Rusya: Moskova, Türkiye'nin olası Suriye operasyonunun akılcı olmayacağını düşünüyor

Kremlin’e göre “yeni bir askeri operasyon bölgedeki gerilimi tırmandırıp istikrarı bozabilir”

Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentyev, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlatacağı yeni bir askeri operasyonunun bölgedeki gerilimi tırmandırabileceğini ve istikrarı bozabileceğini, bu nedenle Rusya'nın operasyonun akılcı bulmadığını ifade etti.

Lavrentyev'in açıklamaları RIA haber ajansında yayımlanan haberde yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TASS haber ajansında yer alan ve yine Lavrentyev'e dayandırılan bir diğer haberde ise Moskova'nın artık Cenevre'yi Suriye'deki hükümet ve muhalifler arasında müzakereler için uygun bir platform olarak görmediği de belirtildi.

Lavrentyev, Türkiye, İran, Suriye hükümeti ve Suriyeli muhalifler ile görüşmeler için Kazakistan'ın başkenti Nur-Sultan'da bulunuyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye içinde, sınırın tamamı boyunca uzanan 30 km derinlikte güvenli bölge oluşturmak için Türkiye'nin sınır ötesi askeri operasyon başlatacağını geçen ay açıklamış, ancak tarih vermemişti.

Ankara en son 2019'da gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonun ardından ABD ve Rusya'nın bölgede baskın olan YPG'yi sınırın 30 km ötesine çekme taahhütlerini yerine getirmediğini, bu nedenle kendisinin operasyon başlatması gerektiğini belirtiyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU