TABADER'den buğday krizine karşı başka ülkelerden arazi kiralama önerisi: Türkiye'de yeterli arazi yok

TABADER Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Türkiye'de hububat ve bakliyat ihtiyacını karşılamaya yeterli arazi olmadığı için başka ülkelerden arazi kiralanması gerektiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) iş birliğinde düzenlenen "Gıda Krizi ve Gelecek" konulu panelde panelle gıda krizi ve geleceği konuşuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gıdanın, dünyanın ortak sorunu olduğuna dikkat çekilen etkinlikte, önümüzde 10 yılda gıda fiyatlarının sürekli artacağına dikkat çekildi. Küresel buğday stoklarının kırmızı alarm verildiği de ifade edilirken, buna çözüm olarak diğer ülkelerde arazi kiralama yoluyla ülkenin tarımsal ürün ihtiyacının karşılanabileceği önerisinde bulunuldu. Öneri; panelin konuşmacısı olan Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’dan geldi.

Bayram, Türkiye’de ekilebilecek tarım arazilerinin ihtiyaç duyulan hububat ve bakliyat için yetersiz olduğunu kaydetti. Bayram, Türkiye’nin ilerleyen dönemlerde oluşabilecek bir gıda krizinden minimum düzeyde etkilenmesi için uygun ülkelerde arazi kiralayarak hububat ve bakliyat üretimi yapmasını önererek, "Bu sayede uluslararası pazara bağımlılığımızı azaltmış oluruz" dedi.

"Gıda fiyatları daha da artacak"

Açılış konuşmalarının ardından yapılan panelin konuşmacısı olan Prof. Dr. Mustafa Bayram, tarım ve gıdanın farklı konular olduğunu ikisi için ayrı politikalar ortaya konulması gerektiğini belirtti.

Bayram, moderatörlüğünü Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD) Başkanı İsmail Uğural’ın üstlendiği panelde, gıda krizi sorununun çözümünün globalde değil lokalde olduğuna vurgu yaparak, "2030’a kadar gıda sistemi değişecek. Bu sürede gıdayı daha pahalı yiyeceğiz" dedi. (Haberin tamamı için)

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU