Cezayir mahkemeleri yolsuzlukla mücadele için büyük çalıştaylara dönüştü

Cezayir yargısı, birkaç haftadır ülkenin tüm bölgelerinde yolsuzlukla mücadele çerçevesinde büyük “çalıştaylar” gerçekleştiriyor

Fotoğraf: Reuters

Cezayir'de yargı, yerel yöneticiler, müteahhitler ve hükümet anlaşmaları sayesinde kar elde eden iş adamları arasında, rüşvet ve kamu malını israf etmekle suçlanan bazı isimlerin takibini yürütüyor.

Aynı şekilde Askeri Mahkeme, 2014 yılı cumhurbaşkanlığı adayı Luisa Hanun’un geçici olarak serbest bırakılması talebini, ciddi suçlamaları dolayısıyla bir kez daha reddetti.

Yüksek Mahkeme’nin başta 1999- 2019 yıllarında cumhurbaşkanı görevi üstlenen Abdulaziz Buteflika rejimine mensup bakanlar olmak üzere üst düzey yerel yetkililere karşı gerçekleştirdiği soruşturmalarla eş zamanlı olarak Cezayir’in tüm vilayetlerinde (48) yetkililerin yolsuzluk suçlaması dolayısıyla tutuklandığı, sorgulandığı ve yargılandığı yönünde haber yayınlanmadan neredeyse bir gün bile geçmiyor.

Yolsuzluk dosyasıyla ilgili güvenlik ve adli soruşturmalar hızlı bir şekilde devam ederken, birçok bölgede mahkemeler ve güvenlik merkezleri, yolsuzluk ve kamu parasının kötüye kullanılması faaliyetlerine adı karışanlara karşı büyük bir arama hücresine dönüştü.

Cezayir Haber Ajansı, ülkenin güneydoğusundaki M’Sila Vilayeti mahkemesinin, 15 Temmuz’da yerel proje ve yatırımlarla ilgili belge ve dosyaları kendi çıkarına tahrif etmekle suçlaması sonrasında 2 kişinin geçici olarak gözaltına ve 11 kişinin de adli gözetim altına alınmasını emretti.

40 kişi şüpheli

Ajansa göre jandarmaya bağlı adli polis, idari dosyalarda hile yapmakla suçlanan çoğu devlet çalışanı olmak üzere dosya çerçevesinde 40 kişiden şüpheleniyor.  Söz konusu isimler arasında ise Ahmed Uyahya ve Abdul Malik Sellal, Amara bin Yusuf, Cemal Velid Abbas ve Saad Barakat gibi bazıları cezaevinde olan başbakan ve bakanlar tarafından desteklenen ve yönlendirilen büyük çaplı anlaşmalardan da şüphe duyuluyor.

Yolsuzluk suçlamaları kapsamında son olarak ise Cezayir diplomasisi arasında bir deprem etkisi uyandıran eski Savunma Bakanı Yusuf Yusufi hakkında hapis cezası verildi. Yusufi, Cezayir’in Kanada büyükelçisi olarak da görev yapmıştı. Yargı tarafından hapsedilen tüm bakanların aksine Yusuf Yusufi’nin eski Cumhurbaşkanına ve güçlü bir isim olan kardeşi Said Buteflika’ya (cezaevinde) yakın olduğu bilinmiyordu.

İlerleyen günlerde eski Cumhurbaşkanına yakın ve Buteflika’nın beşinci dönem adaylığına bağlı iki isim olan Ömer Gul ve Mahcub Badda’nın da savunmaları dinlenecek.

Hanun’un serbest bırakılma talebi üçüncü defa reddedildi

Öte yandan başkent Cezayir’in güneyindeki Buleyde şehrinde bulunan askeri mahkeme, 15 Temmuz’da 2014 cumhurbaşkanlığı adayı ve sol eğilimli İşçi Partisi Genel Sekreteri Luisa Hanun’un serbest bırakılması talebini üçüncü defa reddetti. Hanun hakkında “devlete karşı komplo kurma ve orduya zarar verme” suçlamasıyla geçici tutuklama kararı verilmişti. Aynı şekilde eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika ile eski istihbarat başkanları Muhammed Medin ve Beşir Tartag da aynı suçlamalar dolayısıyla tutuklu bulunuyor.

Gözlemcilere göre Hanun’un tutukluluk sebebi, halk hareketinin başlangıcında söz konusu 3 isimle birlikte krizden kurtulma yolunda sarf ettiği çabalardan kaynaklanıyor. Ordu liderliğinin ise söz konusu tarafların gerçekleştirdiği toplantılarda askeri darbe planlandığı kokusu aldığı belirtildi. Ayrıca 80 yaşındaki Lahdar Bourega da ‘barış zamanında ordunun moralinin zayıflamasına katkıda bulunmak’ ve ‘devlet organına hakaret ederek ulusal bütünlüğe zarar vermek’ ile suçlandı.

İşçi Partisi’nin 15 Temmuz’da Hanun’un avukatından aktardığına göre, Luisa Hanun’un dosyası, geçici olarak serbest bırakılmasına izin veren tüm güvenceleri sağlıyor. Yapılan açıklamada, Genel Sekretere yapılan haksızlık kınanırken, hapis cezası için güçlü bir sebebin bulunmadığı, 68 gündür özgürlüğünden, siyasi ve sivil haklarından mahrum bırakıldığı vurgulandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

DAHA FAZLA HABER OKU