New York metrosu saldırısında yaralanan kadın Glock'a dava açtı

"Bu silahlara kimlerin sahip olduğu daha iyi kontrol edilmeli"

Glock'ın üretimi 1982'de başladı(Reuters)

ABD'nin New York kentindeki metro saldırısında yaralanan Ilene Steur, saldırganın kullandığı silahın üreticisi Glock'a dava açtı.

Steur, Avusturya merkezli şirketin, tabancanın pazarlanması, dağıtımı ve satışıyla "kamu sağlığını ve güvenliğini tehlikeye attığı" gerekçesiyle sorumlu tutulması gerektiğini savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

62 yaşındaki Frank James, New York metrosunda 12 Nisan'da silahlı saldırı düzenlemişti. Olayda 10'u ateşli silahla olmak üzere 23 kişi yaralanmıştı.

Yetkililer, James'in 9 milimetrelik Glock tabancayı en az 33 kere ateşlediğini tespit etmişti. James saldırıdan bir gün sonra yakalanmıştı.

Fox News, James'in silahı Ohio'daki bir rehin dükkanından 2011'de satın aldığını yazmıştı.

Steur da davada, Glock'u silahı tanıtırken "yüksek kapasiteli şarjör ve gizleme kolaylığı gibi özelliklerini vurgulayarak potansiyel alıcılara suç niyetliyle hitap eden pazarlama yapmakla" suçluyor.

İddiaya göre Glock, tabancanın tasarımının "silahın öz savunma veya rekreasyon uygun olmadığının, silaha sahip bir kişinin katliama yol açmasına imkan tanıdığının" farkında.

Steur'un yönelttiği suçlamalar arasında Glock'un tabancanın film ve rap şarkılarında kullanılması için efor sarf etmek de var.

Steur, avukatı aracılığıyla ABD Ulusal Halk Radyosu'na (NPR) yaptığı açıklamada, “Haberlerde her zaman insanların, masum insanların, vurulduğunu görüyorum. Kalbim kurbanlar ve aileleri için atıyor. O kurbanlardan biri olacağımı hiç düşünmemiştim” diye konuştu.

49 yaşındaki kadın sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu silahlara kimlerin sahip olduğu daha iyi kontrol edilmeli.

Öte yandan geçmişte yüksek kapasiteli şarjör satışlarının durdurulması çağrısını daha önce reddeden Glock, davayla ilgili bir yorum henüz yapmadı.

 

Independent Türkçe, Guardian, NPR

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU