Ukrayna'dan Nepal'e çağrı: Rus dağcıların Himalayalara tırmanmasını yasaklayın

"Dağlarımızın küresel varlıklar olduğunu düşünüyoruz"

Yaklaşık 2 bin 400 kilometre boyunca uzanan Himalayalar, Butan, Nepal, Pakistan, Çin ve Hindistan olmak üzere 5 ülkeden geçiyor (Reuters)

Ukrayna, savaş nedeniyle Nepal'deki yetkililerden Rus dağcıların Himalayalar'a girişine izin verilmemesini talep ederken, Nepalli yetkililer şimdilik bir değişikliğe gidilmediğini söyledi.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki Ukrayna Büyükelçiliği, 21 Mart'ta Nepal yönetimine diplomatik nota göndererek, Rus dağcılık takımlarının ve tırmanıcıların Ukrayna'nın istilası sonlanana kadar Himalayalar'a girişinin yasaklanmasını talep etmişti.

Notada savaş nedeniyle birçok uluslararası spor federasyonunun Rus sporcuların müsabakalara katılımını yasakladığı da hatırlatılmıştı.

Fakat Ukrayna Büyükelçiliği yetkilileri diplomatik notayı geçen hafta Yeni Delhi'deki Nepal Büyükelçiliği'ne gönderdiklerini söylerken, Nepalli yetkililer kendilerine böyle bir yazı ulaşmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nepal Dağcılık Birliği'nin başkanı Santa Bir Lama, "Her zamanki politikamızı devam ettirdik. Hükümet bununla ilgili bize herhangi bir bilgilendirme yapmadı, biz de yeni bir karar almadık" ifadelerini kullandı.

Nepal Turizm Bakanlığı Sözcüsü Taranath Adhikari ise "Politikamızda şu ana kadar bir değişiklik yapmadık. Dağlarımızın küresel varlıklar olduğunu ve herhangi bir ülkeden gelip huzur bulmak için dağları ziyaret etmek isteyenlere, bizim yasal çerçevemize uydukları sürece imkan sağlanması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Yetkililer, nisanda başlayıp mayısta sona eren bahar tırmanış sezonu için şimdiye dek 9 Rus dağcıya izin belgesi verildiğini söyledi.

Nepal'deki trekking ve dağcılık işletmesi Seven Summit Treks'in yöneticisi Mingma Sherpa ise bahar tırmanış sezonu için rezervasyon yaptıran yaklaşık 35 Ukraynalı dağcının savaş nedeniyle daha sonra planlarını iptal ettiğini belirtti.

Dünyanın en yüksek dağı Everest'e ve ikinci en yüksek dağı K2'ye tırmanan ilk Ukraynalı kadın olduğunu söyleyen Irina Halay ise Instagram'dan yaptığı paylaşımda, "savaş devam ettiği sürece Ruslara tırmanış yapma ayrıcalığı tanınmaması gerektiğini" yazmıştı.



Independent Türkçe, BBC, RT

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU