6'lı masanın Seçim Güvenliği Komisyonu toplandı: İçişleri ve Adalet bakanlarını uyarıyoruz

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, yaptığı açıklamada "Bir militan gibi hareket eden İçişleri Bakanımız ve Adalet Bakanımız ortada; Biz de ‘uyarıyoruz’ diyoruz. Böyle bir şey olmasın" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: ANKA

Altı siyasi parti genel başkan yardımcısından oluşan Seçim Güvenliği Komisyonu, Ankara’da toplandı.

CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, DEVA Partisi Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin, Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı ve Ankara Milletvekili Şenol Sunat ile Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı Hasan Bitmez’den oluşan Seçim Güvenliği Komisyonu; Türkiye Barolar Birliği Litai Konukevi’nde düzenledikleri basın toplantısında komisyonun bugüne kadarki çalışmalarını, mutabakata varılan hususları ve iş birliğinin yol haritasını açıkladı.

Altı siyasi parti adına ortak açıklamayı, İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat yaptı.

"Pek çok kanunsuzluk, hile, ihlal ve usulsüzlüklere hep birlikte şahit olduk"

"Son yıllarda seçim süreçlerinde yaşanan olumsuzlukların vatandaşların seçimlere olan güvenini zedeleyerek oy verme davranışlarını ve motivasyonlarını menfi yönde etkilediğini kaygı ve endişelerini artırdığını" kaydeden Sunat şunları kaydetti:

Ne yazık ki, adreste olmadığı halde seçmen listesinde görünen kişiler, mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılması, geçerli-geçersiz oylar üzerinden yapılan itirazlar, muhalefetin bütün itirazları yok sayılırken, iktidarın talebiyle tekrarlanan seçimler gibi pek çok kanunsuzluk, hile, ihlal ve usulsüzlüklere hep birlikte şahit olduk.

Gelişmiş demokrasilerde tartışma konusu olmaması gereken "seçim güvenliği" kavramının Türkiye'nin öncelikli gündemlerinden biri haline geldiğini belirten Sunat Seçim Güvenliği Komisyonu olarak 6 defa toplandıklarını anımsattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Cumhurbaşkanının tek imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazananları düzenli olarak takip ediyoruz"

Sunat şöyle devam etti:

Bu toplantılarda, seçim güvenliğinin temini için gerekli unsurlar ve bu konularda yapılacak iş birliğinin esaslarını belirledik. Bu iş birliği seçim öncesi hazırlıkları, seçim günü oy kullanma ve sayım işlemlerinin usulüne uygun yürütülmesinin sağlanması, sandıkların kapanmasıyla Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan edeceği geçici sonuçlara itirazların süresinde ve usulüne uygun şekilde yapılması dahil olmak üzere, sonuçların kesinleşmesine kadarki bütün seçim sürecini kapsıyor. 

Yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütüklerini kanuni haklarımız çerçevesinde YSK'dan temin ediyor ve üzerinde çeşitli incelemeler yapıyoruz. Türkiye geneli ve il/ilçe/mahalle bazında seçmen sayısı değişimini kontrol ediyoruz. Konut satışı üzerinden, bankaya döviz yatırılması/tahvil alma gibi yöntemlerle veya geçici koruma statüsündeyken partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanının tek imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazananları düzenli olarak takip ediyoruz. Bu seçmenlerin il/ilçe/mahalle bazındaki dağılımını özel olarak inceliyoruz. Olağandışı seçmen kaydı görünen haneleri yerinde kontrol ediyor, vefat ettiği halde seçmen listelerinden düşürülmemiş vatandaşlar dahil çeşitli konularda analiz raporları çıkartıp karşılaştırıyoruz. Bu hususlarda seçim güvenliğini tehdit edecek düzeyde tespitlerimiz olması halinde, gerekli işlemleri yapacağımızdan ve bunları kamuoyu ile paylaşacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Yurtiçi ve yurtdışında 200 bin civarı sandık kurulmasını beklediklerini aktaran Sunat, "Seçim günü görev yapacak sandık alanı, okul/bina/kat sorumluları, sandık kurulu üyeleri ve müşahitleri şimdiden belirliyor ve eğitiyoruz. Seçim günü bizlere destek olacak avukat/hukukçuları tespit ediyoruz. YSK temsilcilerimiz ile il ve ilçe seçim kurullarındaki üye ve temsilcilerimizin iş birliği içerisinde çalışması için zemin oluşturuyoruz. Yakın zamanda gerçekleşen değişiklik sebebiyle il ve ilçe seçim kurullarının yeniden oluşumunu da yakından takip ediyoruz. Herhangi bir ihlal olması halinde mutlaka gereğini yapacağız" dedi.

Sandık sonuçlarının, tutanakların ve diğer bilgilerin işleneceği teknik altyapı ve sistemlerin şimdiden hazır olduğunu vurgulayan Sunat "Bu konuda da altılı masayı oluşturan siyasi partiler olarak iş birliği yapacağız. Önümüzdeki seçimde, propaganda faaliyetlerinin sağlıklı ve adil şekilde yürütülmesi konusunda iş birliği yaparak, her türlü ihlalin karşısında duracağız. Kamu gücünün ve bürokrasinin suiistimal edilmesine de asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Sunat açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

Görevlerini yasalarımıza ve hukuka uygun yapmaları için buradan, İçişleri ve Adalet bakanlarını uyarıyoruz. Seçimin yönetim ve güvenliğinden sorumlu olup devletin memurluğu vasfını layıkıyla yerine getiren şerefli ve adil kamu personelini takdir ediyor; kapı kulluğuna meraklı, kraldan çok kralcı sarayın memurlarını da uyarıyoruz.

"Bir militan gibi hareket eden İçişleri Bakanımız ve Adalet Bakanımız ortada"

Sunat, “Hukuk dışı yöntemlere karşı nasıl önlemler alacaksınız?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Özellikle uyarıda bulunduk. SADAT, madat. Ne derseniz deyin. Bu tür şeylere yeltenilmemesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bildiğiniz gibi seçim güvenliği dediğiniz zaman seçim süreci güvenliği ile sandık güvenliği... Biz siyasi partiler olarak normalde sandık güvenliği konusundan sorumluyuz. Sandık güvenliğine sahip çıkmamız gerekiyor.

Ama seçim süreci güvenliğine bakıldığında Adalet ve özellikle İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Yani seçime kadar olan süreçte; seçim günü olacak olaylar, saldırılar, engellemeler İçişleri Bakanlığı’nın müdahale etmesi ve önlemesi gereken konular. Ama maalesef geçmişte hatırlayın; seçim sürecine girildiği zaman İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Ulaştırma Bakanı değiştiriliyordu. Tarafsız birisi getiriliyordu. Devlet teamülleri ortadan, bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kalktı. Bir militan gibi hareket eden İçişleri Bakanımız ve Adalet Bakanımız ortada; ifadelerine ve konuşmalarına baktığımızda. Biz de ‘uyarıyoruz’ diyoruz. Böyle bir şey olmasın. Biz bunu kamuoyu ile paylaşırız ve bunlara da eyvallah demeyiz diyoruz.

Oy kullanmada parmak boyası tartışmaları için ise CHP’li Salıcışu değerlendirmeyi yaptı:

Bizim de parlamentoya konuyla ilgili vermiş olduğumuz kanun tekliflerimiz var. Bizim bu konularda farklı kanun teklifleri veriyor olmamız ya da bazı konularda ortaklaşmış olmamız; mutakabat metnindeki mutakabatın büyüklüğünü değiştirmez. Farklı fikirler olabilir. Burada kıymetli olan altılı liderler masasından çıkacak karardır. Bütün siyasi partiler o kararlara uyacaklardır.   

 

 

 

ANKA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU