Neptün, Uranüs'ten neden daha mavi görünüyor?

Birbirine çok benzeyen iki gezegenin renk farkını açıklayan ilk çalışma

Gökbilimciler, sis tabakası olmasa Uranüs (solda) ve Neptün'ün (sağda) neredeyse aynı derecede mavi görüneceğini düşünüyor (NASA)

Gökbilimciler, birbirine çok benzeyen Neptün ve Uranüs'ün renginin neden farklı göründüğünü belirledi.

Uranüs'ün atmosferindeki sis tabakasının, Neptün'dekinden daha kalın olması sebebiyle daha soluk göründüğü tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uranüs'ün kütlesi, Dünya'nın kütlesini yaklaşık 15 katı büyüklüğünde. Neptün de Dünya'nınkinden kabaca 17 kat fazla kütleye sahip.

İki gezegenin hidrojen, helyum ve metan bileşimlerinden oluşan atmosferi de birbirinin nerdeyse aynısı.

Ancak buz devlerinin rengi, birbirinden ayırt edilebilecek kadar farklı. Neptün parlak mavi bir renge sahipken, Uranüs'ün tonu biraz daha soluk.

Bilim camiası dah aönce metanın kırmızıyı çok fazla emmesi ve maviyi daha çok yansıtmasına işaret edilerek, gezegeni mavileştiren kaynağın Neptün'deki metan olduğu söylemişti. Ancak Uranüs daha fazla metan içeriyor. Bu tutarsızlık, renk farklılığının başka bir sebepten kaynaklandığını gösteriyordu.

Oxford Üniversitesi'nden Profesör Patrick Irwin'in yönettiği araştırma ekibi, çalışmalarında morötesinden yakın kızılötesine kadar dalga boylarını kullanarak gezegenlerdeki atmosferini inceledi.

İkizler Kuzey Teleskobu (Gemini North), Kızılötesi Teleskop Tesisi (Infrared Telescope Facility) ve Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan verilerden yararlanıldı.

Journal of Geophysical Research: Planets isimli akademik dergide 23 Mayıs'ta yayımlanan bulgular, iki gezegenin de atmosferinde farklı yüksekliklerde üç aerosol tabakası olduğunu gösterdi.

Gökbilimciler, gezegenlerin farklı mavi tonlarının en çok orta tabakadan kaynaklandığını söyledi. Her iki gezegenin orta katmanında metan buzu, kara dönüşüyor.

Ancak Uranüs'ün atmosferi yavaş ve durgunken, Neptün'ün atmosferi daha aktif. Bu nedenle metan parçacıkları ve kar, Neptün'ün üzerinde sis tabakası oluşmasını engelliyor.

Böylece Uranüs'ün rengi soluklaşırken, Neptün daha parlak bir tonda görünüyor.

Gezegen fizikçisi Irwin, çalışmalarının iki gezegendeki renk farkını açıklayan, aynı zamanda morötesiyle yakın kızılötesi arasındaki dalga boylarını hesaba katan ilk model olduğunu açıkladı.

 

Independent Türkçe, CNN International, Space.com

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU