HBO'dan yeni belgesel: Çernobil'deki kayıp görüntüler nükleer facianın ayrıntılarını ortaya çıkaracak

HBO'nun patlamayla ilgili dizisi çok beğenilmişti

Birleşik Krallık merkezli Sky Studios'un hazırladığı belgesel, 22 Haziran'da yayımlanacak (Sky UK)

HBO, Çernobil felaketiyle ilgili yeni belgeselini tanıttı. Chernobyl: The Lost Tapes adlı belgesel, 36 yıl önceki patlamaya ait yeni ortaya çıkarılan arşiv görüntülerini içeriyor.

Çernobil Nükleer Santrali'nin 4. reaktöründeki patlamada çevreye 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayılmıştı.
 


Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünyanın en büyük çevre felaketlerinden biri olarak kabul edilen olayda iki işçinin patlamada, 29 itfaiyecinin radyasyon zehirlenmesinden öldüğünü açıklamıştı.

Greenpeace'in 2006'da yayımladığı bir raporda, Rusya, Ukrayna ve Belarus'ta 93 binden fazla kişinin radyasyona maruz kalmayla ilişkili hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiği yazılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca 270 bin kişinin patlama yüzünden kanser olduğu kaydedilmişti. Kazanın etkileri nedeniyle 8,4 milyon kişi radyasyona maruz kalmıştı.

HBO, 2019'da da Çernobil (Chernobyl) adlı bir mini dizi yayımlamıştı. Dizi, patlama ve sonrasında yaşananları konu ediniyor.

Öte yandan belgeselde, patlamaya tanık olanların ifadelerine de yer verildi. Chernobyl: The Lost Tapes'in yönetmenliğini James Jones yapıyor.

Sovyetler Birliği makamlarının patlamaya ilişkin ayrıntıları gizlediğini öne süren HBO yetkilileri, belgeselle Çernobil'in bilinmeyen detaylarına ışık tuttuklarını söyledi.

 

Independent Türkçe, Live Science, Collider

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU