Dünya Bankası: Türkiye karbon salımında doğru eylem uygularsa 20 yılda 150 milyar dolar tasarruf edebilir

Raporda göre Türkiye'nin sıfır emisyon için 2022-2040 döneminde 165 milyar dolar yatırım gerektiriyor

Fotoğraf: AA

Dünya Bankası hazırladığı bir raporda, Türkiye'nin iklim değişikliğinin etkilerine karşı karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarını azaltmak için etkili eylemleri uygulaması halinde, 20 yıllık dönemde yaklaşık 150 milyar dolar milyar dolarlık tasarruf sağlayabileceğini bildirdi.

Dünya Bankası'nın Türkiye Ülke İklim ve Kalkınma (CCDR) raporunda,  Türkiye'nin mevcut gidişatı tersine çevirmek ve 2053 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünü yerine getirmek için yapması gereken önemli değişiklikler arasında yer aldı.

Türkiye için, "Uygun eylemleri uygulaması halinde önümüzdeki 20 yıllık dönemde 146 milyar dolarlık tasarruf sağlama potansiyeline sahip" denildi.

Türkiye dünyanın en fazla karbon salımına sahip 17'nci ülkesi

Rapor, net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünün maliyetlerini ve faydalarını araştıran bir strateji ortaya koymayı amaçlıyor.

Raporda elektrik sektörünün derin bir şekilde karbonsuzlaştırılması, bina ve ulaştırma sektörlerinde enerji verimliliği ve elektrifikasyonun sağlanması ve sanayi ve tarımda karbon ve diğer sera gazı emisyonlarının azaltılması çağrısında bulunuldu ve, "Bunlar, dünyanın en fazla karbon salımına sahip 17'nci ülkesi olarak Türkiye'nin bu gidişatı tersine çevirmek ve 2053 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünü yerine getirmek için yapması gereken önemli değişiklikler arasında yer almaktadır" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgulara göre Türkiye'nin sıfır emisyon için 2022-2040 döneminde 165 milyar dolar yatırım gerektiriyor. Maliyetin yarısını özel sektörün üstlenmesi bekleniyor. Raporda ilave yatırımların, 150 milyar dolara yakın ekonomik katkı düşünüldüğünde "nispeten küçük" olduğuna da dikkat çekildi.

Dünya genelinde başka birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye de iklim değişikliğinin getirdiği aşırı hava olayları yaşandığını vurgulayan, Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya bölgesinden sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, geçtiğimiz yıl Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın onaylanmasıyla birlikte, Türkiye'nin bu krizle mücadele etme sürecinde küresel topluluğa katıldığını hatırlattı.

Türkiye'nin Nisan 2016'da imzaladığı Paris anlaşması geçen yıl Ekim ayında devreye aldı. Paris Anlaşması, küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi devrimi öncesi seviyelerin 2 derece üzeri ile sınırlamayı, sıcaklık artışının mümkünse 1.5 derecede kalmasını hedefliyor. Bu kapsamda sera gazı emisyonlarının düşürülmesi hedefleniyor.

Rapora göre ülkenin karbon emisyonlarını azaltma çabalarında kilit önem taşıyan sektörler arasında, elektrik, bina ve ulaştırma,sanayi, ormancılık ve arazi kullanımı yer aldı.

Raporda, öncelikli eylemler arasında yerli kömür üretim ve tüketimine yönelik sağlanan maliyetli desteklerin sona erdirilmesi, yeni kömür santrallerinin yapımının durdurulması ve bunun yerine yenilenebilir enerjinin desteklenmesi yer aldı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU