Nepal'de 22 kişiyle birlikte kaybolan uçağın enkazına ulaşıldı

14 ceset bulundu ancak diğerlerinin nerede olduğu henüz belli değil

Başkent Katmandu’nun 200 kilometre batısından kalkan uçak, 20 dakikalık mesafeyi gidemedi (AFP)

Dün Nepal'in dağlık kesiminde içindeki 22 kişiyle kaybolduğu açıklanan uçağın enkazına ulaşıldı. Bulutların yoğunlaştığı bölgede arama kurtarma çalışmalarını sürdüren ordu, 14 kişinin cesedinin bulunduğunu bugün duyurdu.

Ülkenin sivil havacılık birimi sözcüsü Deo Chandra Lal Karna, "Kurtulan birilerini bulma ihtimalimiz çok düşük" dedi.

Özel havacılık şirketi Tara Air'e ait turboprop motorlu uçak, dağ kasabası Jomsom'a varmak üzere Pokhara'dan kalktıktan kısa süre sonra kuleyle teması kaybetmişti.

43 yıllık uçak, yerel saatle 9.55'te kalkıp 3 bin 900 metre yüksekliğe ulaşsa da verdiği sinyaller 10.07 itibarıyla kaybolmuştu.

Aviationnepal.com sitesi, Kanada yapımı The Twin Otter modelindeki bu uçakların Nepal'da kullanıldığı yaklaşık 50 yıl boyunca 21 kazaya karıştığını hatırlattı.

Nepal

Bölgede havadan çekilen fotoğraflar uçağın parçalarının kayalıklara dağıldığını gösterdi (Fishtail Air/AP)


Dün Nepal Sivil Havacılık İdaresi'nden yapılan açıklamada, Mustang bölgesindeki Khaibang civarında olduğu tahmin edilen uçağı arama çalışmalarına, havanın kararması ve kötü hava koşulları nedeniyle ara verildiği belirtilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4'ü Hint, 2'si Alman üzere, uçakta 22 kişinin bulunduğu bildirilmişti. Uçaktaki 16 Nepalli'den üçü uçuş ekibini oluşturuyordu. Bu rota, hem yabancı dağcılar hem de Muktinath Tapınağı'nı ziyaret etmek isteyen Hindular ve Budistler arasında popüler.

Dünyanın en yüksek 14 dağından 8'ine ev sahipliği yapan Nepal'da uçak ve helikopter kazaları sıklıkla yaşanıyor. Aniden değişen hava durumu ve ulaşılması zor dağlık alanlardaki pistler, bölgedeki yükseklikle birleşince pek çok ölüme neden oluyor. 

2018 yılının başlarında Bangladeş'in başkenti Dakka'dan Katmandu'ya giden uçak, iniş sırasında kaza yapıp alev alınca içinde bulunan 71 kişiden 51'i ölmüştü.
 

Independent Türkçe, AP, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU