupları bu koma halinden bıkana kadar… İşte o zaman cihazları çıkardılar ve böylece deney, biçilen ömrünü tamamlamadan öldü ve kendini gayba teslim etti.


Ancak Netanyahu bıkmadığını, usanmadığını ve yorulmadığını bir kez daha kanıtlıyor. Zira kendisi son dakikaya kadar oynamaya devam ediyor.

Hala Knesset'in dağılmasını engellemeyi düşünüyor. Bunu erken seçim korkusundan yapmıyor. Daha ziyade bu, seçim olmadan kendisini başbakan yapacak karşıt bir koalisyon için zaman kazanma manevrası.

Başarırsa -zor hatta belki de imkansız olsa da- en az kayıpla başbakanlığa dönecek. Başarısız olursa da erken seçimler onun için gerçek bir tehlike arz etmeyecek.


Rakiplerine karşı sürekli meydan okuyan ve içinde bulunduğu tarafın tek kurtarıcısı olan Binyamin Netanyahu, varlığının ve nüfuzunun gücünü yalnızca bir politikacı ve yönetici olarak sahip olduğu kendi güçlü yönlerinden değil, aynı zamanda önünde duranların zayıflıklarından alıyor.

Naftali Bennett'in başarısız başbakanlık dönemi, Netanyahu'yu başbakanlık açısından kamuoyu nezdinde haklı bir konuma getirdi.

Tıpkı Gantz ile önceki ortaklığının bir kedi-fare ortaklığına benzemesi gibi. Nitekim Netanyahu'nun engin ve uzun tecrübesi, Gantz'ın tecrübesinin zayıflığına galip gelmiş ve başbakanlık şansı Gantz'ın parmaklarının arasından kayarak Netanyahu'nun eline geçmişti.
 


İsrailliler Bennett'in performansını izledi. Yaptıklarına rağmen halk için başbakan olarak ikna edici değildi. Knesset'teki en küçük bloğun sahibi olduğu için başbakanlığı adeta bir mucizeydi.

Oyun onu başbakanlığa getirdi. En büyük bloğun sahibine ve en güçlü şahsiyete gelirsek, oyun onu ise muhalefet liderliğine götürdü.

Böyle bir paradoks, ne küçük Bennett'i devleştiren ne de büyük Netanyahu'yu küçülten bir bilanço sayılırdı.

Nitekim Bennett, koltuğunun yarısını paylaşan yarı bir başbakandı. Koltuğu paylaşan ikili, onlar için kapının arkasında bekleyenden daha az yeteneklilerdi. Bu durum en nihayetinde onları gönüllü olarak duvara toslamaya itti.


Özetleyecek olursak; İsrail siyasi hayatında uzun süre merkezde yer alması sebebiyle karizmatikten tutun yozlaşmış, bencil, kral, muhalif, suçlu, kurban ve sık sık söylendiği gibi İsrail'i arzularının ve iktidarının devamı için bir vasıtaya çeviren adama kadar aklınıza gelebilecek tüm lakapları taşıyan Binyamin Netanyahu, öyle bir konuma geldi ki, ya başbakan oluyor ya da diğer başbakanları korkutan bir hayalet. 

İşte buyrun nerede olursa olsun İsrail'de siyasi hayatın merkezi olarak rolünü sürdürüyor. İsrail'deki yönetim piyesinin geri kalan bölümlerini, nasıl gideceğini ve olayları nereye götüreceğini izleyip görelim.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU