Özbekistan'da Yahudi mültecilere yardım edenler için anıt açıldı

Özbekistan'da yaşayan 5-10 bin arasındaki Yahudinin, Holokost mültecilerinin çocuk ve torunları olduğu açıklandı

Taşkent'in Zafer Parkında açılan anıt, mimar ve heykeltıraş Prof. Marina Borodina tarafından yapıldı / Fotoğraf: İsrail Taşkent Büyükelçiliği

Özbekistan'daki İsrail Büyükelçiliği, Holokost'ta Yahudi mültecilere yardım eden Özbekleri onurlandırmak için yapılan anıtın açılışını gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Taşkent'in Zafer Parkında açılan anıt, mimar ve heykeltıraş Prof. Marina Borodina tarafından yapıldı. Zafer Parkı, II. Dünya Savaşında Nazilere karşı kazanılan zaferin anısına yapılmıştı.

İsrail Elçiliği, günümüzde Özbekistan'da yaşayan 5-10 bin arasındaki Yahudi'nin, Holokost mültecilerinin çocuk ve torunları olduğunu belirtti.

İsrail'in Özbekistan Büyükelçisi Zehavit Ben Hillel, Özbek Dışişleri Bakanlığı ile Zafer Parkı çalışanlarına teşekkür ettiği konuşmasında "Mültecilerin gelişinden 80 yıl sonra, Özbekistan ile İsrail'in diplomatik ilişkilerini kurmasından 30 yıl sonra, Özbeklerin toleransını ve açık görüşlülüğünü ispat eden bu olayları hatırlamak çok önemli" dedi.

Anıtın üzerinde yer alan tabelada ise İbranice, Rusça, İngilizce ve Özbekçe şu ifadeler yer alıyor:

1941-1942 yılları arasında, savaş ve kıtlık döneminde, bir buçuk milyon mülteci Özbekistan'a getirildi. Bunların arasında zor durumda olan birkaç yüz bin Yahudi de vardı. Özbek halkı misafirperverliğiyle, sahip olduğu tüm barınak ve yemeği onlarla paylaştı. Yahudi halkı ve İsrail Devleti, bu hareketi unutmamıştır ve müteşekkirdir

 

Şalom

DAHA FAZLA HABER OKU