Birleşik Krallık'taki demiryolu projesinde dev Anglosakson mezarlığı keşfedildi

Ülkede şimdiye dek bulunan en büyük mezarlık alanlardan

Arkeologlar, bulguların "Karanlık Çağ" olarak anılan 5. ve 6. yüzyıla ışık tutacağını düşünüyor (YouTube / HS2)

Birleşik Krallık'taki demiryolu projesinde en az 140 kişinin kalıntılarının yer aldığı dev bir Anglosakson mezarlığı bulundu.

İnşaatı devam eden HS2 demiryolu projesi kapsamında Buckinghamshire bölgesinde çalışan arkeologlar, alanın ülkede bugüne dek keşfedilen en büyük mezarlıklardan biri olduğunu belirtti.

Arkeologlar, bölgede ölülerin doğrudan gömüldüğü 141 mezar ve yakıldıktan sonra gömülen kişilerin kalıntılarının yer aldığı 5 mezar keşfetti. 

Mezarlık alanda ölülere ait eşyalar da bulundu. Arkeologlar kazılarda 89 broş, 40 kemer tokası, 51 bıçak, 15 mızrak başı ve 7 tane de kalkanların ortasında kullanılan kabartmalardan tespit etti. 

17 ila 24 yaşında olduğu düşünülen bir erkeğe ait iskeletteyse, omurgaya saplanmış demirden yapılma keskin bir nesne bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan incelemelerde söz konusu kişinin vücuduna önce önden keskin uçlu bir silah saplandığı, daha sonra silahın kişinin omurgasına sokulduğu belirlendi.

Bölgedeki saha çalışmasını yürüten Fusion JV şirketinde çalışan baş arkeolog Rachel Wood, bulguları "hayatta bir kez karşılaşılacak türden bir keşif" diye niteledi. 

Wood, "Özellikle bu kadar fazla kişiye, kadına, erkeğe ve çocuğa ait Anglosakson mezarları keşfetmek epey nadir yaşanan bir şey. Neredeyse tüm ölüler müthiş işlemelere sahip broşlarla gömülmüştü" dedi.

Arkeolog, bulguların eski çağlara dair bilgi sağlaması bakımından önemli olduğunu vurgulayarak, "5. ve 6. yüzyıla dair pek bilgimiz yok. Bulduğumuz tüm nesneler bize bu kişilerle ilgili birçok şey gösterecek, bu toplumdan bir kesit sunacak" ifadelerini kullandı. 

Bölgede yaklaşık bir yıldır 30 arkeoloğun çalıştığı, kazıların 2021'de tamamlandığı ve bulguların ileride müzede sergileneceği de bildirildi.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU