NATO’dan S-400 ve F-35 açıklaması: Türkiye S-400’lerden çok daha fazlasıdır

Stoltenberg, “Türkiye NATO’nun hava savunma sisteminin entegre bir parçasıydı, ancak geldiğimiz noktadan dolayı endişeliyim” dedi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg / Fotoğraf: AP

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 savunma sistemlerinin teslim edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “NATO’nun Türkiye ile işbirliği, Türkiye’nin NATO’ya katkısı, F-35’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. S-400 meselesini küçümsemiyorum ancak Türkiye bir NATO müttefiki olarak S-400’lerden çok daha fazlasıdır” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aspen Enstitüsü tarafından ABD’nin Colorado eyaletinde düzenlenen konferansa katılan Stoltenberg, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alım sürecini yakından takip ettiklerini ve konuyla ilgili birimler arasında konuştuklarını kaydetti.

“Her ülke kendisi karar verir ancak…”

NATO Genel Sekreteri, “Ne tür savunma sistemlerini alacaklarına her ülke kendisi karar verir. Ancak NATO için önemli olan bu sistemlerin NATO sistemleriyle uyumlu çalışıp çalışmamasıdır” sözlerini kullandı.

Stoltenber sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye IŞİD’le mücadelede anahtar bir müttefik. Balkanlarda, Kosova’da ve Afganistan’da birçok NATO operasyonlarına katkı sağlıyor. Türkiye NATO’nun hava savunma sisteminin entegre bir parçasıydı, öyle olmaya da devam edecek. Ancak geldiğimiz noktadan dolayı endişeliyim çünkü Türkiye artık F-35 programının bir parçası olmayacak.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Türkiye’nin S-400 alımından dolayı F-35 projesinden çıkarıldığı belirtildi. 

ABD Savunma Bakanlığı da benzer bir açıklama yaparken, bununla beraber ABD’nin Türkiye ile stratejik ortaklığa halen çok değer verdiğini kaydetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU