ABD Kongresi baskını soruşturmasının üçüncü oturumundan öne çıkan üç nokta

"Donald Trump, 'Mike Pence'i asın' diyenlere hak verdi"

Büyük tartışmalar yaratan ABD Kongresi baskınında binlerce Trump yanlısı, 2020 ABD Başkanlık Seçimleri sonuçlarının görüşüldüğü sırada Kongre binasına saldırmıştı (Reuters)

ABD Temsilciler Meclisi bünyesinde kurulan ve 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlenen baskını soruşturan komisyonda halka açık üçüncü oturum yapıldı.

Perşembe günü düzenlenen oturumun odağında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim sonuçlarına karşı çıkması için o dönemki yardımcısı Mike Pence'e uyguladığı baskı vardı.

Trump destekçileri, ABD Başkanı Joe Biden'ın kazandığı seçim sonuçlarının tescilleneceği Kongre ortak oturumunu basarak süreci durdurmaya çalışmıştı.

1 - Oyları değiştirmenin yasadışı olduğunu biliyordu

Oturumda, Trump'a yakın isimlerden muhafazakar avukat John Eastman'ın, Pence'in sonuçlara karşı çıkan bazı eyaletlerdeki oyların geçersiz sayılmasını sağlama yetkisine sahip olduğunu öne sürdüğü bildirildi.

Buna göre baskından iki gün önce 4 Ocak 2021'de düzenlenen bir toplantıda Eastman'ın Pence'ten Kongre ortak oturumunda seçim sonuçlarını reddetmesini istediği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pence'in avukatı olan Greg Jacob ise verdiği ifadede Pence'in böyle bir yetkisi olmadığını söyledi.

Jacob, Eastman'ın iddiasının 130 yıldır yürürlükte olan ve seçim sonuçlarının sayılması sürecini ilgilendiren Seçici Kurul Oy Sayımı Yasası'nın (Electoral Count Act) içeriğine aykırı olduğunu belirtti.

Pence'in avukatı, bunun yasadışı olabileceğini Eastman'ın da kabul ettiğini ve bununla ilgili Trump'ı bilgilendirdiğini savundu. Jacob, Trump'ın bu durumu bilmesine rağmen Pence'e baskı uygulamaya devam ettiğini  söyledi.

2 - Trump, "Pence'i asın" diyenlere hak verdi

Eski ABD Başkanı, Pence'e oyların sayılmasına karşı çıkmasını söylemiş, Pence ise "Böyle bir yetkim yok" diyerek bunu yapmamıştı.

Trump'ın Pence'i eleştirdiği bir tweetini okuyan kalabalıklarsa Kongre bahçesine darağacı maketi kurmuş ve "Mike Pence'i asın" sloganları atmıştı.

Komite, Trump'a yakın isimlerin eski başkanın bu sloganları duyduğunu ve "Belki de destekçilerimiz doğru söylüyor. Mike Pence bunu hak ediyor" dediğini bildirdi.
 


3 - "Yangına körükle gitti"

Trump'la çalışan Beyaz Saray yetkililerinin, eski ABD Başkanı'nın saldırıyı durdurmaya direndiğini söylediği de iddia edildi.

Eski başkana yakın isimlerin ifadelerinde Trump'ın, yardımcılarının isyanı durdurma taleplerine kulak asmadığı öne sürüldü.

İfade veren kişilerden birinin, Trump'ın bilerek "yangına körükle gittiğini" söylediği de paylaşıldı.

Azil davasında Trump'ın görevden men edilmesi için oy kullanan Cumhuriyetçi Liz Cheney de eski başkanın baskın sırasında olaylara engel olmayarak "görevini ihmal ettiğini" söylemişti.



Independent Türkçe, CNN, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU