Suudi Arabistan çocuk istismarını önlemek için yeni bir çalışma içerisinde

Suudi Arabistan Şura Konseyi'nin aldığı kararla çocuk istismarına en az beş yıl hapis cezası verilecek

İnternet üzerinden çocuklara yönelik istismar oranının yüksek olduğu belirtildi / Fotoğraf: Suudi Arabistan Şura Meclisi

Suudi Arabistan Şura Konseyi, dün başkent Riyad'da gerçekleştirdiği toplantının ardından bir açıklama yayınladı. 

Ülkede çocuklara yönelik taciz vakaları hakkında yeni bir çalışmaya karar verildiğinin duyurulduğu açıklamada bir veri tabanı oluşturulması gerektiğinin altı çizildi. 

Independent Arabia’dan Suad el-Yala’nın haberine göre Suudi Şura Konseyi’ne sunulan önergede tüm suçlular için oluşturulacak kayıt sisteminde çocuk istismarının önlenmesi hedeflenirken, suçun ciddiyetine ve suçun süresine bağlı olarak veri tabanında ceza alan kişinin isminin kalış süresinin değişebileceği ifade edildi.

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre çalışmada, çocukların özel ve devlet okullarında, çeşitli kulüplerde, spor salonlarında, eğlence merkezlerinde, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde taciz edilmekten korunmasının amaçlandığı ifade edildi.

Suudi Arabistan Şura Konseyi üyesi Dr. Faysal el Kadi, Nur el-Musaid ve Modi el Halif’in toplantıda sunduğu öneride, internet üzerinden çocukların cinsel istismara uğradığı ve çocuğun bu durumu toplumsal baskı nedeniyle ailesine ya da yetkililere bildirme korkusu yaşadığı vurgulandı.

Bu davranışların uzun vadede çocuğun geleceğini etkilediği ifade edilen öneride suçlulara yönelik tedavi programlarının bulunmamasına ek olarak kişilere yönelik verilen cezaların ardından bile çocuklar için risk oluşturan olayların varlığının devam ettiği aktarıldı.

Taciz suçunun cezalandırılması

Şura Konseyi, yaklaşık iki yıl önce Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taciz suçuna karşı düzenlenen yeni yasa tasarısını onayladı.

Kanun kapsamında, mağdur çocuksa, herhangi bir özel durumu veya engeli varsa, suçlunun mağdur üzerinde doğrudan ve dolaylı bir otoritesi varsa, suç, iş yeri, okul veya sığınma evinde gerçekleşirse, fail ve mağdur hemcins ise, mağdur uyuyor veya bilincini kaybetmiş durumdaysa, suç kriz, afet veya kaza durumlarından herhangi birinde meydana gelirse en az 5 yıla varan hapis cezası ile 300 riyale (450 bin Türk Lirası) kadar para cezası öngörülüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/41116

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Toktaş

DAHA FAZLA HABER OKU