CHP'den sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan da Van'a çıkarma yaptı: İşte ziyaretin öne çıkan başlıkları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir dizi yatırımın açılışını gerçekleştirmek üzere Van'daydı. Dün gerçekleşen açılış töreni ve miting öncesi yaşananları Independent Türkçe okurları için derledik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin geçtiğimiz günlerde 3 gün kamp yaptığı Van'a 155 tesisin toplu açılış törenini gerçekleştirmek üzere çıkarma yaptı.

Miting öncesinde kentte sıkı güvenlik önlemleri alındı. Kentin tüm işlek caddeleri araç trafiğine kapatılırken, ara sokaklara iş makinaları, zırhlı araçlar ile polis yerleştirildi.

Erdoğan'ın geçeceği tüm güzergâhlardaki çöp kovaları toplatıldı. Trafiğe kapatılan birçok cadde ve sokak Erdoğan'ın gelmesine yarım saat kala bariyerlerle kapatılarak yaya geçişlerine kapatıldı.

Kaldırımlarda biriken ve doğal bir kalabalık oluşturan yurttaşların bir kısmı bu uygulamayı protesto etti. 

Mitinge günler kala hazırlık çalışmaları başlatıldı. Erdoğan'ın geçeceği cadde ve sokaklardaki kaldırımlar temizlendi, refüjler yeşillendirilerek yenilendi.

Kısa mesajlar ve otomatik arama kayıtları mitinge katılımların sağlanması için başvurulan yöntemler oldu.
 

aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

Miting alanında bulunan partililer, genel olarak "Erdoğan için geldiklerini" dile getirdi.

"Ekonomideki sorunların, dünyanın genel sorunu olduğunu" savunan partililer, "Erdoğan'ın bunu da çözeceğine" inandıklarını belirtti. 

Ayrıca, kentin girişlerine yakın bölgelerde çevre illere ait otobüslerin yoğunluğu dikkat çekti.

Çevre il ve ilçelerden kamu çalışanları ve korucuların getirildiği yönündeki iddialar da sık sık dile getirildi.

Konuşulan bir başka iddia ise, kamu çalışanların yıllık izinlerinin iptal edildiği ve mitinge katılmaya zorlandığı oldu. 


Halkı selamladıktan sonra miting alanına geçen Erdoğan, burada kalabalığa hitap etti ve konuşmasının büyük bir bölümünü kendi dönemlerindeki Van'a özel çalışmalarına ayırdı.

Erdoğan'ın 1982 yılında kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin kendi dönemlerinde yapıldığı yönündeki beyanı en çok tartışılan başlık oldu.

Öne çıkan bir başka başlık ise çözüm sürecine ilişkin sözleriydi. Erdoğan, "Silaha sarılarak çözüm sürecini bitirmenizi kim istedi diye sorun'' diye konuştu.
 


Günler öncesinden hazırlıklar başladı 

Erdoğan'ın katılacağı toplu açılış töreni programı açıklandıktan sonra; yani 10 gün aşkın bir süre önce, kentin birçok noktasında hummalı çalışmalar yapıldı.

Erdoğan'ın geçeceği caddelerdeki kaldırımlar temizlendi, refüjlerde yeşillendirme çalışması yapıldı.

Kentin neredeyse tamamı AK Parti flamaları ve bayraklarla donatıldı. Yine billboardlara ziyarete ilişkin görseller asıldı.  

Kent merkezinde geçiş güzergahı üzerinde ve tören alanına yakın bölgede bulunan cadde ve sokaklardaki çöp konteynerleri kaldırıldı.  
 

1.jpg
Kenttin işlek caddelerindeki çöp kovaları güvenlik nedeniyle toplatıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe 

 

Olağan üstü önlemler alındı, Van gölü üzerindeki hareketlilik yasaklandı 

Ziyaret öncesi kentte olağanüstü önlemler alındı. Yollar trafiğe kapatıldı, Van Gölü üzerinde tekne hareketliliği yasaklandı ve "güvenlik" gerekçesiyle Akdamar Adası'na seferler durduruldu.

Kentin ana caddeleri polis bariyerleriyle sağlı sollu olarak kapatıldı. Bırakılan barikatlar üzerinde Eskişehir, Urfa gibi kent isimlerinin yazılması dikkat çekti. 
 

2.jpg
Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı kente başka illerden bariyerler ve takviye güvenlik güçleri getirildi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Muhalif basın akredite edilmedi

Ziyaret öncesinde yerel ve ulusal basın çalışanları programı takip etmek için Valilik basın birimine akreditasyon başvurusunda bulundu.

Mitingin yapılacağı sabah açıklanan 106 kişilik listede muhalif yayın yapan basın çalışanlarına yer verilmedi.

Akredite edilmeyen yerel basın çalışanları, aynı gün partinin basın için kullandığı WhatsApp gruplarından da çıkarıldı. 


Kaldırımların kapatılması protesto edildi 

Havaalanından mitingin yapılacağı Beşyol meydanına kadar devam eden Erdoğan'ın selamlama konvoyuna; farklı araçların olduğu en az 62 araç, 4 ambulans, 1 itfaiye aracı biri alçak diğeri yüksek irtifa olmak üzere 2 helikopter eşlik etti.

Erdoğan, miting alanına geçiş yapacağı sırada kaldırımlar yarım saat öncesinden gidiş gelişlere kapatılarak karşıdan karşıya geçmek yasaklandı.

Karşıya geçmek isteyen yurttaşlar konvoyun geçmesi için bekletildi. Bekletilen insanların birikmesi doğal kalabalıklar oluşturdu.

Konvoy geçtikten sonra yasak kaldırıldı. Kaldırımda bekleyen yurttaşlar ıslık ve sloganlarla bu durumu protesto etti. 
 

3.jpg
Geçişleri yasaklanan halk uygulamayı protesto etti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Partililer çevre kentlerden ve ilçelerden otobüslerle taşındı 

Mitinge birkaç gün kala kent sakinleri, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu'nun sesinin olduğu otomatik arama kaydı ile mitinge davet edildi. Kısa mesajlar da bilgilendirme için başvurulan bir başka yöntem oldu.

Mitingden bir gün önce ve mitingin olacağı gün çevre kentlerden partilileri getiren otobüslerin yoğunluğu dikkat çekti.

Kamu kurumlarında çalışan personellerin yıllık izinlerinin iptal edildiği, ilçelerde görev yapan korucu ve öğrencilerin kamuya ait araçlarla miting alanına taşındığı da dillendirilen bilgiler arasında yer aldı.
Ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi, kentte cumhurbaşkanının ziyareti süresince ulaşımın ücretsiz olacağını duyurdu.
  

4.jpg
Mitingden bir gün önce ve miting sabah çevre kentlerdeki partililer Van'a taşındı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Eğitim-Sen Van Şubesi: Okullar iktidarın propaganda mekanı haline getirildi 

Eğitim-Sen Van Şube Eş Başkanı Murat Atabay, Erdoğan'ın Van ziyareti öncesi, okullarda memur ve öğrencilere katılım konusunda baskı yapıldığını öne sürdü.
 

 

Bir basın açıklaması yayımlayan Atabay, okulların baskı altına alındığını, öğrenci ve eğitim emekçilerinin mitinge katılmaya zorlandığını öne sürdü.
 


İl Başkanı ile yaşadığı diyaloğu gündem olan esnaf: Kral çıplak 

AK Parti İl Başkanlığı, davet amacıyla  esnafa bir ziyaret gerçekleştirdi ancak esnafın tepkisi üzerine program erken bitirildi.

İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu'nun ziyaret ettiği bir esnaf ekonomik sorunlara dikkat çekerek "Bunu siz yaptınız'' dedi.

AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ile girdiği diyaloğun gündem olduğu Mazlum Kaya isimli esnaf, sosyal medyada gündem olan diyaloğun perde arkasını Independent Türkçe'ye anlattı.
 

5.jpg
Mazlum Kaya- Esnaf / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kaya, il başkanına ekonomi ile ilgili gerçekleri anlattığını söyledi:

Başkan dün bizleri ziyaret etti. Ben de ekonomi ile ilgili gerçekleri anlattım. Sanırım bir insan için en zor şey; gerçeğini duymasıdır. Ben de yüzlerine açık ve net söyledim. Ancak duydukları hoşuna gitmeyince gitmek zorunda kaldı. Sorunları bilmiyor, evinde tenceresi kaynıyor çünkü. Kaynamayan tencerenin derdini bilmez. Kendi mağazasını biliyor, bizim borç yükümüzü zamları bilmiyor çünkü kendisi ödemiyor. Bu yüzden ona her şey laylaylom. Buna verecek cevabı da yok. Artık kral çıplak yani.
 


Mitinge katılan yurttaşlar: Ekonomideki sorunlar Erdoğan'la ilgili değil 

Mitinge katılan yurttaşlara son dönemlerde ülkenin temel gündemi olan ekonomideki istikrarsızlığı sorduk.

Konuşan partililerin neredeyse tamamı ekonomideki sorunların dünya genelinde yaşandığını söyledi ve çözümü için de yine Erdoğan'ı işaret etti.

Mitinge katılmak için Bahçesaray ilçesinden geldiğini söyleyen bir yurttaş, Erdoğan'ı çok sevdiğini ve onun için mitinge katıldığını söyledi:

Bahçesaray'dan 2 bin kişi geldik. Erdoğan için buradayız. Bilenler bilir ekonomideki sorunlar bununla ilgili değil. Önceki adamları da gördük. Onun gibi biri daha gelmez. Erdoğan bir tanedir. 


Daha sonra konuşan başka bir yurttaş ise memleketlerine ziyaret eden Erdoğan'ı görmek için geldiğini dile getirdi:

Böyle bir kalabalığı ilk defa görüyoruz. İnşallah 2023 yılında tekrar kazanacak. Herkes ekonomi kötü gidiyor diyor ama ona göre evlerinin fiyatlarını yükseltiyor. Doğru, biraz kötü ama düzelecek inşallah. İnanıyoruz.

 
Erdoğan'ın konuşmasının büyük bölümü Van odaklı oldu 

Bir buçuk yıl sonra tekrar Van'a gelen Erdoğan, trafiğe kapatılan kentin ana caddelerinde halkı selamlayarak miting alanına geçti.

Erdoğan, 20 dakika süren konuşmasında ekonomi, adalet ve seçim gibi ülkenin genel gündemlerine çok az değindi ve konu başlıklarının neredeyse tamamı Van ile ilgili oldu.  
 

6.jpg
Erdoğan kalabalığa hitap ediyor / Fotoğraf: AA

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Havalimanından buraya kadar on binlerin bizi bağırlarına bastığını görmek bizim için ayrı bir mutluluk oldu. Van bu gidişiyle o birilerini yolda bırakacaktır. Deprem yaralarının sarılmasından terörle mücadeleye, Van'ın her mücadelesinde yanında olduk.

Demokrasi ve kalkınma adımlarının atılmasında hep Van'la omuz omuza verdik. Van'ın suyunu kestiler. Kim bu sorunu çözmeliydi. Van Büyükşehir Belediyesi. Erdoğan Van'ın su sorununu çözdü mü? Benim burada Kürt kardeşlerimi susuz bırakmaya kimsenin hakkı yok diyordum ve bu sorunu çözdük.

Hükümete geldiğimizden beri Van'ı kalkındırmak için çalıştık çabaladık. Nice hükümetler geldi geçti, hangisi Van'ı bu şekilde geliştirdi, hiçbiri. Şu canım şehrin 30 yıl önceki haliyle şimdiki halini bir karşılaştırsınlar.


 Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile ilgili sözleri sosyal medyada gündem oldu 

Erdoğan, 1982 yılında açılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin kendi dönemlerinde yapıldığını söyledi.

Sosyal medyada tepki çeken konuşmasında Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Van'a üniversiteyi kim getirdi? Biz. Hastane olarak eğitim araştırmayı kim getirdi? Biz size aşığız? Eğitimde 9 bin 682 yeni derslik inşa ettik. Yurt binaları açtık. 54 spor tesisi inşa ettik. Vanlı ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 11 milyar lira tutarla destek olduk. Sağlıkta 19'u hastaneden oluşan 103 sağlık tesisi inşa ettik. Deprem sonrası 25 bin konut kamu binası, okul, cami inşa ederek sahiplerine teslim ettik. 850 konut, 420 ahır, camiler ile yapıma devam ediyoruz. Riskli alanlarda depreme hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. 
 


Silaha sarılarak çözüm sürecini bitirmenizi kim istedi diye sorun

Erdoğan'ın konuşmasının bir başka dikkat çeken kısmı ise çözüm sürecine ilişkin oldu.

Daha önce Dolmabahçe mutabakatını kendilerinin tanımadığını dillendiren Erdoğan, bu sefer çözüm sürecinin sona ermesi konusunda HDP'yi işaret etti ve şunları söyledi

Niçin Diyarbakır annelerinin yanında olduk? Diyarbakır anneleri Kürt değil miydi? Batılı, demokrasiden bahsedenler Diyarbakır annelerini ziyaret ettiler mi? Onların derdi başka, bizim derdimiz bambaşka. Diyarbakır annelerinin yavrularını Kandil'e kaçıranlara bunun hesabını soruyoruz. Biz eğitimiyle sağlığıyla istihdamıyla onlara iyi bir gelecek kurmanın çabası içindeyiz. Biz ne dedik, insanı yaşat ki devlet yaşasın. Kendi gövdemizi namlulara siper ettik. Birileri kandan beslenirken Van'daki insanlarımızın kalkınma adımlarından nasibini almalarını istedik. Ağızlarını her açtıklarında sizlerin kimliğinin istismarını yapanların yakalarına yapışın, silaha sarılarak çözüm sürecini bitirmenizi kim istedi diye sorun. Masumların kanını dökerek ülkeyi karıştırmayı kim istedi diye sorun. Biz ne yaptıysak sizinle birlikte sizin için yaptık.
 

7.jpg
Erdoğan, miting alanına giden güzergah boyunca halkı selamladı / Fotoğraf: Independent Türkçe

  

CHP Van İl Başkanı Bedirhanoğlu: Çoğu işi yıllardır bitiremediler 

Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği yatırımlara ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan CHP Van il başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, iktidarın kenti sorun yumağı haline getirdiğini şu sözlerle ifade etti:

Van'ı tam bir sorunlar yumağı haline getirdiler. El attıkları birçok işi ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Çoğu işi yıllardır bitiremediler. Van Çevre Yolu İnşaatı bir arpa boyu yol ilerlemedi. Vatandaşın arazisi boşa gitti. Halbuki çok rahat kamulaştırma parası ödeyebilirlerdi.
 

8.jpg
CHP İl binasına büyük ebatlardaki bayrak ve Erdoğan ile Atatürk'ün posterleri asıldı

 

HDP milletvekili Orhan: Çevre illerden korucular getirildi, memurlar tehdit edildi 

HDP Van milletvekili Muazzez Orhan ise kamu çalışanlarının mitinge katılım için tehdit edildiğini, çevre kentlerden korucuların getirildiğini kaydetti.

Miting afişlerinin SGK binasına asıldığı bir fotoğrafı paylaşan Orhan, "Van'da halkın-esnafın tepkisiyle yarın #AKPGenelBaşkanı'nı hiç kimsenin karşılamayacağını öngörenler #sivil güvenlik güçleri, #kamu çalışanlarıyla alanı doldurmaya çalışıyor. İdareciler-memurlar zorunlu tutulup, tehdit ediliyor. Çevre illerinden öğrenci, korucu vb. taşınıyor" dedi.
 


Saadet Partisi İl Başkanı İlhan: 154 yatırımı tweetin altına yazarsanız, Van halkı da yatırımlardan haberdar olmuş olur

Ziyaret öncesi kentin sorunlarına ilişkin bir dizi talepte bulunan Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan açılışı yapılan yatırımlardan haberdar olmadığını belirtti.

İlhan, şunları söyledi

Cumhurbaşkanımız bugün Van'da 155 yatırımın açılışını yaptı. En önemli yatırımlardan bir tanesi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi! Diğer 154 yatırımı tweetin altına yazarsanız, Van halkı da yatırımlardan haberdar olmuş olur.
 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU