Sezgin Tanrıkulu 'Hak İhlalleri Mayıs Raporu'nu yayınladı: Tabloyu ağırlaştırmak için Meclis'te bir sosyal medya yasası görüşülüyor

CHP Milletvekili "Toplatma, erişim engeli kararları sayısı bin 364, düşünceyi ifade etme nedeniyle tutuklanan sayısı 9. Bu tablo içerisinde Meclis’e gelen yeni medya yasası var" diye konuştu

Fotoğraf: AA

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hazırladığı Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Mayıs Raporu’nu yayınladı.  

Mayıs ayında 207 yaşam hakkı ihlali olduğunu kaydeden Tanrıkulu, "Bunlardan 167’si iş cinayeti, 38’i kadın cinayeti, 1 gözaltında ölüm, 4’te cezaevinde ölüm var. Mayıs ayında, ikisi çocuk olmak üzere 316 kişi, gözaltında veya gözaltına alınırken gözetim merkezlerinde işkence görmüş. 53 kişi de cezaevlerinde işkence gördüğünü iddia etmiş. Toplam 169 işkence ve kötü muamele iddiası var" diye konuştu.

Tanrıkulu şöyle devam etti:

Toplatma, erişim engeli kararları sayısı bin 364, düşünceyi ifade etme nedeniyle tutuklanan sayısı 9. Bu tablo içerisinde Meclis’e gelen yeni medya yasası var. Hem tablo bu kadar ağır hem tabloyu ağırlaştırmak için Meclis’te bir sosyal medya yasası görüşülüyor.

Örgütlenme özgürlüğü bakımından da gözaltına alınan, tutuklanan belediye başkanı, belediye meclis üyesi sayısı 23. 697 kişi toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında gözaltına alınmış, 64 basın açıklamasına müdahale edilmiş. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tanrıkulu’nun hazırladığı raporda öne çıkan bazı tespitler şöyle:

Bianet.org’un hazırladığı ‘Erkek Şiddeti Çetelesi’ne göre, mayıs ayında en az 32 kadın ve 6 çocuk öldürüldü.  Erkekler, mayıs ayında en az 64 kadına şiddet uyguladı, en az 22 kız ve erkek çocuğunu istismar etti, en az 11 kadını taciz etti, 65 kadını da seks işçiliğine zorladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre; mayıs ayında 167 işçi, iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdi. 2022 yılının ilk beş ayında iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirenlerin 43’nün kadın, 15’nin çocuk/genç, 38’nin göçmen/mülteci olduğu belirlendi.

29 kişi işkenceye uğradığını açıkladı

Mayıs ayında 2’i çocuk en az 29 kişi, gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında işkenceye maruz kaldığını basına açıkladı, suç duyurusunda bulundu ve/veya insan hakları örgütlerine başvurdu.

Mayıs ayında gerçekleştirilen (İşçi Bayramı, Gezi Parkı direnişinin yıldönümü, Onur Yürüyüşü) eylemlerde en az 287 kişi, polisin/jandarmanın fiziksel şiddetine maruz kaldı.

Basına yönelik hak ihlalleri

yenicaggazetesi.com.tr, birgun.net (3 köşe yazısı, Mersin 3. Sulh Ceza Hakimliği), cumhuriyet.com.tr, birgun.net, diken.com.tr (3 sosyal medya paylaşımı, Gaziantep 2. Sulh Ceza Hakimliği), cumhuriyet.com.tr, yenicaggazetesi.com.tr (Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği), cumhuriyet.com.tr, birgun.net, gazeteduvar.com.tr (Bursa 6. Sulh Ceza Hakimliği), ifade.org.tr/engelliweb (İstanbul Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği), cumhuriyet.com.tr (İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği).

Halk TV: İki ayrı idari para cezası. TELE 1: İki ayrı idari para cezası. Flash TV: İdari para cezası. KRT: İki ayrı idari para cezası (Gezi Davası’ndan sonra CHP ve TİP milletvekillerinin açıklamalarını yayınlamak ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir açıklamasına yer vermek gerekçesiyle). FOX TV: İdari para cezası.

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU