Kızılay'a yönelik El Bab saldırısıyla ilgili "IŞİD raporu" ortaya çıktı: Kaçırıp fidye isteyecektik, 2 Türk hedef daha var

2020'de Suriye'de Kızılay aracı hedef alınmış ve bir kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyla ilgili IŞİD'in tuttuğu kritik bir rapora ulaşıldı

Saldırıya uğrayan Kızılay görev aracı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Suriye'nin El Bab ilçesinde 1 Kızılay görevlisinin hayatını kaybettiği, 2 Kızılay görevlisinin ise yaralandığı saldırının faillerine ilişkin önemli bir belge ortaya çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye'de IŞİD'e yönelik faaliyetlerde ele geçirilen o dijital belgeye Independent Türkçe ulaştı. 

IŞİD'e ait bu istihbarat raporuna göre, Kızılay'a yönelik saldırı örgütün yeraltına çekilen hücreleri tarafından gerçekleştirildi. 

Belgenin doğruluğu, Suriye'deki güvenlik kaynaklarınca teyit edildi. 

Rapor, hicri takvime göre "27 Muharrem 1442" tarihinde hazırlandı. Bu tarih, miladi takvime göre 15 Eylül 2020'ye, yani saldırıdan 1 gün sonraya tekabül ediyor.

Belge üzerindeki son değişikliğin ise 17 Eylül 2020 günü, saat 02:16'da gerçekleştirildiği görülüyor. 

 

 

Önce kaçırıp fidye istemeyi amaçladılar

"Güvenlik Operasyonu" başlığı altında hazırlanan raporda, Kızılay görevlisine yönelik "operasyonun" tamamlandığı belirtiliyor.

Birinci planın Kızılaycıları kaçırmak ve fidye istemek üzerine şekillendiğinin belirtildiği raporda, bunun mümkün olmadığı şöyle anlatılıyor:

"Kardeşlerimiz yola koyulduklarında, 2 özel timimiz 'Babül Rai' yolu üzerinde Kızılay sorumlusuna yetişti. Birinci timdeki kardeşlerimiz hedefi durdurmayı başardı. Bu sırada ikinci timimiz de etraflarını sardı. Bu sırada bir kardeşimiz, kaçmamaları için şoförün ayağına ateş açtı. Ancak birinci timdeki kardeşlerimiz, silahın hedefler tarafından ateşlendiğini zannederek hedefi kurşun yağmuruna tuttu. Bu da peşinde olduğumuz hedefin ölmesine ve yanındakilerin yaralanmasına neden oldu. Çatışmada şoför pusudan kaçtı, kardeşlerimiz de Allah'a şükür yara almadan kurtuldular."

 

Mehmet Akif Kıdıman
Saldırıda IŞİD kurşunlarının hedefi olan Kızılay görevlisi Mehmet Akif Kıdıman / Fotoğraf: Kızılay

 

"2 Türk hedef daha var"

Bu saldırının, IŞİD'in Türklere yönelik saldırılardan biri olduğunun yazıldığı raporda 2 Türk hedefin daha olduğundan bahsediliyor. 

2020'deki saldırının ardından Milli Savunma Bakanlığı, "Uluslararası hukukta dokunulmaz olan bir yardım kuruluşuna bile saldıracak kadar alçalan teröristlerin yakalanması için karadan ve havadan her türlü tedbir alınmaktadır. Şehidimizin kanı yerde kalmayacak, teröristler bu saldırının hesabını misliyle ödeyecektir" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

 

 

 

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ise "Uluslararası hukukla korunması gereken, üzerinde belirgin bir şekilde Kızılay amblemi taşıdığı için uluslararası insancıl hukuka göre dokunulmazlığı bulunan Kızılay personeline yapılan alçakça saldırıyı şiddetle kınıyorum" demişti. 

 

0x0-2.jpeg
Fotoğraf: Arşiv

 

El Bab, 2016'da IŞİD'den alındı

Kızılay aracına yönelik saldırının gerçekleştiği El Bab, bölgenin önemli yerleşim alanlarından biri.

Bu alan, 2016'daki Fırat Kalkanı Harekâtı ile Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından IŞİD'den alındı.  

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU