Şeker ithalatına sıfır gümrük vergisi

400 bin tona kadar şeker, sıfır gümrük vergisi ile ithal edilebilecek

Fotoğraf: AA

İthalatta kota ve tarife kontenjanı hakkında karar çerçevesinde şeker ithalatına 400,000 tona kadar sıfır vergili tarife kontenjanı tanımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan şeker ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında karar kapsamında, kamış veya pancar şekeri ithalatında, 400,000 tona kadar gümrük vergisi ve ek mali yükümlülükler sıfır olarak uygulanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar kapsamında yapılacak ithalat Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek ithal lisansıyla mümkün olabilecek.

Tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım esasları Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğle belirlendi.

Buna göre, açılan tarife kontenjanı, C şekeri tahsisat belgesi sahibi firmalar öncelikli olmak üzere, söz konusu ürünü şekerli mamul üretiminde hammadde olarak kullanan sanayici firmalara dağıtılacak. Tarife kontenjanı taleplerine ilişkin başvuruların 10 gün içinde, bakanlığın web sitesi üzerinden (www.ticaret.gov.tr) elektronik imza ile yapılması gerekiyor.

Türkiye'de yurtiçi şeker üretimi A ve B kotası adı verilen bir sistemle düzenleniyor ve üreticilere dağıtılıyor. Bu kotalar dışında üretilen ve yurtiçinde pazarlanamayan şekerler C şekeri olarak adlandırılıyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU