FED’in faiz oranlarını yükseltmesinin ardından petrol fiyatları yüzde 2’nin üzerinde geriledi

ABD’nin faiz oranlarında 1994'ten bu yana yaşanan en büyük artışın doları yüksek seviyelere taşıması endeksi 2002'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyesine getirdi

ABD’nin petrol üretimi geçtiğimiz hafta günlük 12 milyon varile yükseldi. Fotoğraf: Reuters

 

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını dörtte üç oranında artırmasının ardından petrol fiyatları, piyasaların talepteki düşüşe yönelik endişeleri nedeniyle dün 3 doların üzerinde geriledi.

Londra Brent tipi ham petrolün ağustos ayı teslim fiyatı seans sırasında 2,7 dolarlık (yüzde 2,2) gerilemeyle varil başına 117,75 dolara düştükten sonra 118,51 dolardan işlem gördü.

ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolün Temmuz ayı teslim fiyatı ise seans sırasında 3,62 dolarlık (yüzde 3,04) gerilemeyle varil başına 114,60 dolara düştükten sonra 115,31 dolardan işlem gördü.

ABD’nin faiz oranlarında 1994'ten bu yana yaşanan en büyük artışın doları yüksek seviyelere taşıması endeksi 2002'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyesine getirdi.

Doların yükselişinin, petrolün dolar cinsinden fiyatlandırılması nedeniyle diğer para birimleri için daha pahalı hale getirerek talebin azalmasına yol açması bekleniyor.

Öte yandan ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nden (EIA) alınan veriler, son birkaç aydır büyük ölçüde durgun olan ABD petrol üretiminin arttığına işaret etti.

Geçtiğimiz hafta 100 bin varil artan ABD’nin petrol üretimi, Nisan 2020'den bu yana en yüksek seviye olan 12 milyon varile yükseldi.

Verilere göre ayrıca ülkedeki ticari ham petrol stoklarında bir artış görülürken, benzin stokları yaz sezonunun başlamasıyla ani bir düşüş kaydetti.

Petrolde talep endişelerinin yanı sıra Çin'de ortaya çıkan yeni bir koronavirüs dalgası da yeni bir kapanma sürecine gidilmesine yönelik korkuları besliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU