Almanya'da hükümet ve muhalefet, 100 milyar euroluk savunma harcamaları üzerinde uzlaştı

"Acilen atılması gereken bir adım"

Almanya, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra asker sayısını azalttı. Bundeswehr'in 1990'da 500 bin askeri varken şu an bu sayı 200 bin civarında (AP)

Almanya'da koalisyon hükümeti ve muhalefetteki Hıristiyan Birlik (CDU/CSU), savunma harcamalarına 100 milyar euro destek ayrılmasının detayları üzerinde anlaştı.

İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'yle (FDP) Hıristiyan Birlik arasında başkent Berlin'de dün yapılan görüşmelerin başarıyla sonuçlandığı duyuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 24 Şubat'ta başlayan Rusya - Ukrayna savaşından üç gün sonra yaptığı açıklamada, orduyu güçlendirmek için 100 milyar euroluk özel fon kurulacağını duyurmuştu.

Ancak devletin ek fon için borçlanması gerekiyor. Bunun için de anayasada devletin borçlanmasını sınırlayan kanunun değiştirilmesine ihtiyaç duyuluyor.

Dolayısıyla hükümetin, anayasa değişikliğini yapabilmesi için Alman Federal Meclisi'nde üçte iki çoğunluğun onayını alması gerekiyor.

Koalisyon hükümeti bu yüzden Hıristiyan Birlik'le uzlaşma yolu arıyordu. AFP'ye konuşan kaynaklar, taraflar arasındaki zorlu müzakerelerin haftalar sürdüğünü söyledi.

Alman Silahlı Kuvvetleri'nin (Bundeswehr) bütçeyle baştan aşağıya yenilenmesi bekleniyor. Berlin ayrıca, NATO'nun gayrısafi milli hasılasının yüzde 2'sinin savunma giderlerine harcanması hedefine de uyacak.

Savunma Bakanı Christine Lambrecht, orduyu güçlendirmenin "acilen atılması gereken bir adım" olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

 

Independent Türkçe, AFP, DW, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU